Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Duje Bonačić INTERVJU Milan Čagalj: I Nacional i Split Tommy mogu bez Saveza, nema smisla trpjeti tiraniju

INTERVJU Milan Čagalj: I Nacional i Split Tommy mogu bez Saveza, nema smisla trpjeti tiraniju

Osijek i Uspinjača jedini u ovom trenutku nisu stali uz Zokovića - kaže izvršni direktor Split Tommyja

Malonogometni klub Split Tommy jedan je od rijetkih sportskih kolektiva u Hrvatskoj, koji se može pohvaliti perfektnom organizacijom, a sigurno je za to među najzaslužnijima izvršni direktor kluba Milan Čagalj. U klubu je od kada je Tommy postao glavni sponzor kluba, najprije kao član Izvršnog odbora, a prije nekoliko mjeseci je napustio svoj posao u Erste banci i postao profesionalac te preuzeo funkciju izvršnog direktora. 

U centru pozornosti sportske javnosti, proteklih je dana smjena predsjednika Split Tommyja Ive Zokovića iz Komisije za mali nogomet pri HNS-u. Odluka je to koja je šokirala čitavu malonogometnu javnost...

- Bili smo iznenađeni. Prvi glas o tome sam čuo na susretu Lokomotive i Hajduka, kada mi je jedan novinar prišao i otkrio kako se na sastanku Izvršnog odbora HNS-a sprema smjena Zokovića, a da ga mijenja nitko drugi nego ja - započeo je razgovor Čagalj, pa nastavio:

- Naravno da mene nitko nije kontaktirao o tome, ali da tamo gdje ima dima ima i vatre, postalo je jasno kada je HNS u svom priopćenju naveo kako jedno upražnjeno mjesto čeka nekoga iz Split Tommyja, a da taj netko ne može ništa prihvatiti dok se Zoran Mamić ne vrati s puta iz inozemstva. Sigurni smo da nitko nije dobio takvu ponudu, a da je nitko ni u kom slučaju ne bi ni prihvatio i na taj način radio iza leđa našem predsjedniku Ivi Zokoviću, koji je toliko toga učinio za klub i hrvatski futsal općenito.

Gdje mogu ležati razlozi za Zokovićevu smjenu?

- Zaista ne vidim koji bi to razlozi mogli biti. On je od 1992. godine u Savezu, nebrojeno puta je sam pomagao malonogometnoj reprezentaciji, i financijski i poslovno. Imao je podršku svih prvoligaša na prošlom Plenumu, a i sada su praktički svi zgranuti njegovom smjenom.

Kažete gotovo svi, Nacional je javno pružio podršku Zokoviću,Što je sa Solinom, čiji je predsjednik Stipe Andrijašević ušao u Komisiju umjesto Zokovića?

Prema našim saznanjima, Osijek i Uspinjača su jedini koji nisu u ovom trenutku stali iza Zokovića. Što se tiče Solina, ispalo je da su nam okrenuli leđa nakon što se pojavila cijela situacija oko skupljanja Hajdukovih potpisa za kandidaturu Vinka Radovanija. Borili smo se za njih, znamo da imaju financijskih problema kao i dobar dio klubova u 1. HMNL. Pomogli smo im i ustupanjem igrača Ćorluke, kojeg smo dobrim dijelom mi plaćali. Predsjednik Andrijašević, koji je zamijenio Zokovića u Komisiji, je gotovo svakodnevno komunicirao s našim predsjednikom, a evo mu se sad već danima ne javlja na telefon. Naravno da smo uslijed svega Ćorluku odlučili povući s posudbe. On se vratio k nama. Evo čujem kako je tajnik kluba Ivica Čavka podnio ostavku, sigurno je i njemu jasno kako neke stvari ne idu prirodnim tijekom. Naš glavni sponzor je Tommy, baš kao i Hajdukov. Nema smisla da surađujemo s klubovima, koji ne podržavaju splitski klub zbog sukoba na osobnoj razini.

U kuloarima kruži i priča da je Zoković smijenjen zbog netrpeljivosti sadašnjeg izbornika Mate Stankovića prema njemu?

- U to ne bih ulazio. Znam da iz Zokovićevih usta nikad nisam čuo jednu lošu riječ upućenu prema njemu i o njemu. Možda Stanković još nije prebolio odlazak iz Splita, ali situacija je tada bila takva da je njegov ostanak na klupi bio nemoguć. Kulminirala je loša atmosfera u svlačionici, ispali smo iz Kupa i promjena trenera je bilo jedino logično rješenje.

Navodno je jedan od problema organizacija ženske futsal lige?

