Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivica Čavka PRIČA NAJMLAĐEG HAJDUKOVCA U TURSKOJ: Moro mu je prijatelj od malih nogu, Vlak ga je zvao u Dinamo, a nezasluženo je otpao iz U-19

PRIČA NAJMLAĐEG HAJDUKOVCA U TURSKOJ: Moro mu je prijatelj od malih nogu, Vlak ga je zvao u Dinamo, a nezasluženo je otpao iz U-19

U rujnu je proslavio 17. rođendan, a sada je priključen momčadi Joana Carrilla

Tonio Teklić najmlađi je prvotimac 'bijelih' na pripremama u Turskoj. Rođen je 9. 9. 1999. godine, a njegova hajdučka priča počela je prije godinu i pol dana.

Došao je iz Adriatica, kluba u kojemu je od prvog dana osnivanja prošao put od najnižeg ranga do 1. HNL. Nakon prvoligaških kvalifikacija u Sesvetama šef škole Dinama Marijan Vlak kazao je prvom čovjeku Adriatica Franku Bogdanu da ima nekoliko interesantnih kadeta, ali da Teklića želi baš odmah. No, Tonio je usmjeren prema Poljudu. Bio je među igračima koje je struka 'bijelih' probrala u sklopu potpisane suradnje dva kluba, te tu nikakva dilema nije postojala.

Ovdje je zanimljivo spomenuti da su Teklići Solinjani, a Tonijev prijatelj od malih nogu je samo godinu stariji Nikola Moro, koji je danas prvotimac Dinama. Očevi obojice su hrvatski branitelji, zajedno su bili na bojištu, a otprilike u isto vrijeme su i pozvani u Maksimir, tako da je Teklić još kao devetgodišnjak odigrao dva turnira u modrom dresu. Nudili su mu tada čak bolje uvjete nego Moru, ali njegova obitelj nikad nije željela preseliti u Zagreb, niti ga registrirati za Dinamo. Otvorena je tada bila samo opcija gostovanja na turnirima, no ni to nije dugo trajalo, s obzirom da je Adriatic s njim kao glavnim igračem imao velike ambicije, a kasnije će njegova generacija i osvojiti sve što se osvojiti moglo, nakon čega će najbolje igrače u ljeto 2015. probrati Hajduk.

Na Poljudu je u prvi plan Teklića izbacio turnir 'Trofej Istra', gdje su Hajdukovi juniori osvojili prvo mjesto, pobijedivši, među ostalim, Dinamo sa 3:1, te Lokomotivu sa 4:0. Teklić je proglašen najboljim igračem turnira, a na YouTubeu se pojavio njegov gol Dinamu, majstorija kakva se rijetko viđa.

Već tada se na Poljudu moglo čuti da se na njega gleda s posebnom pažnjom, priključen je drugoj momčadi da okusi seniorski nogomet, a paralelno s cijelom tom pričom njegova igračkog uzleta dogodila mu se i nepravda, vezana za mladu reprezentaciju.

Teklić je, naime, krajem rujna prvi put u životu dobio poziv za U-19 selekciju, koju je čekao prijateljski susret s Azerbejdžanom. Odmah je u debiju postigao gol i bio jedan od najboljih na terenu, ali mjesec dana kasnije nije bio na popisu igrača koji putuju u Crnu Goru na kvalifikacije za Euro. Nije pozvan baš nitko iz Hajduka, što je odavno već ogroman problem širih razmjera, a na popisu se, primjerice, našlo sedam igrača Dinama, te još dvojica iz Lokomotive.

Po završetku polusezone Hajduk je iz tog '99. godišta potpisao troipolgodišnje ugovore s Teklićem i lijevim bočnim Bradarićem, koji bi također u normalnim okolnostima bio reprezentativac. Bradarić je bio na popisu putnika za Tursku, ali je u zadnji čas otpao nakon što je potpisao Ohandza, a na njegovoj su poziciji Memolla i Kvesić.

U veznom redu su trenutno okolnosti takve da T. Bašić i Kožulj zbog kartona nemaju pravo igrati prvo kolo nastavka protiv Splita, ali to je već neka druga tema. Teklićevu priču zaključimo konstatacijom da će mu prve seniorske pripreme sigurno biti dodatan poticaj, a uvijek je teško predvidjeti što će donijeti budućnost. Nebrojeno puta se pokazalo da je baš ova dob najzahtjevnija u procesu razvoja mladih igrača. Teklić ima pravo nastupa za juniore kojima je cilj povratak u 1. HNL, te Hajduk II koji želi u viši rang, a sada će na pripremama osjetiti i prvu momčad i baš će biti zanimljivo pratiti njegov daljnji igrački razvoj, odnosno hoće li jednog dana ući na popis Solinjana koji su u jednom periodu odigrali značajne uloge u Hajduku poput Nikole i Lovre Kalinića, Stipe i Franka Andrijaševića, Joška Jeličića, Grgice Kovača, Joška Španjića, Ivice Kalinića...   

           

Vaša reakcija na temu