Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović ZAR I TI, VRANKOVIĆU? Propozicije natjecanja promijenjene usred sezone, do ABA lige će se morati na potpuno drukčiji način

ZAR I TI, VRANKOVIĆU? Propozicije natjecanja promijenjene usred sezone, do ABA lige će se morati na potpuno drukčiji način

Na Gripama nisu znali o ovim promjenama, a u nepovoljan položaj stavljaju i Jolly i Šibenik, a pomaže se Ciboni

Hrvatski košarkaški savez usred je sezone, nešto prije Nove godine, promijenio Propozicije natjecanja državnog prvenstva Hrvatske za klubove A1 muške košarkaške lige za sezonu 2016/2017.

Ranije donesene Propozicije koje je potpisao bivši predsjednik HKS-a Ivan Šuker 19. rujna 2016. godine, neposredno prije početka ligaškog natjecanja u članku 7.2. govore:

'Doigravanjem se dobiva prvak RH a sva ostala prava iz Državnog prvenstva ostvaruju se temeljem poretka u Ligi.'

Dakle, u praksi to bi značilo da se poredak na kraju regularnog dijela prvenstva, prije doigravanja, vrednuje za plasman u europska FIBA natjecanja, ali i u regionalnu ABA-u. Baš kako je to bilo i svih prijašnjih godina od kada se ABA liga igra. To bi, prema dosadašnjem tijeku prvenstva, dalo puno veće izglede Jollyju, Splitu, Šibeniku da dođu do jedna od prva tri mjesta koja vode među regionalne ligaše. Uostalom propozicije su donesene prije početka prvenstva, te nema razloga da ih se mijenja.

Međutim, preokret se dogodio usred sezone, 27. prosinca je novi predsjednik HKS-a Stojko Vranković potpisao nove ili izmijenjene Propozicije, u kojima u članku 7.2. stoji:

'Doigravanjem se dobiva poredak klubova od 1. do 4. mjesta, dobiva prvak RH, drugoplasirani klub, trećeplasirani klub i četvrtoplasirani klub A-1 muške lige, a poredak klubova od 5. do 14. mjesta ostvaruje se temeljem poretka u Ligi (prvi dio natjecanja).'

Dakle, riječ je o nečem potpuno novom, čak se i uvodi razigravanje za treće mjesto kako bi se dobio taj treći klub, izuzev finalista, koji bi dogodine igrao u regionalnom natjecanju. 

Očito je kako se neke stvari nisu razvijale kako pašu pojedinim klubovima, odnosno vidljivo je da nakon skoro pa polovice sezone, neki klubovi teško mogu doći do jednog od tri mjesta koje bi vodili u ABA ligu.

Trenutno stanje je takvo da su najboljoj poziciji Jolly, Šibenik, Split i Cedevita koji imaju najmanji broj poraza u dosadašnjem dijelu prvenstva. Cibona teško može doći do prva tri mjesta na kraju regularnog dijela sezone, baš kao i Zadar, ali oba kluba će dobiti novu priliku kroz play-off. 

Nikakva vijest o promjenama propozicija nije objavljena na službenim stranicama HKS-a, a iz KK Splita su potvrdili kako nisu dobili obavijest o izmjenama.

Stari pravilnik:



Novi pravilnik:



Vaša reakcija na temu