Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Štrajk prosvjetara u Splitu je uspio

Štrajk prosvjetara u Splitu je uspio

Hoće li se nastava organizirati sljedeći tjedan, znat će se u ponedjeljak

Prema prvim informacijama, štrajk prosvjetara je uspio u Splitu. Nastave uglavnom nema, djeci koja su došla u školu, a dio profesora nije u štrajku, organizirane su druge aktivnosti.

S obzirom na oprečne informacije, i roditelji i učenici su bili zbunjeni dolaziti na nastavu ili ne, kako doznajemo u Osnovnoj školi Kman-Kocunar, razredna nastava se u osmoljetkama nije održavala, a viši razredi ovisno o tome je li pojedini profesor član sindikata.

- Odaziv štrajku je visok, a u cjelini, od 350 učenika, 40-ak je stiglo na nastavu i organizirali smo, primjerice, prezentaciju u cilju popularizacije znanosti – iznio nam je ravnatelj OŠ Kman-Kocunar Martin Olujić.

Dodao je kako škola broji 47 profesora, a 10-ak ih se nije priključilo štrajku.

Ravnatelj smatra i kako obje strane, i sindikati i Vlada manipuliraju ljudima, te da se treba kvalitetno iskomunicirati s roditeljima, prvenstveno da će djeca biti zbrinuta.

- Ni sindikati ni Vlada ne razgovaraju ni u dobroj vjeri ni transparentno, a najbolji primjer je ogroman broj radnih sporova iz kolektivnih ugovora – podvukao je Olujić.

Od osmoljetki, koje smo jutros obišli, dodajmo da Marjan i Spinut, uglavnom održavaju nastavu.

Da je vladala zbunjenost u školskim klupama, svjedoči i scena iz Prve jezične gimnazije. Učenici su došli na nastavu, kako nam je rekla Marijana, poručeno im je da će se sve znati nakon prvog školskog sata.

Profesori su bili u zbornici, učenici na hodniku, spremni na 'brzi bijeg', a ravnatelj je za to vrijeme obilazio učionice i pokušavao organizirati nastavu, ovisno o nastavnicima koji ne štrajkaju.

Prema riječima ravnatelja Marijana Puljiza, od 51 profesora, 40-ak se priključilo traženju ostvarivanju prava  neodržavanjem nastave.

Po svemu sudeći, štrajk je uspio na svim sastavnicama splitskog Sveučilišta.

- Nastava počinje u ponedjeljak, malo je specifičnija situacija po tom pitanju nego u školama, ali prema informacijama koje imam, nisu se održavali ispiti – kazao nam je prof. dr. Igor Čaljkušić, profesor na Umjetničkoj akademiji i predsjednik regionalnog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Hoće li se nastava organizirati sljedeći tjedan, znat će se u ponedjeljak, ili još preciznije, kako su nam rekli, dan po dan, do ispunjenja zahtjeva.

Štrajk, podsjetimo, organiziraju četiri sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja te Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

Sindikati su najavili da će štrajk u obrazovnim i znanstvenim ustanovama, koji počinje danas, trajati do ispunjenja zahtjeva, tj. povećanje plaća zaposlenika u obrazovanju i znanosti za četiri posto ili do formiranja tehničke Vlade.

Vaša reakcija na temu