Foto: Joško Šupić PRIČA O CAREVIĆU: 'Kada sam počeo karijeru u Hajduku svi su očekivali da ću završiti u madridskom Realu'

PRIČA O CAREVIĆU: 'Kada sam počeo karijeru u Hajduku svi su očekivali da ću završiti u madridskom Realu'

Objesio je kopačke o klin s nepune 32 godine

Bio je kapetan Hajdukovih kadeta i juniora u generaciji Darija Srne, prošao je sve reprezentativne kategorije Hrvatske, bio je označen kao jedan od najvećih Hajdukovih talenata. Profesionalna karijera trajala mu je 15 godina, iako je igrao u inozemstvu, može se reći da je mogao napraviti više.

Mario Carević za prvu je momčad Hajduka debitirao mjesec dana nakon što je postao punoljetan. Šansu mu je 9. svibnja 2000. dao Petar Nadoveza. U 32. kolu gost Poljuda je bio Varteks (0:0), a Carević je u igru ušao početkom drugog dijela umjesto Igora Muse. Zaigrao je potom u posljednjem kolu protiv Dinama u Zagrebu. Dinamo je bio bolji sa 3:1, a Carević je odigrao posljednjih desetak minuta.

Sezonu potom već je skupio zapažen broj nastupa (21), a od njega se očekivalo da postane nasljednik legendarnog Aljoše Asanovića. Dugog koraka, fine lijeve noge i upotrebljivog lakta bio je programiran kao najveća buduća zvijezda Hajduka. U Hajduku se zadržao do 2004., odigrao je 104 susreta i postigao sedam pogodaka.

Carević je s Hajdukom osvojio prvenstva u sezonama 2000/01 i 2003/04, te Kup u sezoni 2002/03.

Otišao je u Saudijsku Arabiju, točnije u Al Ittihad u transferu vrijednom oko pola milijuna dolara. Tamo ga je čekao pokojni Tomislav Ivić i na početku se Carević jako dobro snašao. S Al Ittihadom je osvojio i azijsku Ligu prvaka, no problemi su krenuli kada je Ivić napustio klub. Klub je počeo kaskati s plaćanjem, zaostaci su rasli, a Carević je odlučio slučaj predati FIFA-i. Sve to vrijeme morao je strpljivo čekati jer mu saudijski klub nije htio dati izlaznu vizu. Na koncu se javio Stuttgart, platio Al Ittihadu pola milijuna dolara, a Carević je potpisao trogodišnji ugovor sa 'švabama'. U prvoj je sezoni odigrao šest susreta, iako će priznati da je tada dosta toga naučio.

- U Stuttgartu me trenirao Giovanni Trappatoni, dijelio sam svlačionicu s velikim igračima, konkurencija je bila jaka. Još mi je odmah po dolasku puknuo mišić pa sam pauzirao tri mjeseca - opisao je jednom zgodom svoju njemačku epizodu. 

Nakon jedne godine u Stuttgartu uslijedio je povratak na Poljud, na posudbu. Bila je to sezona kada je za kormilom bijelih bio Zoran Vulić. Carević je te sezone odigrao 17 utakmica, postigao je četiri pogotka. Idućeg ljeta, kao slobodan igrač otišao je u Belgiju. Potpisao je za Lokeren gdje je proveo iduće tri sezone. Odigrao je stotinjak susreta, zabio je deset pogodaka, te je potom prešao u Kortrijk. Tu je ukupno odigrao 37 susreta, zabio jedan pogodak, a jednu sezonu posuđen je u izraelsku Maccabi Petah Tikvu.

U ljeto 2013. nakon šest godina napustio je Belgiju, a onda se odlučio na stanku od pola godine. Vratio se u Makarsku, a iako je imao nekih ponuda (Azerbejdžan) nije ih prihvatio. Onda se sa suprugom preselio u Zagreb, te je dobio poziv slovenske Krke. Svaki dan je bio na relaciji Novo Mesto - Zagreb, odigrao je još godinu dana i objesio kopačke o klin. S nepune - 32 godine!

- Osam sam godina putovao iz Makarske u Split. Kada sam počeo karijeru u Hajduku svi su očekivali da ću završiti u madridskom Realu - odgovorio je jednom prigodom uz dodatak da je u arapski svijet otišao premlad.

Nedugo nakon okončanja igračke karijere u Krki je počeo graditi i trenersku. Od studenog 2014. pa do ljeta 2016. bio je pomoćni trener. Sada se vraća na Poljud, samo u cipelama. Vulić peti put kao trener, on treći, ali prvi kao dio struke...

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare