Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dražen Biljak / dizajnist.com INTERVJU Joan Carrillo: Imam puno povjerenje u igrače, želim osvojiti treće mjesto, a onda pripremiti momčad za novo prvenstvo i Europu

INTERVJU Joan Carrillo: Imam puno povjerenje u igrače, želim osvojiti treće mjesto, a onda pripremiti momčad za novo prvenstvo i Europu

Moramo se odužiti publici, teško je naš učinak izjednačiti s ljubavi koju oni pružaju momčadi

Hajdukova trenera Joana Carrilla na početku razgovora, koji je potrajao sat vremena, upitali smo za komentar činjenice da njegova momčad u prvih pet kola nije ispunila očekivanja...

-  Mi se trenutno nalazimo usred procesa, koji bi trebao donijeti bolje rezultate, kojima težimo. Osobno vidim velike promjene, ne samo na terenu, nego i izvan njega. Momčad ide na bolje i siguran sam da će doći i rezultat. Sve vidim na treninzima, a najbitnije je da raspolažem s vremenom i imam stabilnost.

Što vam daje stabilnost?

-  Svakodnevni rad i odnos igrača. Što se tiče taktičkog dijela rastemo iz utakmice u utakmicu. Sve mi to daje nadu da ćemo, ako nastavimo proces, sigurno ići prema boljemu.

Koja je po vama utakmica u nastavku prvenstva bila najgora?

-  Svaka u kojoj nisam osvojio tri boda.

To se dogodilo u četiri od pet...

-  Točno. Ja pripremam utakmicu da bi je dobio. Ne razmišljam sad više o prošlosti, gledam samo prema naprijed. Cilj mi je da i dalje napredujemo.

Vi ste stalno s momčadi i kažete da vidite pomake, ali kad ćemo ih i mi ostali vidjeti?

-  Imam sreću da treniram s igračima pa imam veću mogućnost da to zapazim. Primjećujem i da nas nitko nije nadigrao, čak ni momčadi koje su iznad nas na tablici. Sitni detalji su odlučivali tko će osvojiti bodove. Želim složiti što bolju momčad u kraćem vremenu. Vjerujem u igrače i mislim da će za nas doći bolje vrijeme.

Što mislite da ovaj sastav može napraviti u Europi?

-  Moramo raditi s kadrom kojega imamo, za mene su oni najbolji i mislim da ćemo napredovati. Mogu samo reći da uvijek radim za tri boda, za pobjedu.

Zašto Ćosić ima prednost u odnosu na Bosančića?

-  Zato jer je to najbolje za ekipu. Bosančić je momak koji dobro radi, a ako nastavi dobro raditi dobit će priliku. No, volio bih da pričamo o momčadi, a ne o pojedincima. I ako pričamo o obrani, opet ne bih o pojedincima. Ja sam taj koji donosi konačnu odluku.

Ali ovo je zanimljivo jer se radi o braniču na posudbi u odnosu na igrača iz Hajdukove škole...

-  Kao trener ne razmišljam o tome. Stavljam one za koje smatram da su najbolje rješenje za momčad. Kad budem smatrao da je to Bosančić, on će igrati. Neću bacati kamenje po svojoj kući.

Pratite li Hajduk II?

-  Gledao sam utakmicu jučer i prošli tjedan. Jako je bitna priča mladih igrača, ali svaki pojedinac ima svoje vrijeme. Bitno je donijeti pravu odluku. Nećemo ih staviti samo zato da ih stavimo.

Hajduk trenutno zaostaje četiri boda za Osijekom. Planirate li dati nekome iz druge momčadi priliku ako dođete u situaciju da više ne možete uhvatiti treće mjesto?

-  Ima još 11 utakmica do kraja sezone. Nisam zadovoljan sa četvrtim mjestom. Hajduk mora biti ispred i na tome moramo raditi. Svakome tko jako zakuca na vrata kroz drugu momčad, ona su mu otvorena. S prvim sastavom su već trenirali Bosančić, Šuto, Teklić, Jandrek, Kalik, Letica, Pasariček, Jurić, Llanos... Ne smijemo napraviti da igrač 'izgori' u procesu. Ne bih htio da netko uđe pa da se odmah sutra mora vratiti u drugu momčad. Ovdje nema nikakvih interesa.

Vratimo se još malo na posuđene igrače. Jeste li o njima pričali s Brancom?

- Najprije, ja ne znam ugovore igrača. U klubu su mi rekli da ja donosim odluke glede momčadi. A ovo drugo - ja sam dao svoje mišljenje. Posao što će se odvijati na ljeto već se sada planira.

Možemo li zaključiti za Savvasa, Hamzu i Ćosića da igraju jer ih želite zadržati?

-  Ako netko igra, to sigurno znači da mi se sviđa. Stavljam one za koje mislim da su najbolji.

Jesu li bekovske pozicije najveći problem?

-  Ne. Ismajli je igrač koji je agresivan prema nazad, defanzivac. Tudor daje drugu, ofenzivnu dimenziju. Uzet ćemo jednog ili drugog, ovisno o tome što želimo u utakmici. Juranović je kombinacija jednog i drugog, ali ga u ovom trenutku ne možemo imati. S druge strane, Kvesić i Memolla su igrači koji nisu imali kontinuitet jer su bili ograničeni ozljedama, a na to se ne može utjecati. S obojicom trenutno radim na obrambenom segmentu igre i obojica iz dana u dan napreduju.

Joško Jeličić je kroz jednu izuzetno zanimljivu tv-analizu objasnio kako Hajduk nema adekvatne bočne igrače za sistem kojega preferirate...

-  Je li on trener?

Ne, ali je bivši igrač Hajduka, Dinama, pa i španjolske Seville...

-  Maradona je bio najbolji igrač na svijetu, ali nije najbolji trener, odnosno nije kao trener postigao najbolji rezultat. Postoje razne filozofije igre, svakako i Jeličić može imati svoju ideju. Ma naravno da su jako bitni bočni igrači, ali možda je moja ideja bila da im dam neke druge zadatke.

Da budemo precizniji, on je to izrekao nakon gostovanja u Osijeku...

- Jednako razmišljam danas i nakon utakmice s Osijekom. Nastojim da igramo u najprikladnijem sistemu, a puno toga uvjetuju i ozljede. U početku smo igrali 4-3-1-2, ali tu će biti različitih situacija, pogotovo kad je unutra Erceg. Ova trojica u sredini su Savvas, Toma Bašić i Hamza, koji nije baš obrambeni igrač, ali smatram da smo jaki u sredini terena, tako da možemo dati više prostora napadačima. 

Što se tiče vratara, Stipica je neprikosnoven u odnosu na Grbića i Leticu?

-  Imamo dva mlada vratara koji su kapacitet za napredak. Razgovarao sam s Danteom, koji je odličan, ali ima i on još puno prostora za napredak. Tko god od njih trojice zasluži, taj će braniti.

Terziev?

-  On još nije u ritmu. Ozlijeđen je i nije bio na dispoziciji. Velika je to šteta jer se još nije imao mogućnosti pokazati. On radi, želimo da se vrati što prije, sigurno bi igrao za reprezentaciju protiv Nizozemske, ali nije zdrav. Plan je da on dobije što je moguće veću minutažu.

Hoćete li tada zaigrati s tri stopera?

-  Nećemo. Ako je Terziev bolji, igrat će on umjesto Ćosića. Planiramo mu možda dati minutažu za Hajduk II protiv Hrvaca.

Jeste li razgovarali s predsjednikom Kosom oko ugovora?

-  Nismo razgovarali o mojoj budućnosti, niti to želim. Nije moja budućnost toliko bitna, ne stavljam sebe u prvi plan, nego momčad. Ne, nikako ja nisam prioritet. Sad razmišljam samo o Zaprešiću.

U Turskoj ste rekli da dajete tri pripremne pobjede za onu protiv Splita. Što se u međuvremenu dogodilo?

