Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KAP VESELJA U DRŽAVI OČAJA: Zemlja u kojoj 50 posto djece ne zna što je hrana prvi put izborila nastup na Afričkom kupu nacija!

KAP VESELJA U DRŽAVI OČAJA: Zemlja u kojoj 50 posto djece ne zna što je hrana prvi put izborila nastup na Afričkom kupu nacija!

Ovo je mali korak svjetlosti za cijelu zemlju

Zemlja je to koja se nalazi u istočnoj Africi. Graniče s Ruandom, Tanzanijom i DR Kongom i najsiromašnija su država na svijetu. Riječ je o Burundiju, državi u kojoj osam od deset stanovnika živi u uvjetima totalnog siromaštva, s manje od dva dolara dnevno. Više od 50% djece do pet godina ne zna što znači riječ hrana. U poljoprivredi je zaposleno čak 90% stanovništva, i to uglavnom na uzgoju kave.

Zemlja je to potpunog očaja i teško da ljudi koji žive tamo mogu biti barem malo sretni. No, jučer je to bio slučaj. Nogometna reprezentacija Burundija po prvi put je u svojoj povijesti izborila nastup na Afričkom kupu nacija! U posljednjem susretu skupine C na domaćem su terenu remizirali sa Gabonom (1:1) i tako završili na drugom mjestu iza Malija i osigurali nastup na završnom turniru u Egiptu koji se igra na ljeto.

Bio je to susret u kojem momčad Burundija nije smjela izgubiti. Mreže su mirovale do 77. minute kada je Cedric Amissi, koji kruh zarađuje u Saudijskoj Arabiji, zabio za vodstvo Burundija. Pet minuta kasnije Gabon je izjednačio autogolom Ngandua, no do kraja nije bilo promjena rezultata i veliko slavlje na prepunom stadionu u Bujumburi moglo je početi. Gabonu nije uspio pomoći ni napadač Arsenala Pierre-Emerick Aubameyang. U prošlosti su Burundi često zbog raznih problema odustajali usred kvalifikacija, a u nekim ciklusima nisu uopće sudjelovali. Sada je situacija nešto drukčija, dobar dio igrača kruh zarađuje igrajući po Aziji i Europi. Najveća zvijezda svakako je napadač Stokea Saido Berahino. On je igrao za mlađe selekcije Engleske, a s obzirom da nije dobio priliku zaigrati za seniorsku vrstu odlučio je zaigrati za Burundi. Berahino je rođen u Bujumburi, a potom je s roditeljima pobjegao u Englesku. No, korijene nije nikad zaboravio.

- Burundi su moja zemlja. Uvijek će tako biti, čak i ako postanem jedan od najboljih igrača Premier lige. Engleska mi je dala drugu šansu, i to nikad neću zaboraviti - govorio je Berahino prije nekoliko godina.

Debi za Burundi imao je u rujnu prošle godine, i to na gostovanju kod Gabona (1:1). Odmah je postigao pogodak, a jučer je nakon što je njegova zemlja osigurala nastup na završnom turniru najbolje 24 afričke selekcije bio ponosan.

- Ovo je mali korak svjetlosti za cijelu zemlju - rekao je Berahino.

Burundi su inače 138. reprezentacija na FIFA ljestvici, a s obzirom na okolnosti sigurno je da će pridobiti simpatije mnogih nogometnih zaljubljenika. Afrički kup nacija igra se u Egiptu od 21. lipnja do 19. srpnja. 

Vaša reakcija na temu