Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRIČA IGORA TUDORA: Na klupi Galatasaraya je imao bolji skor nego u Hajduku, a mediji mu od prvog dana nisu bili skloni

PRIČA IGORA TUDORA: Na klupi Galatasaraya je imao bolji skor nego u Hajduku, a mediji mu od prvog dana nisu bili skloni

Kritizirali su ga javno bivši igrači turskog velikana, ali i neki nogometaši koje je lani zatekao u svlačionici

Igor Tudor danas je postao bivši trener Galatasaraya. Turski velikan zahvalio mu se na suradnji koja je trajala od sredine veljače ove godine. Deset mjeseci u kojima je Tudor na klupi Galate spoznao koliko je teško biti trener na klupi istanbulskog velikana. Mediji mu od prvog dana nisu bili skloni, kritizirali su ga javno i bivši igrači Galatasarayja, a kritizirali su ga i neki igrači koje je lani zatekao u svlačionici. U trenutku kada je zasjeo na klupu, Galatasaray je nakon 20 kola bio na trećem mjestu sa 39 bodova, pet manje od vodećeg Bešiktaša. U klubu su se nadali da bi se mogli uključiti u borbu za vrh, no to nije bio slučaj.

Debi na klupi imao je 18. veljače kada je odigrao 1:1 na gostovanju kod Rizespora, kluba koji je na kraju sezone napustio prvoligaško društvo.

Već u idućem kolu postalo je jasno da se u Galati mogu pomalo pripremati za iduću sezonu. Domaći poraz od Bešiktaša (0:1) ugasio je nadu da bi se Tudorova momčad mogla ozbiljno uključiti u borbu s Bešiktašom i Basaksehirom. Do kraja sezone ubilježio je sedam pobjeda, no izgubio je sve važnije susrete, od Trabzonspora (2:0), Fenera (0:1), Basaksehira (4:0), te je na koncu završio sezonu na četvrtom mjestu sa 64 boda, 13 manje od prvaka Bešiktaša.

Uoči početka ove sezone svlačionica je pročišćena. Klub je napustilo 15 igrača, među njima i zvijezde poput Lukasa Podolskog i Wesleyja Sneijdera, a dovedeno je deset novih igrača za što je potrošeno 40 milijuna eura. Unatoč silnim ulaganjima uvod u sezonu nije bio dobar. U drugom pretkolu Europske lige ispali su od švedskog Ostersunda što je u Turskoj izazvalo pravi šok. Tudor je bio na meti kritika, no predsjednik kluba Dursun Ozbek čvrsto je stao uz Tudora. I činilo se da je bio u pravu. Galatasaray je odlično otvorio sezonu.

U prvih osam kola zabilježili su sedam pobjeda i jedan remi. Navijači su bili u transu, njihov klub imao je 22 boda, drugoplasirani Goztepe je bio na 16, dok su Bešiktaš i Fenerbahče kaskali osam, odnosno 11 bodova. U devetom kolu Galatasaray je imao priliku pobjedom u derbiju na domaćem terenu još više odmagliti pratnji, no ostalo je 0:0 te je propuštena prilika za dodatni bijeg. U idućem kolu stigao je prvi poraz, na gostovanju kod Trabzonspora (2:0). Povratak na pobjedničke staze uslijedio je u idućem kolu, na domaćem je terenu Tudorova momčad sa 5:1 svladala Genclerbirligi, da bi potom u 12. kolu uslijedila prava pljuska. U istanbulskom derbiju sa 5:1 ih je razbio Basaksehir i tako dodatno podgrijao sumnje oko Tudorove pozicije. Već tada u turskim se medijima zavrtila priča da je hrvatskom treneru odzvonilo. Zazivao se povratak Fatiha Terima, no unatoč tome Tudor je ostao na klupi.

U 13. kolu na domaćem je terenu svladan Alanyaspor (2:0) kojeg vodi Safet Sušić, da bi potom uslijedio još jedan derbi. I novi poraz. Bolji je sa 3:0 bio Bešiktaš. Činilo se da bi to mogao biti Tudorov kraj, no nije tako bilo. Preokret u idućem kolu (0:2 u 4:2) protiv Akhisara činio se kao idealan povratak na stazu uspjeha, no to se nije obistinilo. Nitko mu nije pretjerano zamjerio što je u uzvratnom susretu šesnaestine finala turskog kupa poražen od trećeligaša Sivas Belediyespora. S obzirom da je u prvom susretu njegova momčad sa uvjerljivih 5:1 slavila i osigurala prolazak u osminu finala.

Ipak, jučer je uslijedio novi poraz, na gostovanju kod Yeni Malatyaspora, momčadi koja je ove sezone ušla iz Druge lige. Poraz od 2:1 i drugo mjesto na ljestvici bilo je znak za uzbunu. Odmah nakon susreta odlučeno je da će se danas u 14 sati sastati Upravni odbor kluba kako bi raspravljao u Tudorovoj sudbini. Rasprava je to koja je imala već napisan scenarij s obzirom da je već jutros po turskim medijima prostrujala informacija da je Tudor bivši, da se samo čeka službena potvrda. Ona je uslijedila nešto prije 16 sati. Ukupno je Tudor na klupi Galatasarayja odradio 34 susreta i pritom ostvario učinak od 19 pobjeda, četiri remija i 11 poraza. 

Imao je prosjek od 1.76 osvojenih bodova što mu je najbolji prosjek u dosadašnjoj trenerskoj karijeri. Do sada je najbolji skor imao na klupi Hajduka kada je u 65 utakmica provedenih na klupi osvojio 1.65 bodova po susretu. Potom je uslijedila epizoda u grčkom PAOK-u gdje je odradio 45 susreta  i prosječno osvajao 1.51 bod po susretu. Epizodu u Turskoj započeo je u ljeto 2016. kada je preuzeo klupu Karabukspora. Tu je proveo 21 susret, da bi nakon poziva Galatasarayja odlučio otići. 

Iako ima tek 39 godina, iza Tudora su već četiri samostalna trenerska posla. Dva je puta odlučio sam otići (Hajduk i Karabukspor), dok je dva puta bio smijenjen (PAOK i Galatasaray). Unatoč svemu, za tursku epizodu ne može se reći da je bila neuspješna. Karabukspor je napustio kada je momčad bila u sigurnoj zoni, s dovoljnom zalihom bodova. Koliko je dobro radio u Karabuku govori činjenica da je ove sezone Karabuk trenutno posljednjeplasirana momčad lige. Galatasaray pak ostavlja na drugom mjestu, s bodom manje od vodećeg Basaksehira i realnim izgledima da se do zadnjeg kola bore za titulu...

Vaša reakcija na temu