PRIČA O DIDIERU DESCHAMPSU: Osvajao je velike trofeje kao igrač, nastavio kao trener, još jedino kao izbornik nije podignuo najsjajniji pokal

PRIČA O DIDIERU DESCHAMPSU: Osvajao je velike trofeje kao igrač, nastavio kao trener, još jedino kao izbornik nije podignuo najsjajniji pokal

Pobjeda protiv Belgije u polufinalu značila je da je Deschamps u dvije godine doveo Francusku do finala Eura i Svjetskog prvenstva

Bogatu igračku karijeru Didier Deschamps započeo je u Nantesu još daleke 1985., dvije godine nakon što su ga prepoznali i doveli iz amaterskog Avirona. Tu se zadržao četiri godine da bi potom slijedio odlazak u Marseille, jedna godina posudbe u Bordeauxu, zatim Juventus, Chelsea i Valencia u kojoj je 2001. i objesio kopačke o klin. Karijeru je kao igrač zaključio s ukupno 16 trofeja, a odmah po okončanju aktivnog igranja prebacio se u trenerske vode. 

Preuzeo je Monaco s kojim je 2003. osvojio francuski kup, a najveći uspjeh s klubom iz Kneževine ostvario je 2004. kada je stigao do finala Lige prvaka. Do krune nije stigao, bolji je bio Porto kojeg je vodio Jose Mourinho. Nakon Monaca slijedio je odlazak u Juventus koji je u to vrijeme tresla kriza i skandal oko namještanja utakmica. Juventus je bačen u drugu ligu, a umjesto Fabija Capella na klupu je stigao Deschamps. Juventus je pod Deschampsom osvojio Seriu B, no nakon toga Francuz je napustio Torino. 

Novu priliku dočekao je 2009. kada je otišao u Marseille. Odmah u prvoj sezoni osvojio je francusko prvenstvo, a u tri sezone na klupi kluba s Velodromea osvojio je ukupno šest trofeja.

U srpnju 2012. nakon odlaska Laurenta Blanca stigao je na klupu Francuske. Potpisao je ugovor na dvije godine, no u njemu je bila klauzula ukoliko se Francuska plasira na Svjetsko prvenstvo 2014. da se ugovor automatski produžuje za još dvije godine. U Brazilu, na prvom velikom natjecanju u izborničkoj ulozi, Francuska je stigla do četvrtfinala gdje su poraženi od kasnijeg osvajača Njemačke. 

Prije dvije godine na Euru u Francuskoj stigao je do finala. Bolji je na koncu bio Portugal, no unatoč tome Deschamps je ostao u sedlu, poveo je momčad u kvalifikacije za Rusiju, te krajem prošle godine potpisao novi ugovor do 2020. godine. Pobjeda protiv Belgije u polufinalu značila je da je Deschamps u dvije godine doveo Francusku do finala Eura i SP-a. 

Didier Deschamps do sada je u igračkoj i trenerskoj karijeri bio sudionik u devet velikih finalnih susreta. S Marseillom je 1993. osvojio Ligu prvaka, isti je uspjeh postigao i s Juventusom 1996., da bi potom dvije godine zaredom sa 'starom damom' igrao finale. Sa Valencijom je 2001. također igrao finale, dok je sa Francuskom osvojio Svjetsko prvenstvo 1998., a onda i 2000. Europsko. 

Kao trener u takvoj se situaciji našao dva puta. Na početku trenerske karijere s Monacom je poražen u finalu Lige prvaka, da bi prije dvije godine koban bio Portugal. Ukupno je, dakle, do sada igrao i vodio devet finalnih susreta, od čega je četiri puta podigao pehar, a pet puta je travnjak napustio pognute glave.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare