Foto: Bruno Karadža
MOMČAD IZ NIKŠIĆA JE AUTSAJDER: Sutjeska je Hajdukov stari znanac, a u Europu je ušla preko Kupa

MOMČAD IZ NIKŠIĆA JE AUTSAJDER: Sutjeska je Hajdukov stari znanac, a u Europu je ušla preko Kupa

Velika je vjerojatnost da će 'bijeli' igrati protiv Levskoga, ali predstavljamo i momčad iz Nikšića

FK Sutjeska je crnogorski klub osnovan 1920. u Nikšiću. Prvi naziv kluba bio je Obilić, a 1927. klub je promijenio ime u Radnički sportski klub Hajduk. Četrnaest godina kasnije (1943.) većina igrača tadašnjeg sastava poginula je u bitci kod rijeke Sutjeske braneći partizanske odrede u Crnoj Gori i Hercegovini. U njihovu čast, u ožujku 1945. na ideju bivšeg igrača Steve Matovića klub dobija današnji naziv Sutjeska.

Debitirali su 1964. u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije i od tog vremena klub je ostao jedna od većih sportskih institucija u Crnoj Gori. Poznati su po dobroj školi vratara, u posljednja tri desetljeća Sutjeska je stvorila čak pet reprezentativnih golmana. Prvi nastup u Europi bilježe u sezoni 2003. kada su bili članovi Prve lige Srbije i Crne Gore. Tada su u prvom kolu tadašnjeg Intertoto kupa izbacili luksemburški Racing, da bi ih u drugoj rundi zaustavio finski Tampere.

Od 2006. i osnutka crnogorske lige Sutjeska je njen stalni član. Odmah u prvoj sezoni igrali su finale Kupa gdje je bolji bio Rudar. U sezoni 2012/13 postaju prvaci Crne Gore, a isto su ponovili i sljedeće godine što je bio prvi put da jedna momčad u Crnoj Gori obrani naslov. U oba navrata su zapeli na prvoj prepreci kvalifikacija za Ligu prvaka i oba puta od istog protivnika. Koban je u drugom pretkolu Lige prvaka dvije godine zaredom bio moldavski Šerif.

Posljednji nastup u Europi imali su prije dva ljeta kada su ispali od mađarskog Debrecena. Prvi susret u Mađarskoj završio je pobjedom Debrecena 3:0, da bi u uzvratu Sutjeska slavila sa nedovoljnih 2:0. Prošlu sezonu završili su na četvrtom mjestu sa dva boda manje od vodećeg trojca, Budućnosti, Zete i Mladosti. Do europskog nastupa stigli su osvajanjem Kupa, u finalu su krajem svibnja sa 1:0 svladali Grbalj. Igraju na stadionu čiji je kapacitet nešto veći od 5000 mjesta, a u svojim redovima od stranaca su prošle sezone imali trojicu Srba i dvojicu Japanaca.

U odnosu na prošlu sezonu trener Sutjeske Nikola Rakojević ne može računati na četvoricu vrlo važnih igrača. Klub su napustili Damjanović, Šimura, Vlaisavljević i Bošković.

Sutjeska, inače, stari Hajdukov znanac iz prvenstava bivše Jugoslavije. Klub iz Nikšića je kao prvak Druge lige - grupa Istok ušao u Prvu ligu, te u debitantskoj sezoni 1964/65. zauzeo posljednje petnaesto mjesto. Hajduka su u Nikšiću pobijedili sa 3:1, a u Splitu su slavili 'bijeli' sa 1:0.

U Prvu ligu se ponovo Sutjeska vratila u sezoni 1966/67, te opet ispala, a s Hajdukom je kod kuće igrala 1:1, dok je u Splitu teško stradala sa 5:1.

Sutjeska se u Prvu ligu vratila nakon četiri godine, u sezoni 1971/72, kada je završila na jednom mjestu iznad zone ispadanja. Tada je u Nikšiću s uvjerljivih 3:0 svladala 'bijele', a na Starom placu je poražena sa 2:0. Već u slijedećoj sezoni 1972/73. je ispala kao posljednjeplasirana, u Splitu je poražena sa 3:0, a u Nikšiću je pobijedila 2:0.

U Prvu ligu se ponovo vratila u sezoni 1984/85, kada je na Poljudu poražena sa 1:0, a u Nikšiću je opet izgubila sa 1:3.

U sezoni 1885/86 je u Nikšiću ostalo 0:0, a na Poljudu je Hajduk dobio sa 3:1, da bi u sezoni 1986/87 Sutjeska kod kuće dobila 3:2, a u Splitu je pobijedio Hajduk sa 2:1.

U sezoni 1987/88. je kao pretposljednja Sutjeska ponovo ispala, a tada je na svom terenu dobila 'bijele' sa 3:1, dok je na Poljudu ostalo 0:0.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare