Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ZBOG JEDNE LJUBAVI Došli su iz Trutnova navijati za Hajduk protiv Osijeka i predali papire za osnivanje DPH Češka!

ZBOG JEDNE LJUBAVI Došli su iz Trutnova navijati za Hajduk protiv Osijeka i predali papire za osnivanje DPH Češka!

Vaclav Tichy, Rudolf Tichy, Miroslav Bešorna, Miroslav Bešorna jr, Barbora Rumlova, Sabina Semerakova, Jan Vich, Pavel Plešinger i Josef Lukašek vozili su se kombijem 14 sati do Poljuda

Vaclav Tichy i njegovi prijatelji predali su danas u Hajduk sve potrebne papire za osnivanje DPH Češka! Ukoliko im klub da 'zeleno svjetlo', bit će to prvo društvo prijatelja koje su osnovali stranci zaljubljeni u bijeli dres.

U Split ih je danas došlo devet. Podrijetlom su iz Trutnova, mjesta 150 kilometara udaljenog od Praga, smještenog ispod najveće češke planine Krkonoše. Vozili su se kombijem 14 sati kako bi podržali Hajduk u odlučujućem dvoboju s Osijekom. Danas, odmah po dolasku, uplatili su 20 članarina u Odjelu za članstvo i predali papire u DPH. Družili smo se s njima u vrijeme dok su na Poljudu nazdravljali sretni i zadovoljni što su u Splitu. Naravno da nas je zanimalo kako se rodila ta ljubav...

- Prije dvije godine moj prijatelj Miroslav Bešorna i ja smo došli na Ultru - priča nam 26-godišnji Vaclav.

- Igrom slučaja smo upoznali Splićanina Franu, koji nam je drugog dana festivala predložio da odemo s njim u kafić u Kineskom zidu pogledati derbi Dinama i Hajduka. Prihvatili smo poziv i od tada ništa više nije bilo isto.


Tog ljeta 2015. godine 'bijeli' su u derbiju na Maksimiru odigrali 1:1. Češki dvojac našao se okružen Hajdukovim navijačima koji su prijenos pratili u kafiću...

- U Češkoj ako skočite na javnom mjestu kad padne gol, svi vas u čudu gledaju. U Splitu se burno proživljavao svaki potez, dobro ili loše dodavanje. A kada je Caktaš zabio gol, to je bila ludnica. Svi su se grlili, ljubili, skakali. U tom trenutku sam shvatio - ja ovdje pripadam.

Vaclav je inače vođa navijača Ultras Trutnov. Njihov klub je trećeligaš, a na nogometnim utakmicama ih se skupi tridesetak. Više se prati hokej, gdje ih bude i stotinjak. Kako je uopće vatreni Hajdukov navijač Frane Godinović skužio da bi oni mogli biti zainteresirani za gledanje derbija.

- Nakon što smo se upoznali, vidio je na Facebook profilu mog prijatelja Miroslava glavnu sliku na kojoj su zajedno navijači Slavije i Hajduka. Puno mojih prijatelja navija za Slaviju.

E sad ide najjači podatak: Česi su se vratili kući s Ultre, da bi potom u sezoni 2015/16 čak tri puta dolazili uživo gledati Hajduk protiv Dinama. Prvi put u onom splitskom derbiju kojega pamtimo po nedosuđenom jedanaestercu suca Marića nakon ruke Benkovića. Upitali smo Vaclava kako su mu reagirali roditelji?

- Kad sam prvi put rekao ocu da idem tri dana u Split zbog utakmice Hajduka, odgovorio mi je: 'Ti si lud'. Isto je razmišljala i moja majka. Tek nakon četvrtog puta je prihvatio da sam na poseban način zavolio taj klub, koji je postao dio mog života. I znate na čemo smo sad? Moj otac Rudolf je sa mnom u Splitu i sutra ćemo zajedno sa Sjevera navijati za Hajduk protiv Osijeka!


Nije došao samo tata Rudolf Tichy. Tu je i Miroslav Bešorna senior. Očeve i sinove smo fotografirali ispred spomenika Bajdi Vukasu. Zanimljivo je da Česi nerado pričaju o prvotimcima, pa nam je tako na upit koji mu je najdraži igrač Vaclav odgovorio:

- Mene zanima rezultat, stanje na tablici i da bude odlično navijanje!

Potom nam je kazao da je u prošloj godini iz njegova mjesta bilo 25 punoljetnih i 9 maloljetnih članova, ali smatra da bi se osnivanjem DPH Češka baza članova u njegovoj zemlji mogla bitno proširiti. Zapravo je Hajduk prvi put uživo gledao protiv Slovana u Liberecu, gdje je pomogao dijelu splitskih navijača da se domognu ulaznice.


Na kraju ove priče evo i imena svih devetero koji su iz Češke kombijem došli u Split. To su: Vaclav Tichy, Rudolf Tichy, Miroslav Bešorna, Miroslav Bešorna jr, Barbora Rumlova, Sabina Semerakova, Jan Vich (slijep je, ali zna sve Hajdukove pjesme), Pavel Plešinger i Josef Lukašek.


Na kraju smo još upitali Vaclava što očekuje od sutrašnje utakmice na terenu, odnosno na tribinama...

- Važno je pobijediti i nadam se da ćemo u tome uspjeti. A Torcida je stil života. Zapravo život. Očekujem vhunsku atmosferu i nadam se da ćemo svi zajedno nakon utakmice moći nazdraviti pobjedi u ovom bitnom dvoboju!        

Vaša reakcija na temu