Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Stara kuća Modrićevih MODRIĆEVA PRIČA: U Zadar je stigao kao izbjeglica, a danas je najbolji nogometaš na svijetu!

MODRIĆEVA PRIČA: U Zadar je stigao kao izbjeglica, a danas je najbolji nogometaš na svijetu!

Hrvatsku reprezentaciju je odveo do finala SP-a, a ima i optužnicu zbog lažnog svjedočenja

Dječju razbibrigu i igru u prosincu 1991. prekinuo je rat. U prosincu iste godine ubijen mu je djed po kojem je Luka Modrić i dobio ime. Srpske patrole su ga izrešetale bez ikakva razloga nakon što se s blagom udaljio od kuće nekoliko stotina metara. Nedugo nakon toga obitelj Modrić je iz Zatona uspjela je pobjeći u Zadar. Luki je tada bilo šest godina, smjestili su se u hotelu Iž. Otac Stipe nedugo nakon toga zaposlio se u Hrvatskoj vojsci, a kako je hotel u kojem su bili smješteni bio nadomak stadiona sina je upisao na nogomet. Prvi trener bio mu je pokojni Tomislav Bašić, a uz njega se ističe i ime Miodraga Miška Paunovića koji je također trenirao Luku u jednom od dijelova njegovog nogometnog razvoja.

- Trenirao sam ga od osme do 11. godine. Sjećam se da je u generaciji bilo dosta izbjeglica, no on je odskakao. Uglavnom u tom uzrastu je potrebno dosta ponavljanja dok se neke stvari ne usvoje, ali Luka je sve stvari izvodio iz prve - prisjetio se jednom prilikom Paunović i dodao da je Luka bio društven i nije propuštao treninge. 

Kao 14-godišnjak je otišao na probu u Hajduk, bez da je Zadar znao za to. Na Poljudu je proveo nekoliko dana, a kada se vratio u Zadar šef škole Tomislav Bašić bio je ljut te mu je tri mjeseca zabranio dolaziti na trening. Nakon tri mjeseca vratio se treniranju, a 2000. godine otišao je u Dinamo. Za ispostavit će se mizernih pedesetak tisuća kuna. Zajedno s njim u Maksimir su stigli Ivica Džidić i Davor Landeka. No, u Dinamu su odlučili da je potrebno poslati ga na dodatno brušenje. Otišao je tako Modrić 2003. u Zrinjski na posudbu.

Tamo je oduševio svih, proglašen je za najboljeg mladog igrača lige, a Ultrasi su mu dodijelili posebnu nagradu za borbenost. Nakon Zrinjskog uslijedila je epizoda na posudbi u Interu iz Zaprešića. Bila je to sezona 2004/05 kada je Inter pod vodstvom Srećka Bogdana bio u borbi za titulu sa Hadukom. No, Modrić je u Zaprešiću proveo jednu polusezonu, da bi ga na proljeće Dinamo vratio u Maksimir. Tada je i debitirao za 'modre'.

Vrlo brzo ustalio se u momčadi, postao je kapetan, a u ljeto 2008. postao je najskuplji hrvatski igrač, Tottenham je za njega platio 21 milijun eura. Na White Hart Laneu zadržao se četiri godine, odigrao više od 150 utakmica, a onda je u ljeto 2012. ostvario svoj san. Za 30 milijuna eura otišao je u Real Madrid gdje je i danas. S Realom je do danas osvojio 14 trofeja, od čega četiri Lige prvaka.

S hrvatskom je reprezentacijom ovog ljeta ispisao povijest vodeći je do finala Svjetskog prvenstva. Prvo priznanje za Modrića je stiglo još u Rusiji kada je proglašen najboljim igračem Svjetskog prvenstva. Krajem kolovoza je pak dobio nagradu UEFA-e za najboljeg igrača Europe, a sinoć u Londonu stiglo je novo priznanje.

Postao je najbolji igrač svijeta u izboru FIFA-e. Nedavno je, pak, van travnjaka u Španjolskoj kažnjen uvjetno s osam mjeseci zbog utaje poreza. U Hrvatskoj je, pak, optužen zbog lažnog svjedočenja na suđenju protiv Zdravka Mamića. Do kraja godine možda ga čeka još jedno priznanje. U ozbiljnoj je konkurenciji za Zlatnu loptu, nagradu za najboljeg igrača u 2017. godini koja se već tradicionalno dodjeljuje po izboru France Footballa.

Vaša reakcija na temu