Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Tomislav Gabelić TOP 5 UTAKMICA SPLITA I ZADRA: Legendarni oproštaj od Jazina i Ukićev ulaz za posljednji trofej 'žutih'

TOP 5 UTAKMICA SPLITA I ZADRA: Legendarni oproštaj od Jazina i Ukićev ulaz za posljednji trofej 'žutih'

Pamtit ćemo pobjedu Splita u finalu Kupa 1993., te trijumfe Zadra u polufinalima Kupa Krešimira Ćosića 1998. i 2003.

Tri godine smo čekali na obračun dva dalmatinska košarkaška velikana Splita i Zadra. Podsjećamo na pet najzanimljivijih dvoboja od kada je samostalne Hrvatske:

1. Finale prvenstva 2007/2008, 5. utakmica: Zadar - Split 89:65

Nedvojbeno najveća utakmica koju su odigrala ova dva rivala. Bilo je to prvo finale u samostalnoj Hrvatskoj u kojoj nije bilo Cibone (ispala u polufinalu od Splita), a što je još važnije, bio je to oproštaj od legendarnih Jazina. Finalna serija se protegla skroz do kraja, nitko nije uspio napraviti break na gostujućem terenu, pa je peta utakmica odlučvala o naslovu prvaka.

Ipak, rezultatske neizvjesnosti nije bilo. Zadrani su od samog početka pokazali kako se od Jazina ne misle oprostiti porazom. Johnson i Štimac su bili nezadrživi, a prepune tribine su ludovale. Poslije utakmice, trener Zadra Aco Petrović je skakao u publiku, trofej se slavio do sljedećeg jutra, a Splićanima je za utjehu tek ostala činjenica da su mogli sudjelovati u ovom spektaklu.

Nekoliko mjeseci kasnije, isti protivnici su se sreli i na otvaranju Višnjika. Opet su pobjedu odnijeli Zadrani i tako otvorili novu eru u Krešinom domu...


2. Finale Kupa 2004: Zadar - Split 72:74

Posljednji trofej koji je stigao u vitrinu 'žutih'. Dječji vrtić Jure Zdovca, koji je sjeo na klupu Splita sredinom sezone, iznenadio je čitavu košarkašku javnost i osvojio Krešin Kup usred Zadra. Scenarij je bio filmski, Ukić, Rančić, Oršulić i društvo bili su potpuni autsajderi, a onda su u polufinalu svladali favoriziranu Cibonu.

Već to je bila senzacija epskih razmjera, a u finalu je čekao domaćin Zadar. Dvoboj je bio pomalo čudan, prednost je išla s jedne na drugu stranu, s tim da su Zadrani, na početku posljednjih deset minuta igre imali deset poena prednosti. Grickali su 'žuti' tu razliku, a onda je uslijedio posljednji napad domaćina. Kovačiću je loptu iščeprkao Oršulić, koji je uz Rančića nosio Splićane na tom turniru, a ona je stigla do Ukića.

Nakon jednog bloka Smitha, ostao je jedan na jedan s Kovačićem, slomio ga i položio na drugi obruč, a sirena na semaforu je odsvirala u trenutku dok je lopta prolazila kroz mrežicu. 

- Roko je krenuo, jedan dribling kroz noge, drugim je Kovačiću 'slomio kičmu', Marcelić nije stigao pomoći, krenuo je Roko na dvokorak, bacio loptu, Kovačić i Meeks su skočili preko njega pokušavajući ga blokirati i ... klik. Okinuo sam, pa što bude. I par dana kasnije, kad sam razvio film, mojoj sreći nije bilo kraja. Na fotografiji koju gledate, lopta pada prema obruču, Kovačić i Meeks u zraku nemoćno gledaju, publika se hvata za glavu, a na semaforu je još 1.1 sekunda do kraja utakmice - prisjetio se autor naslovne fotografije novinar Tomislav Gabelić.


3. Finale Kupa 1993: Split - Zadar 75:64

Tri uzastopne krune prvaka Europe, četiri uzastopno osvojena prvenstva Jugoslavije i pet Kupova, čine razdoblje od 1988. pa do 1994. najtrofejnijim u povijesti kluba. Od pet kupova, čak tri su osvojena u razdoblju od 1992. do 1994. godine. To su bili prvi trofeji 'žutih' u samostalnoj Hrvatskoj, a drugi od njih, osvojili su u izravnom dvoboju protiv Zadra.

Slobodnu Dalmaciju, kako se onda zvao klub, s klupe je vodio Zadranin Vlado Vanjak, a na Final Fouru igranom u Puli, u polufinalu su Splićani pobijedili domaćina, da bi u finalu predvođeni Naglićem i Mršićem, 'žuti' stigli do trofeja.

4. Polufinale Kupa 1998: Zadar - Split 75:70

Te je godine Kup preimenovan u Kup Krešimira Ćosića, a Zadar je dobio domaćinstvo Final Foura. Bilo je to i više nego dovoljno da Jazine gore, tamo se natiskalo 4500 ljudi, a protivnik u polufinalu je bio Split. U tom trenutku su te momčadi bili na vrhu prvenstvene ljestvice, a Split je bolje ušao u utakmicu i vodio na poluvremenu.

Ipak, na koncu su nošeni fanatičnim Tornadom i odličnom igrom Kovačića, Vrankovića i braće Ružić, Zadrani stigli do zaslužene pobjede, pokazat će se kasnije vrijedne trofeja, s obzirom na to da je Zagreb u drugom polufinalu slavio protiv Cibone i tako Zadru olakšao put do prvog Krešinog pokala. Bio je to prvi trofej u zadarskim vitrinama nakon 12 godina, a Zadrane je s klupe vodio Danijel Jusup.

5. Polufinale Kupa 2003: Split - Zadar 84:86

Cibona je sve do ove godine bila pretplaćena na najmanje jedan trofej u sezoni, a onda su na proljeće 2003. ostali bez ijednog. Te su godine hrvatskom košarkom dominirali Zadar i Split. Zadrani su osvojili Regionalnu ligu, a Split prvo prvenstvo u samostalnoj Hrvatskoj, te tako prekinuli dominaciju omražene Cibone. 

Kup Krešimira Ćosića se igrao na Gripama, uspavanu splitsku košarku je probudio naprasni povratak Dina Rađe na parket, a potom su stigli Jure Zdovc i Josip Sesar, dok je 'žute' s klupe vodio Petar Skansi. S druge strane je opet bio Danijel Jusup, a na parketu nevjerojatni Marko Popović. Zadrani su u tijesnoj završnici stigli do pobjede, a dan iza i do trofeja, slavili su protiv Cibone pred prepunim Gripama zadarskih navijača.

Vaša reakcija na temu