-  Analizirali smo sve to. U Turskoj su igrali svi isti igrači kao sada, odnosno ostali smo bez Šimića i Juranovića. Ideja posla je ista, utvrditi gdje griješimo, raditi na tome pokušati primijeniti neke stvari na terenu. Mi smo uvijek znali da je to proces, imaš momente kad si gore i kada padaš. Tako je i u igri, imali smo period kao protiv Rijeke, gdje smo imali osjećaj kao da smo osvojili Ligu prvaka, a onda dođe Lokomotiva gdje se nismo osjećali kao ista momčad, a igrao je isti sastav. Najbitnije u svemu je da se ide dalje s procesom. Siguran sam da će se ekipa poboljšati.

Jeste li ranije u karijeri ikada odigrali poluvrijeme sa 25 posto posjeda, kao što je bilo u Osijeku?

-  Ne, ne pamtim takav slučaj.

Španjolci obično teže kombinaciji i posjedu, smatrate li ga vi bitnim?

-  Svakako. I to sam analizirao. I kad smo imali manje posjeda, imali smo više prilika za gol. Protiv Spllita smo imali veći posjed, ali manje prilika. Protiv Lokomotive smo prvo poluvrijeme bili bolji, a drugo imali jednak posjed usprkos igraču manje. Eto, Rijeka je imala više loptu u nogama od nas.

Koji je vaš cilj?

-  Moja ideja je osvojiti maksimalni broj bodova, doći do treće pozicije i pripremiti momčad za sljedeće prvenstvo i Europu. Borit ćemo se da završimo na trećem mjestu, imam puno povjerenje u moje igrače. U svakoj utakmici idemo na pobjedu, to smo pokazali i protiv Lokomotive, kada smo imali lošu sreću da nam izbace igrača. Ali svejedno nisam bio zadovoljan bodom. Stavio sam Ohandzu jer sam želio tri boda.

Jeste li od Ohandze ukupno više očekivali?

-  To što nismo dobili utakmicu nije zbog jednoga igrača. A on ni inače nije primao puno dobrih lopti, a čak je znao pogrešno procijeniti određene situacije.

On je protekle dvije sezone bio prevaga u Europi.

-  Imamo četiri jako dobra napadača. Onaj koji iskoristi moje prilike, taj će igrati. Ja ne živim u prošlosti, momčad ne može živjeti od minulog rada. Između njih je pozitivna konkurencija. Stavljao sam Futacsa i Ercega, koji su postizali golove i asistirali. Futacsa nema protiv Intera, a umjesto njega će ući onaj koji bude u najboljem stanju.

Vlašić? Zabio je Istri, možete li ga dovesti do toga da bude efikasan u kontinuitetu?

-  On je sad s u-21 reprezentacijom. Vlašić može puno toga s loptom i naći će svoj prostor. On jako dobro trenira, pametan je momak. Pripremat ćemo ga maksimalno jer je jako bitan za momčad, a ne treba ga gledati samo kroz golove.

Je li Tudor primarno njegova alternativa?

-  Vidim ga na različitim pozicijama. Zadnje je igrao na desnom boku, protiv Splita polušpicu. Jako je interesantan, polivalentan igrač.

Takvi često ostanu vani kad su svi ostali spremni...

-  Opet se vraćamo na ono da je bitno da se izabere bolji igrač. Ja imam sreću da imam dobre igrače i alternative.

Na kraju, što radite u Splitu kad niste na Poljudu?

-  Skoro uvijek sam na stadionu, ali vidio sam grad. Išao sam trčati na Marjan, fenomenalno je, istrčao sam 14 kilometara, išao sve do vidilice. Jako mi se sviđa Split i ljudi u ovom gradu. Kad me u Španjolskoj pitaju što mi se najviše sviđa, odgovorim: 'Strast ljudi prema Hajduku'. Moramo se odužiti toj publici, teško je naš učinak izjednačiti s ljubavi koju oni pružaju momčadi - zaključio je Carrillo.

Vaša reakcija na temu