RAT VRATARA Milenko Bikić: Naziv rat je specifičan jer najsposobniji ostaju

RAT VRATARA Milenko Bikić: Naziv rat je specifičan jer najsposobniji ostaju

U moje se vrijeme nije gledalo koliko si visok, bilo je bitno da si brz - rekao je Katalinić

Pred vratima je 4. izdanje Rata vratara. Start je 6. lipnja u 15 sati na terenima NK Uniona na TTTS-u. Igra se u 11 kategorija.

- Došao sam na ideju jer sam gledao turnir u Južnoj Americi. Pokušavam djeci približiti pakleni rad. Specifično je u nogometu biti vratar. Turnir je humanitaran, ima preko 200 sudionika iz četiri države. Važno je brzo razmišljati, fizički je vrlo zahtjevno, u tri minute stalno je vratar u pokretu. Naziv rat je specifična izreka jer najsposobniji ostaju - rekao je idejni začetnik ovog projekta Milenko Bikić i dodao:

- Ovdje se tehnički i vratarski dio vidi, ali sustav igre je nešto drugo. Svi treneri u svom radu mogu prakticirati ovaj dio. Ovakav turnir postoji u Sarajevu, organizira ga Adnan Gušo koji radi s vratarima u reprezentaciji. Kod nas se pojavljuje inicijativa u Zagrebu.

Dio ove priče je i Hajdukova legenda Ivan Katalinić.

- Meni je drago da sam dio ovoga. Za ovu djecu je dobro kada mi stariji dođemo da već osjete natjecateljski duh. Danas se mnogo toga promijenilo, u moje se vrijeme nije gledalo koliko si visok, bilo je bitno da si brz. Bitna je danas i igra nogom. U moje vrijeme malo tko bi mi mogao dati gol posljednjih deset minuta. Uzeo bi loptu, primio je, pa opet tako, vrijeme bi prolazilo... Danas se mora brže igrati, razmišljati, lopte su brže. Prije smo mi kroz škole imali tu vještinu. Danas su djeca na mobitelima. Ima puno njih koji dođu pa se prepadnu. U sportu strahu nema mjesta.

Dotakao se zatim Katalinić svoga vremena.

- Znate da smo u Hajduka imali najboljeg golmana, to je bio Beara. Ja sam došao iz Trogira sa 19 godina. Beara je bio ispred vremena, on je sa 182 cm radio čuda. Kada sam došao u Englesku, pitali su me od koga sam naučio tehniku. Kada sam rekao od Beare sve im je bilo jasno.

Ovaj projekt pohvalio je i Hajdukov vratar Karlo Letica.

- Mislim da se u ratu vratara mogu naći sve komponente koje su nam potrebne za treninge. Važno je da ima natjecateljskog duha, to je za djecu bitno - zaključio je Letica.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare