Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRIČA O NOVOM PREMIERLIGAŠU: Huddersfield Town je svladao Reading u utakmici vrijednoj 170 milijuna funti!

PRIČA O NOVOM PREMIERLIGAŠU: Huddersfield Town je svladao Reading u utakmici vrijednoj 170 milijuna funti!

U elitni rang ih je uveo Nijemac David Wagner, kojega je kum Jurgen Klopp uveo u trenerske vode

Huddersfield Town novi je engleski premierligaš nakon što je u finalnoj utakmici na Wembleyju pred 76 682 gledatelja nakon jedanaesteraca (4:3) bio bolji od Readinga.

Nakon 120 minuta igre nije bilo golova, te se pristupilo udarcima sa bijele točke. Prvi je promašio Huddersfield, u drugoj seriji udarac njemačkog stopera Hefelea obranio je Readingov vratar Al Habsi. Reading je zabio prva tri penala, a onda je posljednja dva promašio. Tragičari momčadi koju vodi Nizozemac Jaap Stam bili su Moore i Odita. Gol vrijedan ulaska u Premiership za Huddersfield je zabio 27-godišnji Nijemac Christopher Schindler. On je prošlog ljeta bio najskuplja akvizija Huddersfielda, stigao je iz Munchena 1860 za 2,2 milijuna eura. Godinu dana kasnije svojim je golom klubu donio najmanje 170 milijuna funti! Toliko je naime vrijedila današnja utakmica, a ukoliko se Huddersfield održi u eliti iduće sezone dobit će ukupno 290 milijuna funti! 

Huddersfield je regularni dio sezone završio na petom mjestu. U polufinalu playoffa izbacili su Sheffield Wednesday na jedanaesterce. Nakon što su oba susreta završila neriješeno Huddersfield je boljim izvođenjem udaraca s bijele točke (4:3) prošao u finale.

U elitni rang Huddersfield se vraća nakon 45 godina. Posljednji su put u najjačem razredu engleskog nogometa bili 1972. Riječ je o klubu koji je svoj vrhunac doživio dvadesetih godina prošlog stoljeća. Osvojili su englesko prvensvo tri godine zaredom (1924., 1925. i 1926.), a 1922. FA kup. Nakon što su 1972. ispali iz prve lige uslijedila su desetljeća po nižim ligama. U svibnju 2012. pobjedom nad Sheffield Unitedom vratili su se u Championship, drugi rang engleskog nogometa. Zanimljivo je da su i protiv Sheffielda odlučivali udarci s bijele točke.

U studenom 2015. na klupu Huddersfielda dolazi David Wagner. Riječ je o bivšem reprezentativcu SAD-a koji je igračku karijeru proveo u Njemačkoj gdje je i rođen. Njegov otac je Amerikanac, radio je u vojsci i posao ga je doveo u Njemačku. Tamo je upoznao Njemicu, s njom se oženio i dobio Davida. U karijeri je Wagner branio boje Eintrachta, Mainza, Schalkea, Gutersloha, Waldhof Mannheima, Darmstadta, Weinheima. Upravo je razdoblje u Mainzu ključno za njegovu trenersku karijeru. U četiri godine (od 1991. do 1995.) zbližio se s Jurgenom Kloppom. Njih dvojica postali su najbolji prijatelji, svaki put na putovanjima bili bi cimeri. Nakon završetka igračke karijere Wagner nije imao trenerskih ambicija. No, onda ga je Klopp pozvao u Borussiju Dortmund.

- Sjećam se da sam te večeri stigao kući i morao objašnjavati supruzi da bi se okušao u trenerskom poslu - rekao je jednom prilikom Wagner. Njega i Kloppa osim dugogodišnjeg prijateljstva veže i kumstvo. Odlučio je prihvatiti Kloppov poziv i preuzeo je drugu momčad Borussije. Nakon što je Klopp otišao u Liverpool pozvao ga je da mu se pridruži, ali je Wagner odlučio još malo pričekati. I nije pogriješio. Par mjeseci nakon stigao je poziv iz Huddersfielda, mjesta u zapadnom Yorkshireu, 50 minuta udaljenom od Manchestera. Situacija je bila alarmantna. Prvo što je uveo kada je došao bila su dva treninga utorkom i srijedom, a dan uoči utakmice ide se u karantenu. Kada je došao Wagner momčad je bila na 18. mjestu, no do kraja sezone uspio je izboriti ostanak.

Prošlog je ljeta napravio čistku. Dovedeno je 13 novih igrača za 'sitnih' četiri i pol milijuna eura. Prošlog je ljeta napravio nesvakidašnji potez. Odveo je momčad u Švedsku. No, umjesto luksuznog hotela igrači Huddersfielda boravili su u divljini! Bez mobitela, bez interneta, bez struje, bez vode, bez hrane! Svake večeri igrači bi mijenjali šator kako bi se međusobno zbližili. Tamo su proveli tri noći i četiri dana. Ukoliko bi netko od igrača bio žedan morao je do obližnjeg jezera, ukoliko je pak bio gladan morao je uloviti nešto. Taj je potez u Engleskoj izazvao čuđenje, no već na početku sezone vidjelo se da je Wagner bio u pravu.

Neko vrijeme proveli su kao lideri, no u drugom dijelu sezone Newcastle i Brighton su ih prestigli i direktno ušli u Premier ligu. Huddersfield je postao prvi klub koji je ušao u rang više, a u regularnoj sezoni imao je negativnu razliku pogodaka (56:58). Domaće utakmice igraju na stadionu kapaciteta 24.500 gledatelja, a već prije današnje utakmice oboren je rekord prodanih pretplata. Za iduću sezonu već je planulo 17 522 ulaznica, a ne treba ni sumnjati da će večeras ta brojka samo rasti...  

Vaša reakcija na temu