Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KAVA U BUKUREŠTU: Torcidaš potpisao za Steauu i jedva čeka početak Lige prvaka

KAVA U BUKUREŠTU: Torcidaš potpisao za Steauu i jedva čeka početak Lige prvaka

Jedina je istina da ja nikakvu baklju u St. Etienneu nisam bacio - kaže Jerko Marinić Kragić

U Bukurešt je jučer stigao vaterpolist Jerko Marinić Kragić, povremeni hrvatski reprezentativac, ali i vatreni navijač Hajduka. Došao je tu da ostane...

- Nakon dvije godine igranja za splitski Jadran, potpisao sam za Steauu. S novim klubom sam odradio prvi trening i prvi dojam mi je da sam napravio dva koraka više u karijeri, s obzirom da je Steaua aktualni osvajač Kupa i prvak, te nas sljedeće sezone čeka nastup u Ligi prvaka. Ako nas potrefi dobra skupina, možemo daleko dogurati - rekao nam je Marinić Kragić u razgovoru u centru Bukurešta.

Jadran je također klub velikih ambicija...

- Da, a imali smo prošle godine dosta dobru ekipu. No, nismo igrali sukladno kvaliteti. Uprava je bila maksimalno korektna, Jadran je klub koji sve obaveze redovito izvršavao, ali i oni su na sportskom planu željeli više, no teško je objasniti zašto nismo uspjeli. Na kraju smo ušli u final-four Jadranske lige i igrali finale Kupa, no željelo se više. Meni osobno je na kraju sezone istekao ugovor i okrenuo sam se novom izazovu.

Kako ćemo objasniti da si ti kao vrhusnki sportaš ujedno i veliki nogometni navijač. Odakle tolika ljubav prema Hajduku?

- Meni to kreće iz familije, otac i stric su mi također bili zagriženi navijači, prošli su mali milijun gostovanja. Ja sam dijete Skalica, kvarta koji je najbliži stadionu i Poljud mi je od malena bio sastavni dio svakog odlaska na trening...

Možeš li malo pojasniti?

- Kao i svako dijete, najprije sam počeo trenirati nogomet. U Hajduka, naravno. No, to nije dugo trajalo, profesor Mladen Hraste je išao po školama, te me, s obzirom da sam plivao bolje od svih, pozvao u Mornara na vaterpolo. Zvao je i mog oca, te sam tako promijenio sport, ali pri odlasku na svaki trening sam i dalje prolazio pored Poljuda. Uz to sam i stalno išao na utakmice, upoznao prijatelje i rodila se neizmjerna ljubav.

Pamtiš li prva gostovanja?

- U domaćoj ligi je to bilo u Šibeniku, a u Europi u Stokeu. Na gostovanja bi mi obično išla ekipa iz kvarta, a vraćali bismo se odmah nakon utakmice.

Znaš li da je Torcida početkom devedesetih pratila i Jadran?

- Pričali su mi da je tako bilo prije. Torcida je navijačka skupina Hajduka. Što se tiče vaterpola i košarke, to je neka sasvim druga priča, ali i ti klubovi bi privukli prijatelje sporta da se kvalitetom dignu na višu razinu.

Ti si iz Mornara išao u Possilipo, kakve dojmove nosiš od tamo?

- Bilo mi je super. Godinu prije su osvojili LEN-kup, a sa mnom je tamo igrao i Bušlje. Napulj je možda najbolji grad u kojemu sam bio u životu - Split u velikome. Upoznao sam se sa Strinićem, družili smo se, a dosta često sam odlazio na utakmice Napolija. Tako sam prvi put u životu gledau utakmice iz nekog drugog kuta, iz lože. S Hajdukom dosta često pola utakmice ne bih vidio, pa sam žurio kući pogledati snimku golova. Sad također, kad mi obaveze dopuste, odem na Sjever, ali malo sa strane, tako da sve skupa bolje vidim.

Znaju li tvoji u vaterpolu za nogometnu navijačku strast?

- Čuli su neke priče, ali nisam ja puno o tome govorio jer bi izbacilo krive članke kad upišu moje ime.

Koja bi bila prava strana priče? Mislim na događanja u St. Etienneu, prilikom utakmice reprezentacija Hrvatske i Češke...

- Svugdje si nevin dok se ne dokaže suprotno, samo si u Hrvatskoj kriv. Postupak još nije gotov, a jedina je istina da ja nikakvu baklju nisam bacio. Kao sportaša i reprezentativca me se isprozivalo po novinama. Da, ja sam tamo bio, kažu mi neki da vjerojatno ništa ne bi bilo da sam imao na sebi ‘kockice’, a ne crveno-plavi šuškavac. Smiješna priča.

Je li ti bilo drago što su nogometni reprezentativci osvojili srebro na Svjetskom prvenstvu?

- Kao sportašu mi je drago što je Hrvatska druga na svijetu. Ja sam ove godine s vaterpolskom reprezentacijom osvojio Europa kup, a u zadnji čas sam otpao s popisa za EP, te znam cijeniti veliki sportski uspjeh. No,  ima tu još stvari koje se događaju i trebalo bi ih riješiti. Poanta je cijele priče da bi se zakon na svakoga trebao primjenjivati isto.

Završimo ovu priču prognozom ishoda utakmice Steaue i Hajduka...

- Kad sam rekao da je ovo Steaua, upozorili su me ovdje da njihova Steaua igra četvrtu ligu, a ovo je FC SB. Ne znam dovoljno o tome, tek mi je rečeno da je naš vaterpolski klub iz onog starog društva Steaue. Što se utakmice tiče, u prvom susretu je Hajduk pokazao da može igrati s njima. Ako odigramo na tragu te utakmice, imamo velike šanse za prolaz. Ne bih volio da bude ‘ždrijeb nikad lakši, Hajduk nikad gori’. Split živi za taj sport i zbog svih tih ljudi bih volio da Hajduk prođe dalje.

Vaša reakcija na temu