Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr Krešimir Gojun: Imamo problem s bolesno ambicioznim roditeljima, a djeca su se prerano iz manjih klubova dovodila u Hajduk

Krešimir Gojun: Imamo problem s bolesno ambicioznim roditeljima, a djeca su se prerano iz manjih klubova dovodila u Hajduk

Od sada Hajduk dijeli znanje, prostor i iskustvo svima koji su spremni za suradnju - rekao je na predavanju predstavnicima klubova

U kino dvorani stadiona na Poljudu danas je Krešimir Gojun održao predavanje predstavnicima klubova o načinu rada u Akademiji Hajduka.

Skupilo se preko pedeset predstavnika, ne samo dalmatinskih klubova, nego i klubova iz šire okolice. Riječ je uvodno preuzeo predsjednik kluba Ivan Kos...

- Drago mi je vidjeti ovoliko ljudi. Nadam se da ćemo imati prilike surađivati i raditi. Hajduk je odlučio ići drugim smjerom nego je išao do sada. Od sada Hajduk dijeli znanje, prostor i iskustvo svima koji su spremni za suradnju. Pritom ne kažemo da je stari put bio loš. Želimo otvoriti vrata. Uvidjeli smo mnoge probleme, krute odnose s klubovima, nailazili na zatvorena vrata, ali želimo ostvariti zajedničku priču. Postoje veliki problemi i u odnosu Saveza prema manjim klubovima pa i prema nama. Mi smo protiv toga, rekao sam da se neću boriti samo za Hajduk, nego za sve manje sredine. Želimo ostaviti stabilne odnose s klubovima i kada ova garnitura vodećih ljudi ne bude na Poljudu.


Potom je riječ preuzeo Krešimir Gojun, a njegova razmišljanja ćemo predočiti kroz nekoliko točaka...

- Ovo je samo jedan u nizu sastanaka. Ništa nije Sveto pismo, uvijek sam otvoren za komunikaciju i razmjenu iskustva. Želimo pokazati na koji način vidimo Akademiju i u kojem smjeru želimo ići.

O svom putu...

- Da je netko prije pet godina rekao da ću stajati ovdje, rekao bih mu da je lud. Imam veliku odgovornost, prihvatio sam je. U Dinamu sam proveo najviše vremena, odgojio niz igrača, ostvario i neke rezultatske uspjehe.. 

O ustroju Akademije...

- Došao sam dosta brzo i nisam imao posloženu priču. Krenuo sam od nule. Koliko god je to teško, možda čak i nije loše. Dobio sam i odriješene ruke od kluba. Škola nije imala program rada, odnosno ja ga nisam imao fizički u svojim rukama. Bilo je bitno napraviti bazu podataka, da u svakom trenutku imamo pristup i informacije o igračima. Radimo video analize utakmica pa i nekih taktičkih treninga. Svi treneri se toga moraju pridržavati. 

O individualnom radu...

- Individualni rad smo uveli, ali koliko god sam bio pobornik takvog rada, imali smo neke probleme u provedbi, a kao posljedicu i ozljede pojedinih igrača. Koliko god je dobro raditi više s djecom, ali možda je odmor još i bitniji, da bi rad imao smisla.


O stipendijama...

- Napravili smo kategorizacije, ne želimo osim 'bogom danih' talenata davati stipendijske ugovore svakom djetetu. Pokušavamo i to dovesti u red jer je novac postao velik motiv, pa zna biti problema.

O suradnji s klubovima...

- Bitna je doselekcija. Hajduk pliva u prosječnosti što nije dobro. Doselekcijom se može puno toga napraviti po tom pitanju. Imamo kampove, prvi je bio u Makarskoj. Želimo se širiti pojaviti u Slavoniji i Istri.

O Otvorenoj školi... 

- Želja nam je pokrenuti otvorenu školu kao temelj za selekciju. Ona otvara priliku i za mlade ljude jer se otvara prostor za trenere. 

O rezultatima...

- Rezultat nije prioritet jer dolazi sam po sebi i to kao produkt kvalitetne selekcije i rada. On ne mora biti uvijek mjerilo kvalitete ni igrača ni trenera, potrebno je imati i malo sreće. Rezultat u ovom trenutku nije bitan, odnosno grubo je reći da nije bitan. Jednostavno nije prioritet.

O klubovima s kojima je potpisana suradnja...

