Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU Mario Branco: Lijevi bek će doći već ovaj tjedan, a do odlaska u Sloveniju želimo dovesti još barem jednog stopera

INTERVJU Mario Branco: Lijevi bek će doći već ovaj tjedan, a do odlaska u Sloveniju želimo dovesti još barem jednog stopera

Iskreno vjerujem da ćemo utakmice drugog pretkola Europske lige dočekati spremni i proći dalje

Hajdukov sportski direktor Mario Branco na početku priprema za novu sezonu ima pune ruke posla. Nema tu velike mudrosti, od njega se prvenstveno očekuju pojačanja na lijevom beku i stoperu, a razgovor u njegovoj kancelariji započeli smo pitanjem: Kako ste?

- Vrlo dobro - odgovorio je.

Bolje nego prije ždrijeba Europske lige?

- Sigurno je istina da je Hajduk proteklih godina u prva dva pretkola redovito imao lakše protivnike, što Skonto Riga, Turnovo, Sillamae Kalev ili Iasi jesu. Počinjemo kvalifikacije Europske lige protiv jednoga od najjačih protivnika kojega smo mogli dobiti, a to je Levski. Naravno, ako prođu, ali vjerujem da su oni jači od Sutjeske, koju također respektiram.

Ali Hajduk je također jači nego tih proteklih godina?

- Morat ćemo to dokazati na terenu. Iskreno vjerujem da ćemo tu utakmicu dočekati spremni i da ćemo proći dalje. Što se tiče ovoga da smo bolji, ja bih se zadržao na periodu od kad sam došao u klub. Dakle, sigurno smo bolji u odnosu na lani. Prošle godine je bilo puno promjena, a igrali smo već desetak dana nakon što smo uopće došli u klub. Vjerujem da smo sada dovoljno jaki za proći Levski ili Sutjesku, imamo 80 posto momčadi od prošle sezone, trenera koji dobro poznaje momčad, a tu su i novi igrači...

Radošević?

- Sretan sam jer Josip vjeruje u našu priču. Nisu presudile financije jer nije tajna da je imao puno bolje financijske uvjete u drugim klubovima. Mi smo mu prezentirali sve što radimo u zadnjih 12 mjeseci, on vjeruje u taj projekt i to je presudilo da pojača Hajduk.

Što njegov dolazak znači za Jeffersona ili Savvasa?

- Jeff je u ovom trenutku naš igrač, a Savvas nije. Očekujem da ćemo proći dalje u Europskoj ligi, što će značiti čak 12 utakmica u srpnju i kolovozu. Ne očekujem da će Radošević odigrati baš sve susrete u sezoni, tu su Jeff, Kalik, Kožulj, T. Bašić, Hamza... Trener će donijeti odluku tko će igrati, a cilj nam je imati kadar koji će moći igrati na više kolosijeka.

Spomenuli ste Kalika, koji je bio jedan od najboljih u drugoj momčadi, a prije vašeg dolaska je participirao i u prvoj...

- Nije to da sam ja došao, a on prestao igrati. Opcije za sredinu terena također tada nisu bile kao danas. Sada je teže za njega, ali ne zaboravimo da je on 1997. godište. Da se razumijemo, ključna je kvaliteta, a ne dob. Preferirate li da u momčadi imamo mlade igrače ili da idemo na rezultat? U proljeće 2016. kad je Kalik igrao sjećate li se tko je bio centarfor i koliko je golova dao? A koliko ih je sada zabio FutacsKoliko je Hajduk bodova osvojio to proljeće? Ne možemo uspoređivati različita vremena. Ja želim rezultat, a da pritom ne uskratimo mladima priliku da se razviju. Stvaramo najbolju moguću atmosferu, u kojoj bi mladi igrač trebao razmišljati: ne igram jer imam igrača poput Futacsa, Radoševića ili Nižića ispred sebe. Ali zato je bilo bitno da druga momčad uđe u Drugu ligu jer će tu igrači bolje napredovati. Mi smo već u siječnju na pripreme poveli Prtajina koji je '96. godište, Pasaričeka '98., Jurića '97. Ili Teklića '99. Dakle, vodimo i o tome računa. Svaki mladi igrač koji ima kvalitet će dobiti priliku za razvoj, pa tako i Kalik, ali potrebno je strpljenje. 

