Pletikosa, Andrić i Vejić: 'Neka kapetan bude onaj koji ima najveći autoritet u svlačionici!'

Pletikosa, Andrić i Vejić: 'Neka kapetan bude onaj koji ima najveći autoritet u svlačionici!'

Tri Hajdukova kapetana otkrili su kome bi dodijelili traku nakon odlaska Lovre Kalinića

Tri Hajdukova kapetana Stipe Pletikosa, Srđan Andrić i Hrvoje Vejić prokomentirali su za Dalmatinski portal koga vide s trakom na ruci ovog proljeća na Poljudu, nakon što je kluba napustio Lovre Kalinić. U prvi plan su iskočila imena Zorana Nižića, Nikole Vlašića i Dantea Stipice.

Stipe Pletikosa: Nikad nisam bio pobornik teze da se nekome daje traka isključivo zbog igračke kvalitete ili perspektive

Stipe Pletikosa nosio je traku na ruci i u dresu Hajduka i na golu reprezentacije...

- Prije svega mislim da je to odluka koju treba donijeti trener. On treba vidjeti tko je taj koji je na terenu, u svlačionici, za ručkom ili večerom lider i ima veći autoritet. Nisam nikada bio pobornik teze da se kapetanska traka daje nekome samo zbog nogometnih kvaliteta ili igračke perspektive - kazao je Pletikosa, pa naglasio:

- Kapetan ima puno veću ulogu u momčadi. S trakom morate znati i da imate puno veću odgovornost.

Iz ovih riječi nekako zaključujemo da Vlašić sigurno nije Pletikosin izbor...

- Ma moram biti iskren i reći da ne poznajem osobno Vlašića i Nižića. Ali uz njih dvojicu i Stipicu, svakako jedan mora biti kapetan. Ako Vlašić zadovoljava sve ove kriterije neka dobije traku, ali mislim da bi njemu bio to još veći teret. Sad svi očekuju od njega iskorak, a ne znam bi li mu traka bila motiv ili teret - kazao je Pletikosa.

Prošli trener Hajduka Marijan Pušnik rekao je da on ne daje kapetansku traku vratarima. Ipak, dao ju je Kaliniću...

- To dosta trenera prakticira, ali ne znam zašto. Jako je bitno da vođa u svlačionici, onaj koga slušaju igrači bude kapetan. Tako se poštuje hijerarhija. Ona uvijek mora biti prisutna. Puno je golmana kapetana u velikim svjetskim klubovima koji potvrđuju da je to ipak čest slučaj. Uostalom, i sam Kalinić je demantirao Pušnika. Kalinić je bio izuzetan, svojim obranama je ulijevao puno energije u momčad.

Na koncu je kazao:

- Takva odluka se lako donosi ako postoji neko rješenje koje se samo nameće. Ne znam kako su posložene stvari u Hajduku, ali mislim da trener najbolje poznaje radne navike, ponašanje igrača i njegova riječ mora biti presudna kod izbora kapetana.

Srđan Andrić: Vlašić treba biti kapetan, to će mu biti ogroman poticaj

Srđan Andrić podignuo je kao kapetan Hajduka trofej Kupa 2010. godine...

- Po meni definitivno Vlašić mora biti taj. Istina, nije bio na razini na kojoj može biti u prvom dijelu prvenstva. On je prvi sljedeći od kojeg se očekuje jači transfer, a poznavajući ga kao izrazito radnog sportaša, smatram da bi mu to dalo samo dodatni poticaj i impuls dalje.

Bi li on imao autoritet u svlačionici s obzirom na godine?

- Onako kako je igrao neko vrijeme sigurno time može zaslužiti autoritet. Autoritet netko dobije s iskustvom, netko ponašanjem, netko kvalitetom... - kazao je Andrić, pa dodao:

- Možda i nije idealna situacija da tako mlad igrač dobije kapetansku traku, ali s obzirom na to da je Hajduk klub od kojeg se očekuje da mlađi igrači budu nositelji i da donose nešto klubu, onda sigurno treba ići u tom pravcu.

Hoće li mu to podignuti vrijednost na tržištu?

- Mislim da hoće, ali opet sve ovisi o njegovim igrama. Međutim, kada se vidi da je on kapetan, onda sigurno dobiva na važnosti i vrijednosti. Svakako se drukčije gleda na nekoga tko je kapetan u svom klubu s 19-20 godina.

Potom je zaključio:

- On je momak koji je praktički cijeli svoj život u klubu. Prošao je omladinsku školu, od njega se puno očekuje i mislim da bi to bilo dobro za sve.

Hrvoje Vejić: Kapetana mora iznjedriti svlačionica, ali odabir bilo koga od ove trojice neće biti pogrešan

Evo kako razmišlja Hrvoje Vejić po pitanju odabira novog kapetana Hajduka...

- Moje mišljenje je da uvijek svlačionica mora odlučivati o tom pitanju. Uvijek isplivaju neka imena kao prirodni lideri, a teško je izvana komentirati situaciju u svlačionici. Ne mora to biti uvijek najiskusniji igrač u momčadi, pogotovo ako netko od igrača ima autoritet u svlačionici - kazao je Vejić i dodao:

- S bilo kojim od ta tri kandidata koja se nameću kao logična rješenja, u Hajduku neće pogriješiti. Osobno ih znam svu trojicu i sigurno će svaki od njih znati što mu je raditi kada navuku traku na ruku.

Vlašić bi dobivanjem trake postao najmlađi kapetan u povijesti kluba, neki smatraju i da bi mu se podigla vrijednost.

- Mislim da mu to neće pomoći na tržištu, ali ne znam kakvo je razmišljanje ljudi u klubu. Možda razmišljaju tako da mu davanjem kapetanske trake žele dati poticaj s obzirom da je trenutno u maloj krizi. Možda mu se time želi poručiti da preuzme nešto veću odgovornost u igri. Još jednom ponavljam, sva tri kandidata za kapetana su super i svaki odabir će imati logično objašnjenje - zaključio je.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare