Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Robert Matić / hajduk.hr Miroslav Bošković zaplakao tijekom druženja sa starim suigračima i obiteljima preminulih prvotimaca: Jedino stoka može biti protiv Hajduka!

Miroslav Bošković zaplakao tijekom druženja sa starim suigračima i obiteljima preminulih prvotimaca: Jedino stoka može biti protiv Hajduka!

Ovo što su uradile obitelji je nezaboravno, ovo je velika stvar

Na Poljudu je danas obilježeno 50 godina od osvajanja prvog Kupa u povijesti Hajduka. Na okupu se našla generacija koja je 1967. godine na Starom placu pobijedila Sarajevo rezultatom 2:1. Golovima Miroslava Ferića i Zlatomira Obradova 'bijeli' su po prvi put donijeli trofej pobjednika Kupa u svoj grad.

Danas je u Split stiglo sedam igrača koji su osvojili povijesni Kup - Lukša Poklepović, Petar Nadoveza, Miroslav Bošković, Mladen Matijanić, Ante Ivković Zonzi, Ante Žaja i Zvonko Bego, a oni su se posebno razveselili što su im društvo pravili članovi obitelji preminulih igrača iz te generacije.

Navirale su emocije i uspomene, a posebno je dirljivo bilo na Lovrincu, gdje su se obišli grobovi preminulih nogometaša te generacije.

- Osulo se društvo, od glavnih aktera je samo Galeb (nap. a. Miroslav Bošković) tu, mi ostali smo bili prateći vokali. Veliki je ovo jubilej, potez kluba je za svaku pohvalu, pogotovo u situaciji kada pokušavamo veterane približiti Hajduku. Ne znam hoće li se nešto ovako ponoviti, sličnog je značaja bio zadnji trofej osvojen 1991. Simbolika je velika, ova generacija je bila puna zezancije, živjeli smo zajedno, ne znam koja je generacija tako živjela. Moramo biti sretni što je ovaj trofej nakon 1991. godine trajno završio u našim rukama - kazao je u ime generacije Ante Ivković Zonzi.

Jedan od aktera tog finala protiv Sarajeva je bio Miroslav Bošković Galeb, koji je pustio suzu kada se obratio okupljenima...

- Ovako nešto nijedan klub u regiji nikad nije napravio. Ovim događajem pokazujemo da je Hajduk jedna velika obitelj. Jedino stoka može biti protiv Hajduka - emotivan je bio Bošković, pa nastavio:

- Ne moramo svaki dan raditi fešte, ali kada to Hajduk radi onda se te fešte pamte, to nije samo moj sud, to je sud nogometaša. Nitko nije očekivao da će se nešto ovako dogoditi, mislili smo kako će doći samo oni živi, ali ovako nešto... Ne, ovo što su uradile obitelji je nezaboravno, ovo je velika stvar.

Hajduk je u toj utakmici nastupio u sastavu: Radomir Vukčević, Milutin Folić, Aleksandar Ristić, Dragan Slišković, Vinko Cuzzi (kapetan momčadi), Miroslav Bošković, Džemaludin Mušović, Petar Nadoveza, Miroslav Ferić, Ivica Hlevnjak i Zlatomir Obradov. U navedenoj sezoni u kup natjecanju još su nastupali: Lukša Poklepović, Mladen Matijanić, Petar Bonačić, Marin Kovačić, Ante Žaja, Ante Ivković, Aleksandar Kozlina, Zvonko Bego i Novak Tomić.

Trener je bio Dušan Nenković sa suradnicima Antom Mladinićem i Vojimirom Kačićem, maser je bio legendarni Božidar Soldo. Predsjednik kluba bio je Josip Grubelić, a tajnik Marko Vušković.

Jedan od najzaslužnijih za ponovno okupljanje trofejne generacije iz klupske povijesti svakako je klupski kroničar HNK Hajduk Jurica Gizdić koji je bio glavni organizator današnje svečanosti. Igračima i predstavnicima njihovih obitelji uručeni su prigodni pokloni - dres, monografija, šal i zajednička slika momčadi iz 1967. godine

Vaša reakcija na temu