Foto: Dražen Biljak / dizajnist.com PRIČA O RUDEŠU: Nakon raskida suradnje s Alavesom, glavne uzdanice su im bivši igrači Hajduka

PRIČA O RUDEŠU: Nakon raskida suradnje s Alavesom, glavne uzdanice su im bivši igrači Hajduka

Klub su napustili Anderson, Galilea, Entrena, Paez, Kamenar, Segado, Turčin, Lulić, Grujević, Fazli...

Godina i četiri mjeseca. Toliko je vremena prošlo od pobjede u Solinu koja je Rudešu donijela povijesni ulazak u Prvu ligu. Na klupi je bio Igor Bišćan, no nedugo po završetku sezone odlučio je otići. Zov ljubljanske Olimpije bio je prevelik, a Rudeš se okrenuo drugim opcijama. Uprava kluba s obzirom na limitirane financije odlučila je potražiti strateškog partnera kako bi lakše preživjela premijernu sezonu u Prvoj HNL. Suradnja s Alavesom potpisana je još za vrijeme trajanja drugoligaške karavane, a nakon što je predstavljena javnosti u zagrebačkom su klubu bili presretni.

- Ovo je velika stvar za Rudeš, osigurali smo financijsku stabilnost za idućih deset godina - rekao je tom prilikom predsjednik Rudeša Ivan Knežević.

U lipnju je, pak, za trenera imenovan Inaki Alonso. To je 48-godišnjem Španjolcu bio prvi angažman izvan domovine. Iako se na klupi zadržao do prosinca, jednom je utakmicom ušao u povijest. Početkom studenog sa 3:2 je na Poljudu svladao Hajduk. Bio je to prvi put da su se u HNL-u susrela dva španjolska stratega, a naravno i prva pobjeda Rudeša nad Hajdukom. Njega je zamijenio Dinko Jeličić koji je trajao do ožujka ove godine.

Posljednje rješenje donijelo je najveću stabilnost. Jose Manuel Aira u ožujku je preuzeo kormilo Rudeša i do kraja sezone napravio sjajan posao. U 12 susreta na klupi ostvario je sedam pobjeda, tri remija i samo dva poraza, a Rudeš je sezonu okončao na osmom mjestu sa 40 bodova, 13 više od devete Istre.

Boravak u Hrvatskoj neće pamtiti po dobrome jer je krajem travnja nakon ogleda s Interom napadnut na parkiralištu jer je navodno iz igre izvukao igrača kojeg su došli gledati neki inozemni klubovi. Na kraju sezone Aira je napustio Zagreb, otišao je u francuski Sochaux, a s njim je otišlo i nekoliko igrača. Suradnja s Alavesom je raskinuta, a na klupu je sjeo Ivan Matić, bivši trener Splita koji je lani obnašao dužnost pomoćnog trenera.

No, nije mu lako. Klub su napustili Anderson, Galilea, Entrena, Paez, Kamenar, Segado, Turčin, Lulić, Grujević, Fazli...Od novih igrača ističu se nekolicina koji su prošli Hajdukovu školu; Kalik, F. Vojković (oba posudba), M. Vojković, Mrkonjić, Tomičić. Nakon šest kola na kontu imaju jedan bod. Zanimljivo je da su ga osvojili u prvom kolu i to na Maksimiru, odigrali su 1:1 sa Dinamom!

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare