Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivica Čavka INTERVJU Ivan Kos: Popričat ću s Burićem da vidim poklapaju li nam se razmišljanja, a sportski direktor bi mogao biti stranac

INTERVJU Ivan Kos: Popričat ću s Burićem da vidim poklapaju li nam se razmišljanja, a sportski direktor bi mogao biti stranac

Hajduk se ne smije i neće zadovoljavati drugim i trećim mjestom

Premijerno pitnje na prvom intervjuu novog Hajdukova predsjednika Ivana Kosa bilo je o Zdravku Mamiću...

- Moramo biti bolji od njega. Tome ćemo težiti u svim segmentima kluba i rezultata.

Kako?

- Iskoristit ćemo, unaprijediti i poboljšati sve što valja u postojećem sustavu, a ono što ne valja mijenjati. Dovest ćemo pojačanja i izvan postojećeg sustava.

Ambicija?

- Nisam ovdje ni 24 sata i bilo bi neozbiljno govoriti o analizi postojećeg stanja. Hajduk se ne smije i neće zadovoljavati niti drugim niti trećim mjestom. Niti polufinalom niti finalom Kupa. Hajduk su kroz povijest zanimali samo trofeji. Moramo iskoristiti sinergiju koja trenutno postoji. Svi ljudi, od sponzora, navijača, prijatelja, pratitelja, fanova, kome je god želja veliki Hajduk, vrata su mu otvorena. Kultura Hajduka, tradicija i brend, su još i više od rezultata.

Kakvo je trenutno stanje?

- Svi podaci koji su mi bili relevantni i dostupni, s njima baratam. Kratko sam jutros uspio obaviti razgovor s vodećim ljudima po pojedinim sektorima u klubu. Tek nakon pojedinačnih razgovora svih zaposlenika ću shvatiti kakvo je stvarno stanje. Ključan je sportski segment.

Ima li dalje u klubu mjesta za Aljošu Bašića?

- Apsolutno. Svima nama je zajednički interes veliki Hajduk, klub koji osvaja titule, koji je ponos, nositelj kvalitete i stvara igrače. Možemo ga podići na još višu razinu. Rezovi grubo zvuče, ali spreman sam ih napraviti. Rad se valorizira, svako mora zaslužiti nositi ovaj grb, ali ne nasljedstvom, već radom i odricanjem.

Kakav će biti vaš prvi potez?

- U prvoj minuti utakmice smo i ako dobijemo gol, ne želim gledati pesimistično. Želim razmišljati o pobjedama. Naravno da će biti utakmica koje ćemo izgubiti, ali ovo je jedno dugačko prvenstvo u kojemu ćemo na kraju izaći kao pobjednici. Ne dozvoljavam nikakvo drugačije razmišljanje.

Kako ste doživjeli prvi dan?

- Želim da prenesete moju emociju jer to je ono što sada živim. Ono jučer je bio moj debi na sceni, niste vidjeli moju stvarnu emociju. Bio sam malo iznenađen situacijom i pitanjima. Ovdje kad sam došao bio sam zatečen energijom. Znao sam da je tako, ali drugačije je kad to osjetiš na svojoj koži. Kad sam izabran, mnogi su se pitali: 'Zašto on?'. Ja zaista tu emociju živim. Živim za promjene. Gdje god sam došao uvijek sam nastojao biti sistematičan i uporan da bi ostvario opći interes.

Zašto vi mislite da ćete uspjeti bolje od prethodnika?

- Svi igraju nogomet i žele pobijediti, a najbolji su prvaci države i Europe. Uvažavam rad svih prethodnika, zadržat ću sve što je dobro, ali sportski je vjerovati da ću biti bolji, a pokazat će vrijeme hoću li to ostvariti. Idemo za početak stvoriti pobjedničku atmosferu.

Kako želite da Hajduka izgleda, u prenesenom smislu 'kao Barcelona ili Atletico'?

- Navijač teži atraktivnoj igri i pobjedi. Model koji će biti ostavljam autonomiji trenera i sportskog direktora. Moja filozofija su mladi igrači iz ovog bazena, koji je bogat talentima. Volim atraktivnu igru, ali na kraju se broje samo bodovi.

Kako vam se palo na pamet prijaviti za NO? Jeste li imali ambiciju raditi u Osijeku?

- U novom Osijeku nisam imao ambiciju. Radio sam do sada u proizvodnji poljoprivredne mehanizacije, s tekstilom, čelikom, opekarskim proizvodima..., rukovodeći menadžment je vrlo sličan, a nogomet je jedina stvar koju istinski poznajem, koju sam prošao od početnika do profesionalnog nogometa. Paralelno sam studirao pa sam nogomet gledao s jedne sasvim druge strane. Pošto sam većinu života u nogometu i općenito u sportu, meni je ovo bio životni izazov. Prošao sam sito i rešeto stečaja, predstečaja, tužnih sudbina... sad sam dobio priliku raditi u trofejnom hrvatskom klubu. To je idealna podloga za ono što ja želim.

Upravo 'osječki lobi' u nogometu nije bio naklonjen Hajduku...

