Foto: hajduk.hr INTERVJU Saša Bjelanović: Teško je raditi dugoročne planove dok moraš prodavati igrače, a tržište uvijek traži one najbolje

INTERVJU Saša Bjelanović: Teško je raditi dugoročne planove dok moraš prodavati igrače, a tržište uvijek traži one najbolje

Pred mene je ovo ljeto bio postavljen cilj da se inkasira priličan iznos netto dobitka

Hajdukov sportski direktor Saša Bjelanović odgovorio je na pitanja vezano za niz aktualnih tema, za početak o prijelaznom roku... 

- Činjenica je da je ovo ljeto bilo dosta prometno, imali smo planiranih i neplaniranih odlazaka, a što se dolazaka tiče, gledalo se da se nađu adekvatne zamjene. Napravilo se maksimalno što se moglo, a bio bih sretniji i zadovoljniji da smo mogli dovesti još koje pojačanje.

Zašto se nije dovelo?

- Mi naš budžet zatvaramo s izlaznim transferima. Pred mene je ovo ljeto postavljen cilj da se inkasira priličan iznos netto dobitka. Tako se moralo prodavati i neke igrače koje možda nismo planirali ili je bio nezgodan trenutak prodaje, kao, primjerice, Tomu Bašića prije Steaue. No, bilo je to 'uzmi ili ostavi', tako da nismo bili u situaciji iskontrolirati trenutak prodaje.

Odlazak Bašića nije sporan, to je sjajan transfer. Jesu li dolasci rađeni u suglasnosti s trenerom Kopićem?

- Sve što je rađeno tijekom ljeta bilo je u suglasnosti s trenerom koji ima najbolji uvid što mu treba. Pred mene i trenera se nisu stavljali rezultatski ciljevi, nego nam je rečeno da složimo momčad po potrebama u tom trenutku. Mali je problem bio što tada nismo imali uvid u cjelokupan budžet i kolike su mogućnosti dovođenja. Kroz šesti mjesec smo išli dosta 'soft', a očekivali smo ključne situacije, poput onih s napadačem, riješiti kroz sedmi mjesec, kada se otvara tržište. Kopić i ja smo imali ideju, prezentirano nam je da će se moći dovesti 4-5 igrača koji bi činili razliku, no kad je novi predsjednik dobio uvid u situaciju, bio je cilj osigurati da klub nema rizika. Dolaskom predsjednika Huljaja nam je rečeno da se mora 'stati na balun'.

Bi li došao Jradi da nije prodan Bašić?

- Pretpostavljam da u tom slučaju ne bi odmah došao. 

Za koje je igrače plaćena odšteta?

- Za Beširovića, Duku, Jradija i Jaira.

Beširović je došao iz BiH, iz kluba koji tamo nije bio u vrhu, kako ste se odlučili na taj potez?

- Slična je to priča kao dolazak Kožulja iz Širokog, za kojega je također plaćena odšteta. BiH liga je razina ispod HNL-a, trebaju igrači proći proces adaptacije. On je bio jedan od najboljih igrača Radnika i procijenjeno je da Hajduk na njemu može zaraditi. Rijeka je dovela Lončara, to je slična priča. Siguran sam da se Beširoviću nije desila ozljeda, da bi on s vremenom pokazao kvalitetu.

Ivanovski?

- Imali smo dosta nedefiniranu situaciju na kraju prošle sezone s Futacsem i Saidom. Bila je izražena želja za odlascima i morali smo ići u neriskantnu opciju dovođenja igrača koji nam je jeftinija varijanta. Dolazio je kao slobodan igrač i imao je određene brojke iza sebe. On je trebao biti back-up verzija, ali neki targetirani napadači se nisu mogli realizirati kroz srpanj.

Imali ste na radaru Diabatea, je li točno da nije došao jer je NO konzultirao šefa škole koji je rekao da bi on zatvorio prostor mladim igračima?

- Mogućnost njegova dovođenja se otvorila pred kraj prijelaznog roka. On stvara razliku i gdje god je bio je zabijao. Ja sam smatrao da bi nam on mogao biti veliko pojačanje. Sad je ostao pod ugovorom i više ga se ne može dobiti. U analizi dovođenja se tražilo mišljenje više osoba, pitalo se i gospodina Gojuna, ali na kraju je, s obzirom da predsjednik ide prema smanjenju budžeta, procijenjeno da bi nam stvorio dosta velik uteg u tom smislu.

Je li išta poremetila situacija s velikim brojem igrača na pripremama, gdje su bili i neki koji su izrazili želju za odlaskom. Primjerice Futacs...

- Futacsa smatram dobrim igračem na kojemu je Hajduk mogao nešto i zaraditi. Ne smijemo se dovoditi situaciju da puštamo igrače, time dajemo lošu sliku prema vani. Njegovo zdravstveno stanje na početku priprema je bilo takvo da tada ne bi ni prošao liječničke preglede u nekom klubu.

Bilo je najavljeno da će ga se kazniti zbog kašnjenja na pripreme, zašto to nije realizirano?

- On je kažnjen novčano. Također i još par igrača koji su se disciplinski ogriješili.

Zašto je krajem kolovoza prebačen u drugu momčad?

- Znali smo da će on i Nižić otići, nije to bilo kažnjavanje, ja sam im to objasnio.

Spomenuo si Nižića...

- Izuzetno mi je žao što se stvorila takva situacija s Nižićem, da sam znao kakvu će reakciju kod njega izazvati naša odluka da ga ne pustimo, možda bih u tom trenutku rekao predsjedniku: 'Pustimo ga da ode'. Da se Niža malo racionalnije i trezvenije ponio, mislim da bi mu se otvorila mogućnost da ode u neke bolje klubove. On je našu odluku doživio kao da mu propada karijera. Smatram da smo mi prema Nižiću bili maksimalno korektni, klub je u tom trenutku štitio svoj interes, igrač je gledao samo svoj interes i nije bilo prostora za suradnju. 

Idemo na pitanje trenera, kakva je bila tvoja uloga u priči oko pokušaja dovođenja Igora Tudora?

- Tudor je dosta toga već iznio u medijima, on jest bio jedna opcija za novog trenera, ja jesam s njim razgovarao. Znam njegove trenerske kvalitete, sigurno mi je Tudor bio jako zanimljiva opcija. Kad je odlučeno da se ide dalje s Kopićem, nisam više ni smatrao da će doći do promjene situacije. A nakon što je Kopić otišao, predsjedniku sam rekao da je najbolje rješenje gospodin Vulić i to je bilo to.

Ponuđeno vam je još trenera?

- Ponuđeno mi je barem 25 trenera i normalno je da malo izvidiš situaciju, bilo je priče i oko Reje, kojega znam iz Italije, ali nakon što je Kopić raskinuo ugovor, moj izbor je bio Zoran Vulić.

Što možeš reći o njemu nakon što par dana vodi treninge?

- Meni je Vulić bio jedno vrijeme trener u mladoj reprezentaciji, znam ga još kao igrač. Vulić je donio nešto što smo u zadnje vrijeme izgubili u svlačionici, splitski duh i da ti se kaže u lice što se misli. Mislim da svaki igrač cijeni takve stvari, te da nitko ne zna bolje od Zorana kako podignuti momčad na psihološkom planu. Za tehničke kvalitete svakog pojedinca će mu trebati vremena i mira da procijeni.

Jesi li pogriješio kada si objavio ugovor Caktaša?

- U Hajduku je sve ionako javna tajna, sve se zna. Pogriješio jesam, ali mislim da to nije puno promijenilo percepciju svega. 

Druga momčad Hajduka  je skuplja od dijela prvoligaša, mnogo se novca na nju troši...

- Činjenica jest da se u zadnje dvije godine dosta uložilo u Akademiju i B-momčad. Mi smo napravili ulaganje, produžili ugovore s našim igračima iz Akademije, te doveli Špikića, Pršira, Sahitija i Martinovića, tako da je istina da su uložena značajna sredstva. Ovo nam je tranzicijska godina, a u budućnosti očekujem da će se povećavanjem broja mladih igrača u prvoj momčadi smanjivati troškovi seniorskog pogona.

Na zimu opet treba prodavati?

- To je neminovnost Hajduka. Teško je raditi dugoročne planove dok moraš prodavati igrače. A tržište uvijek traži one najbolje. Kad bismo spojili jedan-dva prijelazna roka bez prodaje i da zadržimo mlade igrače, to bi bila prava stvar. Kvaliteta košta ili da se desi Ohandza, koji je došao iz druge lige iz Sesveta...

Jairo?

- Znali smo da ne može igrati prve utakmice u Europi, ali i da je to igrač koji može pomoći u cijeloj sezoni. 

Fran Tudor?

- On je u Hajduk došao u vremenu kada su primanja bila manja i otišao bi da se ukazala prilika. Na Kopića nije utjecalo što njemu istječe ugovor, par utakmica ga je iz taktičkih razloga ostavio sa strane. Sad je na Vuliću da vidi hoće li mu biti potreban i hoće li ga koristiti.

Što nakon svega mislite o Željku Kopiću?

- Jedan od najkvalitetnijih i najpripremljenijih trenera HNL-a. Studiozan trener koji dobro radi svoj posao, neke situacije koje su se izdešavala sigurno nisu njegova krivica. Za njegova mandata su otišli stožerni igrači od Ohandze i Ercega pa do Nižića, nekad nadoknaditi neki profil igrača nije lako zbog brojnih okolnosti.

Što je sada sa stožerom?

- Glavni trener odlučuje u svemu, mogu reći da će se vratiti u prvu momčad kondicijski trener Ivo Katušić, koji će tamo zamijeniti Tonija Modrića. 

Hajduk je osvojio četiri boda u šest utakmica...

Situacija nije bajna, ali ni katastrofalna, kakvom se pokušava prikazati. Igrači su svjesni toga da nisu ni oni sam bili na vrhuncu onoga što se od njih očekivalo, s optimizmom gledam na sljedeće izazove. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare