Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: hajduk.hr INTERVJU Josip Posavec: Dvoboj s Lokomotivom shvaćamo kao utakmicu sezone, svi zajedno imamo puno prostora za napredak!

INTERVJU Josip Posavec: Dvoboj s Lokomotivom shvaćamo kao utakmicu sezone, svi zajedno imamo puno prostora za napredak!

Predstavljati zemlju u kojoj si odrastao, gdje te gleda obitelj, svi tvoji ljudi, to je poseban osjećaj

Josip Posavec reprezentativnu je stanku proveo aktivno i pritom ostvario jedan od najvećih uspjeha u karijeri. S mladom hrvatskom reprezentacijom do 21 godine izborio je odlazak na Europsko prvenstvo koje se idućeg ljeta igra u Italiji i San Marinu.

- Sigurno da nam je to svima velika sreća. Poslije 14 godina je izboren odlazak na Euro, a ja sam dio generacije koja ga je ostvarila. Vjerojatno to ne bi bilo ovoliko posebno da se svaki put izborio plasman. Posebna je čast što smo uspjeli u tome. Od samog početka ciklusa vjerovali smo u svoju kvalitetu, postavili smo si najviši cilj i hvala Bogu pomazilo nas je u nekim situacijama kada je bilo potrebno - rekao nam je u uvodu Posavec koji je nastupio u svih deset kvalifikacijskih susreta.

- Mislim da smo kroz cijele kvalifikacije pokazali da smo jaka momčad, da imamo karakter. Teži trenuci su bili s Bjelorusima na startu, kada smo u zadnje dvije minute zabili dva pogotka i okrenuli rezultat. Prokockali smo dio toga u Češkoj, ali smo se na kraju doveli u situaciju da se morala pobijediti Grčka. 

Protiv Grčke je baš Posavec u prvih pola sata držao mlade Hrvate u utakmici...

- Počevši od mene pa do zadnjeg igrača bilo je pritiska uoči tog susreta. U toj sam situaciji ja bio taj koji je izvukao, ali svaki igrač ima zasluge što smo uspjeli doći do pobjede i na koncu do plasmana na Euro.

Je li nakon Grčke bilo slavlja? Bilo je potrebno svladati i San Marino...

- Znali smo da kod San Marina idemo kao veliki favoriti. Nakon pobjede protiv Grčke nije bilo slavlja. 

Nakon susreta s Grčkom rekao si da ti je to jedna od dražih utakmica i pobjeda u karijeri...

- Naravno, našli smo se u situaciji ostvariti plasman na europsku smotru. Predstavljati zemlju u kojoj si odrastao, gdje te gleda obitelj, svi tvoji ljudi, to je poseban osjećaj. Sigurno da će mi to biti lijepa uspomena u srcu i karijeri. 

Je li se lako okrenuti klupskim obvezama?

- Reprezentacija je nešto za sebe, klub je za sebe. Mi smo profesionalci, ne smije nam biti problem. Već sam se vratio klupskim obvezama, na staroj slavi se ne živi. Spremamo se za ogled s Lokomotivom, nažalost nismo u situaciji da imamo prostora za opuštanje, kojeg nikad ne smije ni biti. Mislim da smo na pravom putu, da ćemo se dignuti. Počevši od mene pa do svih ostalih imamo mjesta za napredak i povratak Hajduka u vrh, gdje i pripada.

Aktualni trenutak na Poljudu nije baš idealan... 

- Situacija nije lagana, ni ugodna. Moramo prihvatiti odgovornost, još više se primiti posla, vjerujem da će nam se tada to sve vratiti na terenu. Za mene Hajduk ne bi smio biti u situaciji gdje je sada. Ne smijemo odustajati, moramo težiti naprijed i izgurati na najbolji mogući način.

Kakva su očekivanja od ogleda s Lokomotivom?

- Očekujem tvrdu utakmicu. Znam po sebi, kada bi igrao protiv Hajduka dok sam bio u Interu, to je dodatan motiv. Svi protiv nas imaju motiv više. Lokomotiva igra dobar nogomet, shvaćamo to kao utakmicu sezone. U situaciji smo da gledamo na to kao biti ili ne biti. 

Slijedi niz od četiri zahtjevna susreta. Gostovanje kod Lokomotive, domaći ogled s Rijekom, kup sa Šibenikom, a onda gostovanje kod Gorice...

- Sve su utakmice zeznute, najlakše se poskliznuti na ledu, a mi u ovom trenutku imamo sve zaleđeno ispred sebe. Moramo gledati sebe i napredovati iz dana u dan da led prođemo sa što manje ogrebotina.

Kako je svlačionica doživjela promjenu trenera?

- Nešto najgore što se igraču može dogoditi je kada se krene mijenjati. Mi smo svi ljudi, ali moramo se na to naviknuti. Osobno smatram da je promjena trenera došla u dobrom svjetlu. Vidi se po igri i po svemu napredak. Trener Vulić radi odličan posao, vjerujem da ćemo biti još bolji.

Ti si morao biti naviknut na promjene trenera. U Palermu su one česte, baš je nedavno i tamo bila promjena na klupi... 

- Zato i kažem, to nije lagan period za igrača, adaptacija je teška. Zbog svog iskustva znam da to nije lagano. U mojem slučaju to je bilo puno gore dok sam bio u Italiji. Treba određeni period gdje će se sve zamisli trenera povezati i mislim da smo na pravom putu. Vjerujem da će to doći što prije. 

Kakva je situacija u Palermu, prate li oni tvoje nastupe?

- I dalje sam njihov igrač na posudbi. Nakon dvije i pol godine provedene tamo rado pogledam njihovu utakmicu. Imam puno prijatelja, čujemo se svakodnevno, želim im svu sreću u prvenstvu. Prate me, uvijek se čujemo, prije, poslije utakmice. Žao im je zbog situacije u kojoj se nalazimo i nadaju se da će krenuti na bolje.

Hajduk je dosad u deset kola primio 16 pogodaka, to je 1.6 golova po utakmici. Dojam je da si dosta golova spriječio, ali i da je bilo nekih situacija u kojima je reakcija mogla biti bolja (Steaua, Slaven Belupo, Osijek nap.a).

- Nemam problema sa samokritikom. Svjestan sam da je bilo puno pozitivnih stvari, ali bilo je onih i koje se ne vide, a nisu bile dobre. Znam da je bilo situacija u kojima sam mogao bolje reagirati. Ne živim od stare slave, greške su tu da nas učine jačima. U globalu ne mogu reći da nisam zadovoljan, ali s druge strane znam da može puno bolje. Za mene je rad jedini pravi put. 

Kup susret sa Šibenikom nameće se kao najvažnija utakmica polusezone. Kup je vjerojatno jedini put za doći do trofeja?

- Mi radimo svoj posao iz dana u dan. Prije toga imamo još puno utakmica koje moramo odraditi na najbolji mogući način. Glupo je pričati tako daleko, s obzirom na našu situaciju svaka nam je utakmica bitna. Vjerujem da ćemo ostvariti što bolju kompaktnost kako bi odgovorili zahtjevima u idućim utakmicama.

Što Hajduk može napraviti do kraja polusezone?

- Teško je obećavati bilo što. Jedino sa sigurnošću mogu reći da ćemo težiti pobjedi u svakoj utakmici. Poznato je da se ne može uvijek pobjeđivati. Jedini cilj je ostvariti što veći broj bodova da se priključimo vrhu, a onda na polusezoni odraditi dobar posao kako bi nastavak dočekali još bolji - zaključio je Posavec.

Vaša reakcija na temu