- Osječki lobi je malo široka definicija. Pretpostavljam da mislite na Davora Šukera, ali pitanje je koliko je on više Osječanin, s obzirom da je, isključujući par posjeta, bio tamo manje nego ja u Londonu. S nekakvim sudačkim lobijem nisam imao doticaja, a određene ljude poznajem jer sam igrao s njima. No, ja zadnjih 10 godina nisam bio u nogometu. Mi želimo ono što zaslužujemo, također dovesti u Split i utakmice reprezentacije. Moramo riješiti probleme. Ne znam hoće li biti dijalog ili sila, no do rješenja problema mora doći. U svom planu i programu sam zacrtao da Hajduk ima ljude na pozicijama da kreiramo mišljenje, da nije samo ono nama nametnuto.

Kakva su vaša razmišljanja po pitanu sportskog direktora?

- Ja ću svoje mišljenje proširiti u razgovoru s gospodinom Burićem. Otputovao je u Njemačku, htio sam se sastati s njim jutros. Upoznali se jesmo, kratko porazgovarali... Ne znam je li bio upoznat s mojim dolaskom. Moram s njim popričati da vidim poklapaju li se naša razmišljanja. Sad već počinjemo planirati novu sezonu. Ne smijemo očekivati da će se čuda preko noći dogoditi. Moramo izvući maksimum, imat ćemo određenih promjena, neće više ista osoba biti trener i sportski direktor. Sportski direktor mora biti neovisan, brinuti o svemu, a trener je fokusiran na prvu momčad.

Hoće li sportski direktor biti stranac?

- Ne nužno. Zagovaram domaće kadrove, ali u ovom trenutku može u obzir doći stranac. Po meni je nogomet internacionalna igra kompetencija je važnija od imena, prezimena i nacionalnosti. Mi tražimo profil osobe koja je profesionalna, stručna, premrežena, koja ima iskustvo rada s klubovima, koja će znati što s omladinskom školom, koja ima iskustva s radom u ovakvim uvjetima. Ne znači da bi top sportski direktor iz nekog velikog europskog kluba bio dobar za Hajduk. Imam nekoliko kandidata.

Hoćete li ga imenovati prije nego što se Burić vrati?

- Mislim da bi to bilo neozbiljno. To što je on sada otišao je neobično, ali ne nepravilno ili nekorektno. U našoj kratkoj razmjeni informacija sam mu rekao da napravi analizu i pošalje mi svoje viđenje igračkog kadra da ne izgubimo na dinamici. Očekujem da se vidimo u ponedjeljak.

Koliko će vaš uspjeh ovisiti o Europi?

- Nema trenutno osobe u Splitu koja bi više od mene voljela igrati skupinu Europske lige, iako je to rezultat mojih prethodnika koji su implementirali svoje stanje. Ne možete vi preko noći bez novaca napraviti rezultat i infrastrukturu. Uvijek se gleda olimpijski ciklus, iako znam da nema toliko vremena i sve se gleda u realnom vremenu. Tek iduće godine će se moj stvarni rad moći valorizirati. Iako, ne bježim od odgovornosti.

Je li ovo imenovanje dovelo kod vas do promjena na privatnom planu?

- Vrlo bliska rodbina mi ima svadbu za vikend, ali ću minimizirati odlaske jer ovdje ima jako puno posla. Trenutno živim u hotelu, prioritet mi je preseliti i naći smještaj. Preferiram pogled na more, to mi je uvijek bila opsesija. Eto i simbolike, sin mi se zove Adrian, kao Jadran, a supruga Sunčica. Ona je veliki navijač Hajduka. Kad sam je prvi put upoznao, dočekao me poster Slavena Bilića na njenom zidu. Ona je Hercegovka, punac je iz Sovića, prezime je Pejić.

Jeste li svjesni mogućih pritisaka?

- Spreman sam na sve udarce. Čovjek sam pun razumijevanja i kompromisa, ali treba nogom otvoriti vrata, to ću napraviti.

Poznajete li ikoga tko radi u Hajduku? 

- Za Marijanu Bošnjak sam čuo kad je postala predsjednica Hajduka, nisam je upoznao. Od postojećih zaposlenika u Hajduka ne znam nikoga. Od hajdukovaca mi je Ivan Gudelj bio trener i instruktor, Vladimir Balić je branio u Osijeku taman u generaciji kad sam bio priključivan kao junior. Ja njega poznajem, ali on ne zna mene. 

Na koga ste tako energični?

- Dosta sam energičan i uporan po majčinoj strani. Njen je otac Slovenac. Ja sam bio totalno netalentiran za nogomet, nejneskočniji, najnetalentiraniji, ali sam bio uporan...

Zato vam je i drag Slaven Bilić?

- Ha, ha, ha...

Igrate li još nekad nogomet?

- Ne. Bivšeg profesora iz kemije sam polomio, pa izbjegavam. Ne bih volio nekoga ozlijediti.

Anegdota za kraj...

- Primio sam preko 500 poruka sa svih strana i očekujem da će Hajduk sada imati još više navijača. Zvala me šogorica Ivana i kazala mi: 'Ivane, nismo od rata ovako gledali vijesti'.

Vaša reakcija na temu