Je li za Teklića sada bolje ići na pripreme prve momčadi ili igrati za juniore?

- Sad mu je bolje igrati za juniore jer ih moramo uvesti u najvišu ligu. To je interes kluba, a interes kluba je i interes svakog igrača pojedinačno. Ti momci danas uče da je Hajduk važniji od mene, trenera i svakog od njih pojedinačno, a oni koji pokažu taj respekt napravit će samo dobro za svoje karijere. Znate li zašto je iz Rijeke došao Kovačević, koji je 1999. godište? Pa zato što je mlad igrač i ovdje vidi svoju priliku za napredak.

Što nam možete reći o njemu?

- Smatram da je najveći potencijal u Hrvatskoj na poziciji napadača, kojeg je bilo moguće dovesti. Htio ga je zadržati Bayern, ali nije ostao jer tamo ne bi bio priključen prvoj momčadi. Kad smo kod mladih igrača, u prošloj sezoni smo bili druga najmlađa momčad u Europskoj ligi. Ne može se igrati samo s mladima jer opet nitko neće biti sretan ako izostane rezultat. Treba naći balans rezultata i razvoja igrača. Bilo je primjera gdje igrači prerano uđu u prvu momčad, zaigraju loše, izviždi ih stadion i potom se izgube. U Hajduku i Hrvatskoj ako si '93. ili '94. godište već si star igrač, a to nije ispravno razmišljanje.

Kakvo je trenutno stanje s prvom momčadi, hoćete li treneru Carrillu dovesti lijevog beka prije odlaska na završni dio priprema u Sloveniju?

- Kvesić je otišao i treba nam lijevi bek što je prije moguće. Naravno da radim na tome, doći će svakako prije Slovenije, najvjerojatnije već ovaj tjedan.

Stoperi?

- Terziev je otišao, Ćosić također. Najvjerojatnije trebamo i dva nova stopera.

Levski je pred vratima...

- Znamo koga želimo, ali teško mi je sada točno reći kad će doći jer se igračev tajming ne mora podudarati s našim. Radimo na tome, u Sloveniji moramo imati novog beka i bar jednog stopera. U ovom momentu dovodimo rješenja samo za te dvije pozicije. Sredina terena je više-manje kompletna, naprijed imamo jako dobre opcije.

Pešić?

- Hrvat je, ponikao je ovdje u našem dvorištu. Može igrati više pozicija u našoj igri, a mi moramo imati momčad za četvrtak i nedjelju. Trebamo širinu, tu je i Šehić kao krilo. Mi igramo u sustavu 4-3-2-1, gdje su ta dva iza Futacsa Vlašić i Erceg. Šehić, Pešić i Tudor otvaraju mogućnost igranja s krilima, ali to je već na treneru. U modernom nogometu svaki igrač mora biti polivalentan.

Hoćete li prodavati koga do završetka kvalifikacija Europske lige?

- Jako teško pitanje. Svih želim zadržati. Ne moramo sada pod svaku cijenu prodavati igrače kao što smo prije prodavali. Istočna Europa je krenula na tržištu, ali srednja i zapadna još nisu, većina će gledati igrače u ovoj fazi natjecanja. Nije dobro držati igrače koji ne žele ostati. Evo primjer Vasilja: rekao je njegov otac da ni za kakav novac ne bi ostao u Hajduku. Što tu možete? Mrzim imati igrača kojemu je tijelo ovdje, a glava negdje drugdje. No, mislim da mi trenutno takvih nemamo u momčadi i sretan sam zbog toga. Ovo je klub koji daje igračima jako dobre uvjete, plaće su im redovite i moraju poštivati naše odluke čak i kad je njihovo mišljenje drugačije od našeg. U svakom slučaju želim zadržati ovu momčad na okupu.

Kakva je situacija s Vlašićem?

- On se puno podigao u igri. Jako smo zadovoljini s njim, a vjerujemo da je zadovoljstvo obostrano. On je '97. godište, a već ima 110 utakmica za Hajduk. Vjerojatno je Vlašić naš najjači adut na tržištu, imamo vrlo otvoren i fer odnos i drago mi je da se odlično razvija u Hajduku.

Futacs sigurno vrijedi više od 1,5 milijuna eura...

- Sad je lako za reći 1,5 ili 2 milijuna za njega je malo. A što biste rekli prošlog ljeta? Igrač je napravio veliki napor da dođe ovdje, umjesto u Tursku gdje je imao puno više novca. Hajduk mu je dao priliku da se vrati na pravi put, ali i dobio igrača kakvoga sada ne bi mogao dovesti. Jedini koji ne vidi kakva je to klasa od igrača je mađarski izbornik. Futacs daje najviše golova, on ga ne zove, a onda izgubi od Andore. Ja znam zašto ga ne zove, ali tržište ne zna. Oni samo pitaju: 'Zašto ga nema u reprezentaciji?' Srećom nastupi za reprezentaciju nisu jedino što tržište vrednuje kod igrača i Marko je sigurno klubovima jako zanimljiv.

Andrijašević je imao klauzulu na 2 milijuna eura pa je iz Rijeke otišao u Gent za 4,5 milijuna...

- Pa mi smo za Lorenca Šimića dobili veću odštetu nego što je imao klauzulu. Što se tiče Andrijaševića, ne bih o tome htio puno pričati, ali što se tiče njegove cijene, morate uzeti u obzir da je on vezni igrač koji je zabio 16 golova, da je Rijeka prvak, te da je i zaigrao je za A-reprezentaciju. Dakle, to je razlika između njega i Marka. Ali da zaključimo, ne očekujem da ovo ljeto izgubimo Futacsa.

Hajduk za HNL ima jako dobru momčad, ali je zaostao 20 bodova za Rijekom...

- Ja sam ovdje jednu godinu. Ako Hajduk ima vrlo dobru momčad, dali ste mi kompliment. Rijeka četiri godine ima istog trenera, puno manji pritisak od Hajduka i tek dva poraza u godinu dana. Hajduk je bio bolji nego prošle sezone, ali Rijeka je bila još puno bolja. Ako budem ovdje četiri godine, prihvatit ću kritike i odgovornost, ali neću trajati ako ne budem imao rezultat. Nakon prve godine napravili smo pomak. Rijeka je imala više vremena i strpljenja, a neću ni govoriti o novcu i infrastrukturi. Nama treba vremena, ali vjerujem da smo i u godinu dana napravili korak naprijed. Čak osjećam i euforiju koja nije dobra jer smo ipak bili treći. Radimo dobar posao, ali smo usred procesa na putu u kojemu ima i problema.

Spomenuli ste infrastrukturu...

- A, evo, vi ste otvorili razgovor s pitanjem oko Levskoga. Mi tu utakmicu ne možemo igrati na Poljudu. Ljudi žele vidjeti Hajduk, a možda ćemo igrati u Dugopolju. Poštujem Ultru i tradiciju, ali moj posao će se ocjenjivati prema rezultatu. To što ne igramo na svom terenu može utjecati na moj rezultat. Nisu to opravdanja nego činjenice jer nije sve isto hoće li Bugari igrati pred 4 ili 34 tisuće naših navijača. I to morate uzeti u obzir kad nas uspoređujete s drugima jer mi imamo to jedno igralište i još jedan pomoćni teren s prirodnom travom.

Ispadanje u Kupu protiv Splita dosta je uzdrmalo atmosferu, kako u tom kontekstu gledate na Levski?

- Nakon Splita smo neke stvari promijenili. I ja sam bio spreman ići kući ako netko misli da je to moja greška. Što se Europe tiče, ljudi očekuju barem da dođemo do iste runde kao lani. To će biti važna utakmica, ali ne presudna. Rijeka je u prošloj sezoni bila prvak, a prethodno nije ništa napravila u Europi. Ali oni nemaju toliki pritisak. Imali smo mi loših trenutaka prošle sezone, ali smo ih prebrodili i dizali smo se kako je vrijeme odmicalo. Ako će moj posao biti suđen samo po utakmici protiv Levskog, to nije fer. Ali u rukama vodećih ljudi kluba je da ocijene radim li ja dobro ili ne. Ako jedna od strana nije zadovoljna može doći do razlaza bez ikakvog financijskog potraživanja za bilo koju stranu. Raskid ugovora sa mnom u bilo kojem trenutku nije problem čim predsjednik kluba ili Nadzorni odbor tako procijene.

Kako vam je u Splitu, nedostaje li obitelj?

- Moj život u Splitu je vrlo jednostavan. Dan provodim na Poljudu, noć u kući. Ne mogu sakriti da mi je teško bez obitelji, ali moram zahvaliti predsjedniku jer kad je god moguće mogu dovesti obitelj, što pomaže.

Možete li se zamisliti da i za 20 godina živite u Splitu?

- Mogu. Sa 62 godine bi bilo lijepo živjeti u Splitu i isključiti se od stresa. Makar, život u Splitu bez malog stresa oko Hajduka ipak nije moguć.

Postoji li mogućnost da vaš brat postane Hajdukov skaut?

- Brat mi je radio do siječnja kao sportski direktor u Olhanenseu. Njemu je 27 godina i bolji je nego ja u tim godinama. On neće raditi za Hajduk, ali ja mu dosta vjerujem po nogometnim pitanjima.  Napravio je dobar posao sa Saidom, kojega je doveo iz Treće lige u Portugal, a ovaj se dobrim pokazao i u Hajduku.  On je jedna od osoba kojoj vjerujem, ali ne, neće raditi u Hajduku.

Kako gledate na pritisak koji je ovdje vječno nazočan?

- Ljudi su ovdje preemotivni. Nema utakmice na život ili smrt. Život ili smrt je požar u mom Portugalu u kojemu su ljudi poginuli u automobilima. Ove utakmice su važne, ali ljudi moraju biti racionalni. Pokušavamo sve mijenjati na bolje, ali puno je faktora koji će utjecati na krajnji uspjeh, pri čemu mislim na suce, organizaciju lige... Hrvatskim klubovima uspjeh u Europi treba za koeficijent i ne smije se dogoditi da momčad koja igra Europsku ligu za manje od 72 sata ima nastup u Vinkovcima. 

Što možemo očekivati od novog prvenstva Hrvatske? Hajduk već 12 godina nije bio prvak...

- Borit ćemo se svakog vikenda, to jedino mogu obećati. Želimo osvojiti titulu, ali ja nisam prodavač snova. Želim da budemo kompetitivni, u samom vrhu. Ljudi vole Hajduk, trebamo navijače u dobrim, ali posebno u lošim momentima. Sada osjećam euforiju i svi smo super, ali nije dobro ako to tek jedna loša utakmica može promijeniti. Niti smo sada tako dobri da treba stvarati eufooriju, niti ćemo biti loši ako izgubimo jednu utakmicu. Svoju privrženost klubu navijači su dokazali upravo kad je bilo najteže. Želimo im dati što manje loših trenutaka, ali upravo u tim momentima ih trebamo najviše. Potrebno je dignuti glavu i ići dalje.

Vaša reakcija na temu