Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DUPLIN OSVRT: Pašalić je putokaz, a momčad Maribora još jedan dokaz da nije u šoldima sve
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Pašalić je putokaz, a momčad Maribora još jedan dokaz da nije u šoldima sve

Navijači Spartaka su u 16. minuti upalili baklje, a onda ispalili u teren signalnu raketu koja je proletjela tik pored suca

Utakmica prvog kola skupine E Lige prvaka između Maribora i moskovskog Spartaka (1:1) zanimala nas je prvenstveno zbog Marija Pašalića i njegove prve utakmice u skupini ovog elitnog natjecanja. Pašalić je odigrao cijeli susret i bio jako dobar, uz Luiz Adriana i Fernanda, on izgleda nekako najdominantnije, ali u ovom susretu nije puno ulazio u prilike, tek je jednom u nastavku sjajnim lažnjakom izbacio svog čuvara, a onda opalio sa 17 metara, no lopta je zapela u bloku.

Prava priča zapravo je Maribor, koji nas je iznenadio agresivnošću i presingom, što ga je u zaglušujućoj buci pred 12.566 gledatelja, dovelo do boda.

Maribor je treći put izborio nastup u Ligi prvaka, nakon sezona 1999/00 i 2014/15. Lani su osvojili šestu titulu slovenskog prvaka u posljednjih sedam godina. U kvalifikacijama su izbacili Zrinjski, Hafnarfjordur i Hapoel Beer Shevu. Maribor u prethodne dvije Lige prvaka koje je igrao nije slavio na domaćem terenu, a protiv Spartaka su imali više prilika i njihov trijumf ne bi bio nezaslužen. No, možda je još najzanimljivije što nam je rečeno da nekolicina najiskusnijih igrača ima plaću između 10 i 12 tisuća eura, a, primjerice, strijelac izjednačujućeg pogotka Damjan Bohar mjesečno zarađuje 9.000 eura brutto. Još jednom se, dakle, pokazalo da nije u šoldima sve, aktualni ruski prvak bi po vrijednosti momčadi trebao glatko pobijediti, no to nije potvrdio na terenu.

Spartak je lani 22. put osvojio prvenstvo Rusije, a zanimljivo je da im je to bio prvi naslov nakon 15 godina. Najzaslužniji za to je Talijan Massimo Carrera koji je preuzeo momčad nakon odlaska Dimitrija Alejničeva u ljeto prošle godine. Carrera je bio pomoćnik Antonija Contea u Juventusu i reprezentaciji Italije. Spartak mu je prvi samostalni posao. No, ovog ljeta Moskovljani nisu ušli dobro u sezonu. Nakon devet kola nalaze se na osmom mjestu sa 12 bodova, pritom su primili čak 13 golova. Toliki broj pogodaka lani su primili nakon 17. kola. A nisu se nešto iskazali ni sinoć.

Što se atmosfere tiče, kažimo da su ruski navijači bez problema uokolo stadiona šetali sa svojim obilježjima među domaćom publikom. Incidenata je bilo, domaće Viole su se sukobile s policijom, a među spartakovcima su se našle i Delije pa se tako tijekom prvog poluvremena s mjesta gdje su bili smješteni najvatreniji gostujući navijači čulo i skandiranje 'Crvena zvezda', te 'Kosovo je srce Srbije'. Na stadionu ne najveći incident zabilježen u 16. minuti utakmice, kada su navijači Spartaka upalili baklje, a onda ispalili u teren signalnu raketu koja je proletjela tik pored glavnog suca Daniz Aytekina iz Njemačke, zbog čega je susret nakratko bio prekinut.

Baš nas zanima koliko će Rusi zbog ovoga biti kažnjeni, jer incident je bio kudikamo ozbiljniji od onoga što smo, primjerice, vidjeli na Goodisonu, gdje je uistinu sve skupa prenapuhano. Kažimo još i za ambijent na Ljudskom vrtu da buka uistinu 'probija zvučni zid', ali nevjerojatno je za Ligu prvaka da cijela jedna tribina Zapad (po njihovu Zahod) ima tek jedan izlaz. S obzirom da su tamo i novinarska mjesta, načekali smo se na izlazu, a za doći do mix-zone morali smo skroz sa stadiona izaći na ulicu, pa se opet vratiti na Istok. Blaženi Poljud.

Ne zaboravimo i to da smo na stadionu sreli Marijana Pušnika, koji se srdačno javio splitskim novinarima. On ne priča baš o Hajduku, ali razvuče osmijeh kada vidi nekoga od naših. Bila je tamo i skupina Pašalićevih prijatelja iz Kaštela, koji su na put otišli kombijem, a susret su pratili i njegov otac Ivan, stric Ilija, obiteljski prijatelji Jozo Laušić i Krešo Brnada, te prvi trener Ante Rajčić iz kaštelanskog GOŠK-a.

Mario Pašalić neće ovaj nastup pamtiti po pobjedi, ali ukupno je cijela njegova karijera jedan jako zanimljiv i pozitivan primjer uspjeha. Igrač koji danas zarađuje 2,5 milijuna eura godišnje u Hajduku je igrao za 18 tisuća eura godišnje (!), a za njegov transfer u Chelsea će Brbić i danas reći da je bio jedan od dva ključna za spas kluba. I naravno, igrač je imao postotak od transfera - nula. No, sad je to već prošlost, Pašalić se dokazao igrama u Elcheu, Monacu i Milanu, a vrijeme će pokazati što može sa Spartakom napraviti u Ligi prvaka pored Maribora, Liverpoola i Seville.

 
 

Vaša reakcija na temu