Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO: Na današnji dan je Hajduk eliminirao Spartu u četvrtfinalu Kupa UEFA lukavim golom Bake Sliškovića

VIDEO: Na današnji dan je Hajduk eliminirao Spartu u četvrtfinalu Kupa UEFA lukavim golom Bake Sliškovića

Strijelac prvog pogotka bio je Ivan Gudelj, a Hajduk je u susretu protiv Čeha ostvario rekordan inkas

Na današnji dan prije 35 godina Hajduk je u četvrtfinalu Kupa UEFA svladao prašku Spartu sa 2:0, u iznimno dramatičnom dvoboju, kojega je odlučio lukavo izvedeni slobodan udarac Blaža Sliškovića u 119. minuti.

Česi su dvoboj sa Splićanima označili prekretnicom u želji za povratkom ugleda njihova nogometa na europskoj sceni. Momčad Sparte je 26 dana bila na turneji po Srednjoj i Južnoj Americi i pripremala se za ovaj ogled. Sparta je osvojila turnir u Venezueli pa su igrači češke momčadi s optimizmom dočekali susret s 'bijelima'.

Prva utakmica je završila rezultatom 1:0 za Spartu. Pred oko 36.000 gledatelja na stadionu Letna strijelac je bio Ivan Hašek u 50. minuti.

Momčad je 'kartonirana' u Pragu, u uzvratu 'bijeli' nisu mogli računati na Zlatka i Zorana Vujovića te Branka Miljuša, a u zadnji čas ozlijedio se i Dušan Pešić.

Splitski uzvrat dočekan je u posebnoj atmosferi. Hajduk je ostvario rekordan prihod s jedne utakmice u povijesti kluba, a prodane su 48.082 ulaznice. U Splitu su se prisjećali dana kad je klub tek osnovan, u čemu je i Sparta imala bitnu ulogu jer je kao poznati europski klub 25. i 26. srpnja 1914. godine dva puta gostovala u Splitu. Tada je prvi put Hajdukova uprava odlučila tiskati plakate kojima poziva gledatelje na utakmicu. Česi su tada bili bolji, pobijedili su sa 1:0 i 3:0.

Točno 70 godina kasnije, 21. ožujka 1984., raširile su se bijele zastave na Poljudu, grmjelo je sa svih strana. 'Bijeli' su od starta odlučno krenuli nadoknaditi prednost Čeha iz prve utakmice. Uspjelo im je to već u 18. minuti.

Strijelac je bio Ivan Gudelj. Iako je tim zgoditkom odveo Hajduk u produžetke i ostavio ga u utrci za polufinale, samo oni najzagriženiji fanatici prisjetit će se tih trenutaka dvoboja s Pražanima.

Naime, lukavstvo i genijalnost Blaža Sliškovića udarilo je trajni pečat ovoj utakmici. Bljesku Doktora Bake za sva vremena prethodila je Gudeljeva akcija, njegov prodor po lijevoj strani u kojemu je zaustavljen prekršajem.

Slišković je uzeo loptu, svi su očekivali centaršut, ali Doktor Baka je pucao direktno prema vratima i lopta je odsjela u mreži. Golman ju je stigao samo okrznuti i uslijedilo je veliko slavlje na Poljudu. Hajduk je ušao u polufinale Kupa UEFA-e.

Nakon utakmice Spartin trener Ježek ključnim je označio neiskustvo svojeg vratara Olejara te naglasio kako bi njegova momčad sigurno išla dalje da je imao Zorana Simovića na vratima.

Hajduk - Sparta 2:0

SPLIT, 21. ožujak 1984. – stadion na Poljudu. Gledatelja 50.000. Sudac: Valentine (Škotska). Strijelci: Gudelj u 18. i Slišković u 119. minuti.

HAJDUK: Simović, Cukrov, Šušnjara, Gudelj, J. Čop, Rožić, Z. Vulić, Slišković, Jerolimov (Da. Čop), Ćelić, Prekazi.

SPARTA: Olejar, Bielik, Straka, Hašek, Ščasny, Berger, Denk, Chovanec, Griga, Calta (Jarolim), Prohaska (Skuhravy).

Vaša reakcija na temu