Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Stigli i HDZ-ovi odgovori na pitanja udruge Naš Hajduk

Stigli i HDZ-ovi odgovori na pitanja udruge Naš Hajduk

U politizaciju i pokušaj instrumentalizacije ove teme uključile se se političke opcije koje su napustile sjednicu Gradskog vijeća i rušile kvorum kad se davalo jamstvo Hajduku da ne ode u stečaj

Nakon što je udruga Naš Hajduk objavila odgovore na upitnik koji su poslali političkim strankama, među kojima nije bilo stavova HDZ-a, Živog zida, IDS-a, HSLS-a, HSS-a, HDSSB-a, HSP-a, HSP AS-a i HKS-a, jer nisu na vrijeme poslali svoje odgovore, predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić nam je dostavio tekst s traženim materijalom.

- Kao što Vam je poznato, u više navrata posljednjih godina smo vrlo oštro reagirali zalažući se za izgradnju pravednijih odnosa i rješavanje nagomilanih problema i anomalija u hrvatskom nogometu čije je ishodište HNS. Sve smo učinili da odmaknemo politiku od Hajduka i na tome ćemo istrajavati i u HNS-u. Podsjećam da smo među prvima zatražili od ministra Šustara da ne pokreće izmjene Zakona o sportu, već da potakne sve institucije na njegovo provođenje. Prema tome, za HDZ je Zakon o sportu na snazi i mi ćemo kad dođemo na vlast  osigurati njegovo provođenje. To je javno obećao budući predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je i najavio uvođenje financijske odgovornosti u sportskim klubovima i savezima, kako bi njihovo poslovanje učiniti transparentnijim - poručio je Škorić.

- Nažalost, vidimo tko se danas sve uključio u politizaciju i pokušaj instrumentalizacije ove teme, iste osobe i političke opcije koje su napustile sjednicu Gradskog vijeća i rušile kvorum kad se davalo jamstvo Hajduku da ne ode u stečaj ili oni koji upadaju u svlačionice nogometašima i priželjkuju biti predsjednici Hajduka, zazivaju rat močvari, a u četiri godine proteklog mandata nisu napravili ništa za sređivanje stanja u hrvatskom nogometu. Žao nam je što naša nastojanja čiji rezultati postaju sve vidljiviji nisu dovoljno prepoznata, kao ni pokušaji instrumentalizacije ove teme u političke svrhe dan prije nego što je to najavljeno – dodao je šef splitskog ogranka stranke.

A evo sada pitanja udruge Naš Hajduk i odgovora HDZ-a.

Jeste li upoznati s činjenicom da jedna udruga građana, Hrvatski nogometni savez, ne provodi Zakon o sportu, usvojen u Saboru golemom većinom? Kako namjeravate postupati po ovom pitanju?

- HDZ kao odgovorna stranka prati događanja u svim segmentima našeg društva pa je normalno da smo upoznati sa stanjem u hrvatskom nogometu i činjenicom da HNS ne provodi važeći Zakon o sportu, a to je nespojivo sa našim neupitnim određenjem da se svi čimbenici društvenog života, u bilo kojem području,  moraju pridržavati važećih zakona RH! Dakle, naš stav je vrlo jasan, njega je izrekao i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković 'Zakon o sportu je na snazi i buduća HDZ-ova Vlada će osigurati njegovo provođenje'.

Jeste li upoznati sa stanjem i problemima u hrvatskom nogometu (vodeći ljudi hrvatskog nogometa optuženi za najveći gospodarski kriminal otkako je hrvatske neovisnosti, afere Offside i Pošteno suđenje, slučaj Lokomotiva...) i kako smatrate da država treba postupiti? Jeste li upoznati s metastaziranjem problema i izvan okvira samog sporta - u gospodarsku, političku i pravosudnu sferu - i kako po vašem mišljenju to utječe na hrvatsko društvo?

- Očito je da je stanje u hrvatskom nogometu već odavno izmaklo kontroli, i da samo zajedničkim djelovanjem možemo pokrenuti proces vraćanja situacije  u normalne okvire. Podrazumijeva se da pravna država mora stvoriti okvir za ravnopravno nadmetanje svih sudionika u športu, kao što mora poduzeti sve što je u okviru dopuštenog da iskorijeni i odstrani sve negativnosti u hrvatskom nogometu, a koji su vidljivo metastazirali i u druge pore hrvatskog društva. HDZ će podržati sve ono što doprinosi otklanjanju  nagomilanih problema u hrvatskom nogometu, a ponajviše kako bi se smanjile tenzije i podjele unutar hrvatskog društva uzrokovane nogometom. 

Je li prihvatljivo da je cijeli jedan sport de facto okupiran od strane jednog čovjeka, i to optuženog za kriminal multimilijunskih razmjera, najveći u novijoj hrvatskoj povijesti? Jeste li svjesni, pored svih negativnih učinaka na društvo, da o 'mafiji u hrvatskom nogometu' već godinama izvještavaju svi relevantni svjetski mediji?

- Više puta smo javno isticali naš stav po ovom pitanju. Niti jedan pojedinac, niti bilo koja interesna skupina ne smiju “privatizirati” ni jednu granu društvenog života, a osobito Nogomet. Posljedicu te 'privatizacije' danas svi trpimo, osobito navijači Hajduka. Svjesni smo i svoje odgovornosti za današnje stanje i krivicu kao ostale stranke nećemo prebacivati na druge, već ćemo jasno definirati da dužnosnici HDZ-a ne mogu biti članovi izvršnih ili predstavničkih tijela sportskih saveza, ali istodobno omogućiti pravni i financijski okvir koji će sportu pružiti mogućnost da se razvija a ne da jedva preživljava kao što je današnja situacija.

Mislite li da su tijela udruge – nogometnog saveza, koji sebe iz nekog razloga i dan danas naziva hrvatskim, voljna i sposobna riješiti sve nagomilane probleme, ako smatrate da isti uopće postoje?

- Na žalost, nedvojbeno je da u hrvatskom nogometu postoje nagomilani problemi koji se ne rješavaju. Većina tih problema su prvenstveno u nadležnosti aktualnog vodstva  Hrvatskog nogometnog saveza, a oni su, kao što svi dobro znamo, apsolutno samostalni i neovisni u donošenju svih svojih odluka, shodno važećim propisima i pravilima krovnih nogometnih organizacija UEFA I FIFA. Trenutno vodstvo HNS-a ima mandat do proljeća 2017. ( travanj/svibanj), a tada će se održati redovni izbori za novi izvršni odbor. Svjesni smo sadašnjeg stanja i činjenice da su veliki broj članova izvršnog odbora HNS ujedno i članovi HDZ-a. Ubuduće to neće biti moguće, jer ćemo unutar stranke postaviti takva pravila kojima ćemo onemogućiti  stranačkim dužnosnicima angažman na tim pozicijama.

Do kada mislite tolerirati izrazitu politizaciju nogometa u vidu obnašanja nogometnih funkcija od strane političkih dužnosnika što se izravno protivi zakonu?

- U prethodnom pitanju je odgovoreno i na ovo. Ali ovo pitanje nije vezano samo za nogomet već i za druge sportske saveze gdje imamo ili smo imali političare, pa čak i ministre koji su predsjednici pojedinih sportskih saveza  (teniski, jedriličarski, košarkaški... ). I nisu to bili samo dužnosnici HDZ-a. Politika mora napokon shvatiti da pomoć sportu ne znači zauzeti nekakvu funkciju u sportu, pomoći športu znači uspostaviti sustav financiranja sporta koji će omogućiti da sport ide naprijed. 

Ukoliko smatrate potrebnim, što KONKRETNO kanite poduzeti po pitanju svega navedenog i u kojem vremenskom okviru?

- Iz svega navedenog, kao i iz naših prethodnih odgovora vidljivo je da je potrebno poduzeti određene konkretne korake kako bi se otklonili nagomilani problemi hrvatskog nogometa. HDZ prvenstveno inzistira da se provede važeći Zakon o sportu u sve postojeće organizacije hrvatskog nogometa. Ukoliko se taj zakon bude provodio na predviđeni način to je najbolji početak otklanjanja problema I negativnosti u nogometu! Vremenski okvir za rješavanje višegodišnjeg nereda i problema teško je definirati, ali je nedvojbeno da proces treba okrenuti. Ukoliko smo jedno desetljeće (u kojem su na vlasti bili i HDZ i SDP) imali proces da se nogomet privatizira u rukama pojedinca sad je vrijeme da se nogomet počne vraćati nogometnim djelatnicima i navijačima. Da nogomet više ne bude predmet rasprave političara već ljubitelja nogometa. Sigurno je da je HDZ dosta toga naučio iz vlastitih grešaka iz prošlosti i da ih više neće ponoviti.

Vaša reakcija na temu