Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Umro je Ante Ivanišević, jedan od osnivača Torcide

Umro je Ante Ivanišević, jedan od osnivača Torcide

Bio je aktivan sudionik navijačkih događaja te legendarne 1950. godine

Umro je Ante Ivanišević, jedan od navijača Hajduka koji su sudjelovali u osnivanju Torcide u listopadu 1950. godine.

Te je godine 28. listopada, dan prije odlučujuće utakmice na Starom placu između Hajduka i Crvene zvezde, osnovana najstarija navijačka grupa u Europi, a 'bijeli' su pobijedili u derbiju rezultatom 2:1 i na koncu osvojili naslov prvaka Jugoslavije bez iti jednog poraza.

Ante Ivanišević je rođen je 1934. godine u Splitu, gdje je prema vlastitom priznanju već 1944., po povratku Hajduka s ratne epopeje, počeo pratiti najdraži klub s kojim je živio sve do svoje smrti.

Po dolasku osnivača Torcide iz Zagreba, na čelu sa Vjenceslavom Žuvelom, godine 1950., Ivanišević im se zdušno pridružuje, a sa Žuvelom je bio u kontaktu od same ideje o osnutku Torcide, kojoj je ostao vjeran sve do svoje smrti, gdje je bio od velike pomoći svim generacijama naše navijačke skupine.

Ivanišević je više desetljeća bio član Skupštine i Konferencije Hajduka, a od 1972. do 1980. godine i član Upravnog odbora svog najdražeg kluba, te član više komisija i radnih tijela. Posebno je bio aktivan u radu Omladinske komisije Hajduka. Bio je i kao predstavnik Hajduka, delegat na utakmicama Prve savezne nogometne lige.

Ostavio je Ante veliki trag i u malom nogometu, gdje je bio član prvog Organizacijskog odbora malog nogometa u Splitu 1965. godine, a 1976., godine osniva malonogometni klub Kopačka koji je nazvao po istoimenim kafiću koji je otvorio na Sućidru.

Veliki obol Ante je dao i u osnutku Malonogometnog kluba Torcida, čiji je bio i višegodišnji predsjednik. Dobitnik je specijalnog priznanja Torcide, povodom 50. godina osnutka najstarije navijačke skupine u Europi. Isto tako, nositelj je Hajdukove spomen - plakete Stari plac, kao i Povelje povodom 100. godina osnutka Hajduka.

Potrebno je istaknuti da su 2001. godine koja se obilježavala kao godina međunarodnog volonterizma, Međunarodni olimpijski komitet i FIFA dodijelili Anti Ivaniševiću diplomu za promociju nogometa, međunarodnog prijateljstva i ljudske solidarnosti.

Vaša reakcija na temu