Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Otrgnuto zaboravu: Pročitajte priču utakmice Solina i Hajduka odigrane 1934. godine

Otrgnuto zaboravu: Pročitajte priču utakmice Solina i Hajduka odigrane 1934. godine

Tekst iz Novog doba sačuvao je uspomenu na davni susret, odigran na igralištu na Širini

Na igralištu pored Jadra sve je spremno za povijesnu utakmicu Solina i Hajduka, koja će se odigrati u srijedu u 14 sati, a mi se prisjećamo prijateljske utakmice odigrane prije 82 godine na tadašnjem nogometnom igralištu na Širini, sadašnjem gradskom Parku.

Bilo je to davnog 18. veljače 1934. godine. Splitski 'bijeli' premoćno su pobijedili domaću momčad Solina s rezultatom 4:0. Novinar Novoga doba navodi kako je solinska momčad borbena, s malo 'futbalskog' znanja, a usko igralište omogućavalo im je da se uspješno brane. Navodi da su svi solinski igrači osrednji, a da se jedini ističe i odskače centarhalf Vukšić.

Riječ je o Bartulu Vukšiću, kojega je tadašnji Hajduk htio u svoje redove. No, Vukšić je ostao vjeran svome Solinu. Doznajemo kako su mu nudili dobru plaću, a riječ je u ondašnje vrijeme o peterostruko većoj nego li je tada imao jedan radnik u solinskoj cementari. Stariji igrači Solina Bartula Vukšića pamte kao jakoga momka, golgetera s urođenim znanjem driblinga.

Trebao je igrati i za ondašnju reprezentaciju Jugoslavije na Visu, ali Vukšić je ostao kod kuće. Uz nogomet mu je ljubav bila i crkveno pjevanje pa je tako do kraja bodrio svoj NK Solin i solinske Pučke Pivače.

Golove za Hajduk, koji je igrao te davne 1934. na Širini, dali su Lemešić i to dva, Kragić i Marjanac. Novinar hvali igru Matošića u obrani, za kojega navodi da bi savezni kapetan morao više voditi računa o ovome nogometašu. Hvali na lijevom halfu i tada mladoga Purišića, kojemu je dodavanje idealno!

Solinjani kao i tada su strastveni navijači ovih dviju momčadi, ma koji god pobjedu odnijeli navijači će biti zadovoljni ovom nogometnom poslasticom koja ih čeka u srijedu.


Legenda fotografije snimljene uoči susreta Solina i Hajduka na igralištu na Širini, gdje nogometaši Solina imaju dres s trakom preko prsiju: Liberio Bonario, Bruno Bean, vratar Stanko Grubišić, Blaško Čipčić, Petar Pletikosić, Bartul Vukšić, Nikola Kljaković Gašpić, Jakov Poljak.Čuče slijeva: Rato Neškovčin, Žarko Grubić i Živko Drašković.

Vaša reakcija na temu