Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Udruga malog nogometa Split proslavila 50 godina postojanja: Mali balun u našem gradu je stup ovog sporta u cijeloj državi

Udruga malog nogometa Split proslavila 50 godina postojanja: Mali balun u našem gradu je stup ovog sporta u cijeloj državi

U 11 liga se natječe čak 150 momčadi, preko 1000 igrača...

Udruga malog nogometa Grada Splita ovog je ponedjeljka proslavila 50 godina svog postojanja i to svečanošću u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa. Davne 1965. godine ova je udruga počela sa svojim djelovanjem. 

Tada je krenulo prvo službeno prvenstvo Splita u malom nogometu s 12 momčadi, pod paskom tadašnjeg Općinskog odbora za mali nogomet, preteče današnje Udruge. Do danas, kroz proteklih pet desetljeća na desetine tisuća malonogometaša je prošlo kroz splitske lige, sve do današnjih oko 150 momčadi u 11 liga.

- Izdržali smo nebrojeno bura i juga, nevera, a broj igrača, članova, klubova stalno raste. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli da se tradicija duga 50 godina održi i trajat će - kazao je Josip Radić predsjednik UMN Split, koji je na koncu svečanosti dodao kako je još uvijek nedosanjani san ove Udruge izgradnja futsal centra, koji bi dodatno dao na težini cijelom splitskom malom nogometu.

U ime Grada, s bine je godišnjicu čestitao Hrvoje Akrap, pročelnik za sport...

- Udruga se kroz povijest brinula o svima, od djece pa do veterana. Mali balun u našem gradu je stup ovoga sporta u cijeloj državi - rekao je Akrap, dok je tajnik Vlatko Škiljo čestitao u ime Splitskog saveza športova.

Možda i najzanimljiviji dio cijele svečanosti je bila prezentacija gospodina Ive Reića, koji je sažeo cijelu povijest splitskog malog nogometa.

- Mi volimo kazati da smo izmislili mali balun. Gdje god je bilo mjesta, bilo je i baluna, svakog vikenda su igrale razne klape, a interes za gledanje je s vremenom postajao sve veći. Legendarni su bili dvoboji Pjaca - Riva, čak su igrali i neki igrači Hajduka - kazao je između ostalog Reić.

Dodao je kako je velika stvar za splitski mali nogomet bila izgradnja igrališta u Vukovarskoj, a podsjetio je da je i košarkaš Rato Tvrdić jedne godine bio najbolji strijelac lige. Objasnio je zašto nije zaživjela 'mantinela', koja se koristila dvije godine u splitskim ligama, te kako su se od 1992. godine polako počela koristiti pravila futsala... 

Program je vodio Frano Grgurević, a svečanost je svojim izvedbama uljepšala klapa Mriža. Dodijeljene su posebne zahvalnice bivšim predsjednicima i tajnicima, a nagrađeni su i ljudi koji su posebno doprinijeli malom nogometu u gradu Splitu:

- Rijetki i posebni pojedinačni podvizi: Mate Olujić, Siniša Brzović, Kaja Runjić.

- Izniman podvig i pet uzastopnih osvajanja titula prvaka: Kragić i Auto kuća Topić.

- Izniman sportski uspjeh i promidžba splitskog malog nogometa: Dalma.

- Priznanje za medijsko praćenje i promociju nekadašnjeg Saveza, a današnje Udruge: Ante Duplančić.

- Priznanje za dugogodišnje aktivno djelovanje u natjecanjima Udruge: Nenad Bjedov.

- Nagrada za poseban doprinos unaprjeđenju malonogometne igre: Marjanko Pezzi.

- Nagrada za životnu predanost malom nogometu: Milan Ivčević Pajo.

- Priznanje za izniman doprinos u radu i razvoju UMN Split: Ivica Bais.

- Nagrada za životno djelo: Doris Kesić.

Vaša reakcija na temu