Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRIČA IVANA LEKE: Kao igrač je s Bruggeom osvojio Kup i Superkup, a sada je doveden da uzme titulu prvaka!

PRIČA IVANA LEKE: Kao igrač je s Bruggeom osvojio Kup i Superkup, a sada je doveden da uzme titulu prvaka!

Dugo smo ga pratili, sa Saint Truidenom je radio odlične rezultate, a naši mladi igrači su jako napredovali - rekao je direktor Mannaert

Bio je 22. svibnja ove godine, a Michel Preud'Homme nakon četiri godine odlučio je napustiti klupu Club Bruggea. Legendarni belgijski vratar, čovjek koji je Bruggeu nakon deset godina vratio naslov, čovjek koji je proglašen za trenera godine, no nakon četiri godine se zasitio i odlučio otići. Otišao je nakon sezone koju je Brugge završio na drugom mjestu, gledajući u leđa prvaku Anderlechtu. Odmah nakon odlaska krenula je licitacija za njegovog nasljednika. Kontaktiran je trener Kopenhagena Stale Solbakken, zvali su i Ronalda De Boera, a onda je nakon dva tjedna potraga zaustavljena. U četvrtak, 8. lipnja pušten je bijeli dim, novi trener bit će - Ivan Leko!

Leko je s Bruggeom potpisao dvogodišnji ugovor i tako se vratio na mjesto gdje je uspješno igrao četiri godine. S Bruggeom je kao igrač osvojio belgijski Kup i Superkup, a sada je doveden da bi osvojio naslov! Prošlu sezonu Leko je odradio u St. Truidenu koji je sezonu okončao na 12. mjestu. S obzirom da je tamo bilo nekoliko mladih igrača Bruggea na posudbi, čelnici belgijskog velikana imali su kompletan uvid u Lekin rad. Uostalom, to je nakon što je Leko službeno imenovan trenerom potvrdio i direktor Bruggea Vincent Mannaert.

- Ovo je početak novog ciklusa u klubu, a za tako nešto trebate pravo trenersko rješenje. Dugo smo ga pratili, sa Saint Truidenom je radio odlične rezultate, a naši mladi igrači koji su igrali pod njegovom palicom su jako napredovali. To pokazuje njegove kvalitete i uvjeren sam da smo odlično odabrali.

Prije početka nove sezone Brugge je prodao nekolicinu igrača. Jedan od najboljih igrača, Kolumbijac Izquierdo za 15 milijuna eura je otišao u Brighton, stoper Engels za sedam milijuna je otišao u Olympiakos, a brazilski veznjak Claudemir za tri milijuna u saudijski Al Ahli. Ukupno su od prodaje uprihodili 25 milijuna eura, a na ulazne transfere potrošili 11 milijuna eura. Najviše je plaćen veznjak Nakamba koji je za tri milijuna stigao iz Vitessea. Iz Genta je za milijun eura stigao napadač Perbet, a najzvučnije pojačanje je nizozemski veznjak Jordy Clasie koji je stigao na posudbu iz Southamptona.

U novu se sezonu ušlo s dosta nepoznanica, a prvu službenu utakmicu Leko je imao  26. srpnja i to u trećem pretkolu Lige prvaka. Na domaćem je terenu Brugge odigrao 3:3 s turskim Basaksehirom, klubom iza kojeg stoji predsjednik Recep Tayyip Erdogan. U uzvratu u Istanbulu tjedan dana kasnije Basaksehir je sa 2:0 golovima Adebayora i Višće slavio sa 2:0 i prošao u četvrto pretkolo. Iza tog susreta u svlačionicu Basaksehira spustio se i Erdogan kako bi zajedno s igračima proslavio prolazak dalje. No, nitko u Bruggeu ispadanje od turskog kluba nije shvatio tragično. Uostalom, ispali su od momčadi u kojoj igra nekoliko zvučnih imena. Osim Adebayora i Višće tu su i francuski veznjak Clichy pristigao iz Manchester Cityja, Nizozemac Elia, prvi vratar Turske Volkan Babacan, legendarni Emre Belozoglu...

Nakon ispadanja u trećem pretkolu Lige prvaka, Brugge je svoj europski put nastavio u playoffu Europske lige. Protivnik je bio grčki AEK, a u prvom susretu u Belgiji završilo je 0:0. U uzvratu je pak AEK slavio sa 3:0 i izborio ulazak u skupine gdje se nalazi zajedno sa Rijekom. 

Brugge se nakon toga okrenuo domaćem prvenstvu i zasad im odlično ide. Prošlog vikenda svladali su Charleroi sa 2:1 na gostovanju i tako im se odvojili na četiri boda prednosti. Nakon osam odigranih kola Brugge je vodeći sa 21 bodom, a dosad jedini poraz nanio im je Mouscron. Lekina momčad postigla je najviše pogodaka (20), a primila najmanje (šest) u cijeloj ligi. Ono što je vrlo zanimljivo da je iza Bruggea na tablici nekoliko klubova koji ne pripadaju samom vrhu. Drugi je Charleroi sa 17, slijede Waregem, Mouscron, bivši Lekin klub St. Truiden i Antwerpen. Tek na sedmom mjestu sa 12 bodova nalazi se najtrofejniji belgijski klub - Anderlecht. Standard čije boje brani Duje Čop tek je 11. sa devet bodova, a Kalinićev i Andrijaševićev Gent nalazi se na 14. mjestu sa samo šest bodova. Upravo ove nedjelje Brugge na domaćem terenu dočekuje Gent. Leko protiv Kalinića i Andrijaševića. 

Leko je trenersku karijeru započeo netom po okončanju igračke. Posljednji klub kao igraču bio mu je Lokeren gdje je početkom 2014. odlučio reći zbogom igračkoj karijeri. Dva mjeseca nakon toga već je dobio priliku okušati se u trenerskim vodama. Preuzeo je Leuven koji je bio na 15. mjestu i svi su ih otpisali. Dolaskom Leke momčad se podignula, no na koncu u kvalifikacijama za ostanak ispali su u Drugu ligu. Iako nije uspio izboriti ostanak čelnici kluba ponudili su mu novi ugovor na godinu s ciljem povratka u viši rang. Nakon što je krajem studenog remizirao s Aalstom otišao je s klupe Leuvena kojeg je vodio na 30 susreta i u prosjeku osvojio 1.63 boda po utakmici. Uslijedila je pauza od osam mjeseci, a onda je stigao poziv prijatelja Igora Tudora koji je preuzeo grčki PAOK. Tudor je u stožeru želio ljude s kojima je blizak, tako je osim Leke pozvao i Juricu Vučka. Grčka avantura trajala je sedam mjeseci, do početka ožujka 2016. 

Leko se vratio u Belgiju i čekao novi mig. On je stigao prošlog ljeta iz St. Truidena, a povjerenje je na najbolji način opravdao i izborio povratak u Brugge. Kako je krenuo u svoju novu avanturu mogao bi se zadržati u Bruggeu dulje nego kao igrač...

Vaša reakcija na temu