Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SKUPINA B: Španjolska i Portugal su među favoritima za naslov, ali ni Maroko i Iran nisu naivni

SKUPINA B: Španjolska i Portugal su među favoritima za naslov, ali ni Maroko i Iran nisu naivni

Skupina koja na prvi pogled ne izgleda baš moćno, nosi brojne zamke

U grupi B nalaze se dvije reprezentacije koje mnogi svrstavaju u jedne od favorita nadolazećeg Mundijala. Dok je Španjolska u prvom redu kandidata za najveći doseg, Portugal je jedna od momčadi koja će priliku čekati iz drugog reda. No, skupina koja na prvi pogled ne izgleda baš moćno, nosi brojne zamke. Ni Maroko ni Iran nisu naivne reprezentacije i neće biti lagan zalogaj.

Španjolska je nakon osvajanja Svjetskog prvenstva 2010. i Eura 2012. na posljednja dva natjecanja doživjela podbačaj. Nakon ispadanja sa Eura 2016. od Italije na klupu je stigao Julen Lopetegui koji je trenersku karijeru brusio u mlađim kategorijama 'furije'. To je očigledno bio dobar potez jer pod njegovim vodstvom Španjolska još uvijek ne zna za poraz, u kvalifikacijama su suvereno bili prvi ispred Italije koja im je jedina uspjela otkinuti bod. Koliko je širok izbor Lopeteguija dovoljno govori činjenica da u Rusiju nije vodio Marcosa Alonsa, Inakija Williamsa, Moratu, Vitola, Pedra, Callejona...Krajem ožujka njihovu snagu osjetila je i Argentina koju su u prijateljskom ogledu svladali sa 6:1. 

Portugal je prije dvije godine iznenađujuće stigao do kraja na Euru. Na tom je putu izbacio i Hrvatsku u osmini finala. U kvalifikacijama za SP sve do posljednjeg kola borili su se sa Švicarcima za prvu poziciju. Pobjedom u izravnom obračunu osigurali su nastup u Rusiji kao prvoplasirana momčad. U odnosu na sastav koji je osvojio Europu 2016. nema junaka Edera, zatim Nanija, Renata Sanchesa, bivšeg Dinamovog vratara Eduarda... Otvaranje turnira sa Španjolskom dat će odgovor može li momčad Fernanda Santosa i u Rusiji stići daleko...

Maroko se nakon 20 godina i Mundijala u Francuskoj vratio na najveću svjetsku smotru. Najveće zasluge za to svakako ima Herve Renard, francuski stručnjak s dugogodišnjim stažom u afričkom nogometu. Čovjek je to koji je sa Zambijom i Obalom Bjelokosti osvojio Afrički kup nacija, a odličan posao radi i s Marokom. U finalnoj rundi kvalifikacija za Rusiju, Maroko je bio u skupini s Obalom Bjelokosti, Malijem i Gabonom. Uvjerljivo su je osvojili uz gol razliku 11:0! Renard je u momčad ukomponirao dosta novih lica, od kojih je dobar dio prošao francuske mlađe selekcije. Od 23 igrača čak 17 ih nije rođeno u Maroku, ali to nije prepreka da nastupaju za zemlju svojih predaka. Najpoznatiji igrač svakako je stoper Juventusa Mehdi Benatia, tu je i Realov desni bek Hakimi, Ajaxov Hakim Ziyech, veteran Mbark Boussoufa, Belhanda iz Galatasarayja, mladi Amine Harit iz Schalkea... Krasi ih veliko zajedništvo, a nisu poraženi već više od godine dana.

Iran je u ovoj skupini autsajder, no to ne znači da će biti topovska hrana. Momčad koju već sedam godina vodi Portugalac Carlos Queiroz, bivši pomoćnik Sir Alexa Fergusona, do Rusije je stigla suvereno. U svojoj kvalifikacijskoj grupi zajedno s Južnom Korejom, Sirijom, Uzbekistanom, Kinom i Katarom završili su na prvom mjestu. Zabilježili su šest pobjeda i četiri remija, a zanimljivo je da do zadnjeg kola i domaćeg ogleda sa Sirijom (2:2) nisu primili pogodak! Ukupno su u kvalifikacijama u deset susreta osvojili 22 boda uz gol razliku 10:2! To dovoljno govori koji je njihov forte. Kapetan je veznjak Shojaei, suigrač Marka Livaje u grčkom AEK-u. Tu je i čuveni Ashkan Dejagah, Saman Ghoddos iz Ostersunda, Jahanbakhsh iz AZ Alkmaara, Ansarifard iz Olympiakosa i neugodni Ghoochannejhad iz Heerenveena. Uz njih treba istaknuti i 'iranskog Messija', Sardara Azmouna iz Rubin Kazana. 

Prema kladionicama dalje idu Španjolska i Portugal, Maroko će biti treći, a Iranu će pripasti začelje. 

SKUPINA A: Ovo je najlošija grupa Mundijala, a favorit je Urugvaj 

Vaša reakcija na temu