Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU Mate Jukić: Trenutno stanje ocjenjujem jako lošim jer nisu udareni temelji ničega

INTERVJU Mate Jukić: Trenutno stanje ocjenjujem jako lošim jer nisu udareni temelji ničega

Donosimo intervjue s kandidatima za novi Nadzorni odbor Hajduka

Uoči izbora za Nadzorni odbor Hajduka donosimo intervjue s kandidatima. Jedan od njih je Mate Jukić...

Jeste li član političke stranke i kako gledate na mogući upliv politike u sam rad Kluba, s obzirom na to da je Grad ipak još uvijek većinski vlasnik Hajduka?   

- Nisam član političke stranke. Nisam nikad bio aktivan u politici, ali sam o ulozi politike u klubu komunicirao na skupštinama Kluba govoreći da se Klub mora maknuti od politike i kada je ona bila prisutna u Klubu. Smatram da politici nije mjesto u klubu, osim klupskoj politici.

Koji su parametri kojima biste na kraju mandata ocjenjivali svoj rad u NO-u?

- Parametri su sljedeći: dvije stvari su, po mom sudu, najvažnije, a to su osiguranje dugoročne financijske stabilnosti i izgradnja jače momčadi. Nakon završenog mandata, smatrao bih da je on bio uspješan kad bi Hajdukova momčad bila dovoljno snažna svagdje i na svakom terenu igrala na pobjedu i kada bi klub imao stabilnu financijsku situaciju, to jest da ne razmišlja o prodaji najboljih igrača.

Zašto mislite da ste dobar kandidat za NO? Koje vještine mislite da su vam prednost za tu ulogu,  a gdje mislite da biste se još trebali educirati?

- Smatram da imam sve kvalitete koje član NO-a treba imati: poznajem prilično dobro financije, poznajem nogomet pa i sport u cjelini i smatram da sam moralna i časna osoba. To su, po mom sudu, osnovne pretpostavke koje bi član NO-a trebao imati. Uz to, Hajduk je moj život, o njemu razmišljam  svaki dan, pratim sve što se u događa u Klubu; gledam utakmice i prve i druge momčadi te juniora i kadeta; gledam kako klub živi, pratim nogomet i hrvatski i strani; analiziram u kojem se smjeru nogomet razvija, ali i u kojem se smjeru razvijaju odnosi u nogometu. Mislim da dobro poznajem odnose u hrvatskom nogometu i mislim, odnosno utvaram si, da znam odakle izvire većina naših problema. Uloga NO-a je nadzor rada uprave na dva segmenta: odgovorno upravljanje financijama i sukreiranje klupske politike. Smatram da je dobar dio sadašnjih problema Kluba došao kao posljedica lošeg i neodgovornog upravljanja, rekao bih, nekad i kokošarskog i kriminalnog, u kojem su neki iz sitnih ili malo krupnijih financijskih interesa prodali ideale. I o jednoj i o drugoj problematici sam diskutirao na skupštinama Kluba, bez nekih kalkulacija i bez kompromisa te ukoliko budem imao čast da budem izabran i dalje ću se beskompromisno zalagati za bolji Hajduk i neću dozvoliti da me netko sprječava u tome.

Kako ocjenjujete trenutačno stanje u Hajduku i što biste vi drukčije napravili na mjestu aktualnog Nadzornog odbora?

- Trenutno stanje ocjenjujem jako lošim jer nisu udareni temelji ničega. Četiri godine su potrošene i mislim da su poremećeni odnosi i unutar i oko Kluba te u navijačkoj strukturi. Smatram da se nikako nije smjelo dogoditi da Marijana Bošnjak i Ivan Kos budu izabrani. Dakle, ja sam to rekao i na skupštini dioničara. Meni nije normalno da je predsjednik našeg Kluba netko tko nije navijač Kluba. Mogu prihvatiti da može biti direktor, da može biti trener, ali nisam nikako mogao prihvatiti da bude predsjednik i do dan danas mi nije jasno kako se to moglo dogoditi. Što se tiče financija, mislim da su poremetili financije ako su, a pretpostavljam da jesu, činjenice o plaćama igrača, plaćanjima odšteta istinite. Mislim da su poremetili odnose za koje će trebati vremena da se ponovno svedu na normalu. Isto tako, izgubili smo supstancu da mi u kralježnici ekipe nemamo svojih igrača, jednostavno se krpimo u hodu u sportskom smislu. Možda to i nije uloga NO-a, ali ovaj NO koji je dosad, na neki način, vodio sve, barem mi se tako čini, ni sa sponzorima, a ni jednom odnosu nije napravio korak naprijed, barem ja to e vidim.

Koji bi prioritet NO trebao biti u prvoj godini mandata, a što bi se sve trebalo napraviti kroz četiri godine?

- Kažem, i u prvoj i u četvrtoj godini, Klubu rast treba iz godine u godinu, kako u sportskom tako i u financijskom i marketinškom smislu. Za mene bi bio prioritet vraćanje uloge Hajduka koju je imao u hrvatskom nogometu: on je uvijek bio svjetionik odnosa morala i poštenja, predvodnik ispravljanja nepravdi, dovođenja u red odnosa u hrvatskom nogometu. Nekako mi se čini da se prethodna uprava izolirala, ne znam je li to htjela, ali ispada da nemamo niti jednog saveznika, nemamo niti jednog partnera da bi s nama krenuo jasno u te promjene. Mislim da je uloga NO-a i da daje potporu upravi Kluba jer u ovakvim odnosima u hrvatskom nogometu nećemo daleko. Teško će biti i vratiti i sve ove druge stvari: financijsku stabilnost i jaku momčad. Treba tražiti partnere u hrvatskom nogometu koji su spremni ući u borbu.

Koliko ste upoznati sa strateškim okvirom Hajduka i kako mislite da bi se trebao implementirati?

- Nisam upoznat s njim. Mislim da su ove godine na skupštini kolege dioničari iz NH govorili da treba izraditi strateški okvir. Ako ga ima, bez obzira što sve pratim, nisam vidio da ga igdje ima, tako da nisam upoznat s njim.

Koliko transparentan mora biti rad NO-a i kako biste vi postigli tu transparentnost?

- U većini slučajeva, Hajduk ima svoje stranice i nema razloga da sve ono što je važno da javnost zna, da ne bude upoznata. Nije nužno da ono što možda nije dobro, što je dio klupske politike, ispliva u javnost. Ne bih odavao više informacija nego što je potrebno. Osnovne stvari moraju biti jasne. Teško mi je reći, kada trenutno nisam upoznat s čime se suočavao trenutni NO.

Što biste napravili kad biste bili preglasani u odlučivanju u radu NO-a?

- Što se tiče glasovanja, u demokratskom smislu normalno je da nekad ostaneš u manjini, a da si nekad u većini. Međutim, kada bi se dogodile neke stvari kao što sam maloprije rekao u smislu izbora za predsjednika tko nije navijač ili davanja nebuloznog ugovora nekom igraču, trećeligaškom ili drugoligaškom, to bih jasno iskomunicirao s javnosti. Za ostale stvari ne vidim neki problem jer je u normalnoj klupskoj politici uobičajeno da sedam ljudi neće biti jedinstveno i da ćeš nekad ostati u manjini.

Vaša reakcija na temu