- Imamo potpisane ugovore sa šest klubova, kriteriji su bili utemeljeni na osnovi tradicije, geografskog položaja, demografije, potencijala. Nijedan klub ne može biti jak ako male sredine ne proizvode igrače. Ovdje je veliki problem što je kvaliteta centrirana u Hajduku. Za primjer, Dinamo ima problem kada igra protiv Ponikvi ili Dubrave. Djeca ne žele tamo odmah ići iz manjih sredina jer imaju uvjete. Imaju kvalitetnu ligu i podražaj. Split po tome kaska, osobito po pitanju infrastrukture, čak ni Hajduk nema kvalitetne i adekvatne uvjete, a kamoli ostali. Ne želimo suradnju samo u jednom smjeru i da koristi ima samo Hajduk. Produkt treba biti odgojen čovjek, a tek onda nam treba biti cilj stvoriti igrača. Na prvom mjestu su ljudi, a tek onda nogometaši. Krivo se radilo, jer su se djeca iz manjih klubova prerano odvodila u Hajduk. Gotovo pa nijedan dječak koji bi sam dolazio u veliki klub, bez obitelji, nije uspio u profesionalnom nogometu. Zato želimo uz pomoć klubova zadržati tu djecu u senzibilnoj dobi kod kuće. Ne želimo dovoditi djecu prije njihova prijelaza iz osnovne u srednju školu. Mi bi pružili pomoć malim klubovima u radu ne bi li najtalentiranija djeca došla što spremnija.


O obvezama Hajduka prema klubovima s kojima je potpisana suradnja...

- Naše obveze se regulirane ugovorima, educirat ćemo trenere, nadzirati proces rada s djecom i vrednovanje učinjenog. Puno puta sam se zapitao o tome koliko sve skupa ima smisla. Ali treba pozitivno razmišljati i to prenositi na djecu. Mi ćemo pomoći u svakom segmentu, po pitanju struke, znanja, stjecanja licenci... Neki treneri su odrađivali praksu kod nas već i to je vrsta edukacije. Svi koji pohađate tečaje za licencu, stojimo vam na raspolaganju. 

O odgoju mladih igrača...

- Hajduk je u odgojnoj komponenti zakazao maksimalno. U početku sezone smo imali problem. Odnos djeteta, roditelja i trenera nije bio na pravoj razini. Imamo pedagoški nadzor, pratimo školske uspjehe. Ako djeca ne zadovoljavaju taj dio imaju problem. Statistika govori da 95 posto dječaka koji igraju nogomet neće živjeti od toga. 

O ciljevima...

- Ulazak juniora u nacionalnu 1. HNL, ulazak B momčadi u 2. HNL. Meni je žalosno što Hajduk svih ovih godina nije imao poligon za razvoj igrača. U Drugoj ligi se igra čišći nogomet i puno je pitomija za razvoj mladog igrača. Razmišljamo o tome da mlađe kadete gurnemo u regionalnu juniorsku ligu ne bi li podražaj bio jači. Možda će trpjeti rezultati, međutim ovdje imam priliku kreirati nešto bez obzira na rezultat.

Razvoj 'hajdučke igre'...

- Uvijek se potencira ta hajdučka igra, pogotovo iz prizme igre prve momčadi. Kada u prvoj momčadi sve štima onda je dobro. Ja uvijek percipiram hajdučku igru kroz dišpet, on se zagubio, pogotovo u prvoj momčadi, ali to je logično, jer je dosta stranaca koji se ne mogu poistovjetiti s tim. Taj dišpet ovdje ima urođeno velika većina djece. To želimo kanalizirati kroz faze igre. Moramo svakog protivnika izdominirati i u fazi igre bez lopte i s loptom. Želimo da ideja bude okomitost, da lopta ima smisao, da što više igrača bude ispred lopte. Cilj je što brže vratiti loptu u posjed u fazi obrane i doći što prije u završnicu, raditi kretnje bez lopti. Želimo imati isti stil igre od B momčadi do najmlađih generacija. Smatram da formacija nije bitna, ako imaš stil. Mi želimo igrati što ofenzivnije i s više rizika. Uz to ne želimo djeci braniti da uživaju u nogometu, neka odigraju petom, neka guštaju...

O terminologiji u Akademiji... 

- To nije nevažna stvar. Izradit ćemo rječnik da svi igrači znaju o čemu pričaju treneri kada mijenjaju kategorije. Tako je lakše funkcionirati. Trenutno je 40-50 'zapovijedi' iz igre u terminologiji koju ćemo koristiti. Možda zvuči komplicirano, ali kada se ponavlja iz treninga u trening djeci to ulazi u uho.

O ambicioznim roditeljima...

- Imamo problem s bolesno ambicioznim roditeljima, koji misle da su njihova djeca najbolja. Često se događa da rade dodatno, ne smatram da je to nužno loše, ali uz dogovor s klubom. Mislim da je obveza kluba da svakom djetetu omogući razvoj, a ovako se povećava i mogućnost ozljede. Rad izvan kluba ostavlja prostor za to.

Hajduk ima potpisane ugovore o suradnji s Gošk-om KF, Croatia Zmijavci, Junakom, RNK Zmajom, Neretvancom i Gospićem.

Uz njih su bili pozvani Omladinac, Dugopolje, Zadar, Hajduk (Pridraga), Krk, DOŠK, ŠN Joso Bego, Glavice, Jadran Supetar, Postira, NK Jadran Stari Grad, NA Libertas Dubrovnik, Troglav 1918 Livno, Tomislav. Tomislavgrad i HŠK Posušje...

Vaša reakcija na temu