- Ma i nakon te njihove teze su nam se svi klubovi koji su u toj ligi sudjelovali javili i kazali kako su svojim potpisom spremni jamčiti da je Zoković najvećim dijelom zaslužan za cijelu tu priču. Organizirana su tri turnira na najvećem mogućem nivou i zaista su smiješne te tvrdnje.

Priču oko HNS-a i Zokovića, zaključimo najnovijim Nacionalovim priopćenjem u kojem se najavljuju radikalne mjere prema HNS-u. Hoće li se najave i realizirati?

- Ovo kolo će se odigrati, a onda tko zna što će biti. Nema smisla trpjeti tiraniju Saveza prema onom što oni smatraju nevažnim. Ako nas smatraju nevažnim, neka nas puste na miru. Održat ćemo Plenum prvoligaša, želimo da se opet ustanovi Udruga, koja će voditi natjecanje. Jednostavno želimo ravnopravnost za sve. I Nacional i Split Tommy mogu bez Saveza, nećemo se libiti ustrajati na nekim stvarima - kazao je Čagalj i dodao:

- Ovi Nacionalovi potezi su jedinstveni u svijetu. Mislim da ne postoji liga i država u kojem su dva najveća rivala u borbi za naslov tako ujedinjeni. To pokazuje čvrstu sponu između dva kluba, koji imaju jednaki cilj, a to je boljitak i prosperitet futsala. A tko to može više željeti nego ljudi koji vode te klubove i koji ulažu toliki novac u ovaj sport.

U sjeni najnovije afere u režiji IO HNS-a započeo je proljetni dio sezone. Ambicije i ciljevi Splićana su jasni, naslov prvaka se pošto-poto mora vratiti u grad pod Marjanom. Hoćete li u tome uspjeti?

- Naravno da se jasno znaju naši ciljevi. Osvajanje titule, a ako se to dogodi, što bolji plasman u Ligi prvaka. Pomalo nestvaran je način na koji smo prošle godine ostali bez naslova. To je samo dokaz koliko je sreća važan faktor u sportu. Istina, vratar Luketin je radio čuda, ali mi smo zaslužili puno, puno više - kazao je Čagalj pa nastavio:

- Atmosfera u momčadi je odlična, treneri Perica i Delpont rade odličan posao. Stanje je mnogo pozitivnije nego prošle godine u isto vrijeme. Ipak, prave stvari se događaju tek tamo krajem svibnja i početkom lipnja.

Sredinom ožujka u Split stiže najzvučnije pojačanje u povijesti hrvatskog futsala - Brazilac Neto. Koliko je teško bilo dovesti takvog igrača u klub?

- Naravno da nije lako pojačati se najboljim nogometašem svijeta, odnosno Svjetskog prvenstva 2012. godine. Osvojio je sve što je mogao, a iako se postavljaju određeni upitnici, mi smo uvjereni kako smo napravili najbolje moguće za klub. Neto nam na svakodnevnoj bazi šalje podatke o fizičkom stanju i spremi, obavljeni su svi potrebni zdravstveni pregledi u Brazilu. To je maksimum onoga što mi možemo učiniti u ovom trenutku. Kada se pojavi na parketu Gripa, sve će biti na stručnom stožeru. Ne želimo im se miješati u posao i neka treneri odluče da li je on spreman zaigrati u 5. kolu protiv Nacionala ili ne.

Sam ovaj transfer, ali i opstojnost kluba posljednjih godina bila bi nemoguća bez glavnog sponzora i partnera Tommyja...

- Svima je jasno da je ovaj klub upravo zahvaljujući Tommyju uspio vratiti svoje mjesto u hrvatskom futsalu. Split je bio u teškoj situaciji, što rezultatski, što financijski. U dvije godine smo opet stigli u vrh, imamo velike planove za budućnost. I ja sam jedan od onih koji su stigli tu zahvaljujući Zoranu Mamiću, kojem želim zahvaliti na ukazanom povjerenju. 

Što donosi budućnost?

- Klub funkcionira besprijekorno. Omladinska škola pod vodstvom Ive Jukića niže odlične rezultate. Marketinški tim kojeg smo organizirali, također već polako donosi ono što smo htjeli. Imamo dogovor s kanadskom tvrtkom Eggs Media, koja će nam napraviti novu web stranicu. S tek osnovanom ženskom momčadi, osvojili smo naslov prvaka Hrvatske. Priča ide u smjeru kojem želimo. 

Kruna cijelog projekta bilo bi dobivanje stalnog doma?

- Naša velika želja je naša dvorana. Prostor u kojem ćemo imati svoj mir, a iz kojeg ćemo opet crpiti i neke resurse. Inicijativa je već krenula prema Gradu, sada su oni na potezu. Mi smo iznijeli nekoliko svojih rješenja, tvrtka Tommy je stala iza nas, što je bio i jedan od uvjeta Grada. 

Vaša reakcija na temu