Foto: Dražen Biljak Željko Kopić: Rijeka uvijek zalije samo jednu polovicu travnjaka, na nama je da se na to adaptiramo

Željko Kopić: Rijeka uvijek zalije samo jednu polovicu travnjaka, na nama je da se na to adaptiramo

Jučer nam se priključio i Jradi za kojega vjerujemo da nam može donijeti kvalitetu

 Hajdukov trener Željko Kopić uoči utakmice protiv Rijeke je rekao:

- Očekuje nas Jadranski derbi, velika utakmica, snažan protivnik. Jučer smo imali dan regeneracije za igrače koji su igrali. Ima dosta posljedica prošle utakmice, tako da ćemo tek večeras vidjeti tko je u optimalnom stanju za utakmicu. Jučer nam se priključio i Jradi za kojega vjerujemo da nam može donijeti kvalitetu u veznom redu i ofenzivnom dijelu ekipe.

Kandidira li Nižić?

- Momci su izuzetno pozitivni nakon Steaue, svjesni su da smo išli s visokim voljnim momentom i maksimalnom energijom. Što se tiče Nižića i svih ostalih, danas na treningu ćemo vidjeti status i tko ide na put.

Rujevica je teško gostovanje...

- Raspored smo već komentirali, neki igraju sedam-osam utakmica na domaćem terenu, ali to je tako. Bez maksimalne energije, duel-igre i brze tranzicije će biti jako teško. Rijeka uspijeva, bez obzira na odlaske igrača, držati prepoznatljiv stil igre s visokim intenzitetom i brzim tranzicijama, te moramo biti na izuzetno visokoj razini.

Ostaje li Lopez na lijevom boku, a Fomitschow ispred...

- Od mog dolaska smo preferirali 4-3-3, gdje smo imali igrače koji mogu odgovoriti tom zahtjevu. Cijele pripreme smo opet uvježbavali taj sustav igre, ali vidiš da neki igrači nisu u optimalnom stanju i kreneš u adaptacije, no ne želim da one idu daleko od onoga što smo radili.

Upitan je kako putuju u Rijeku...

- Idemo danas nakon treninga avionom, vraćamo se poslije susreta za Split, ovdje ćemo odraditi ponedjeljak i utorak, kada navečer putujemo u Rijeku.

Potom je uslijedila konstatacija o različitim podlogama na Poljudu i Rujevici...

- Pomoćni teren još nije spreman za trening, trenirali smo na glavnom koji je u stanju kakvom jest i s podlogom na Rujevici nema nikakve veze. Prednost Rijeke je što su prvi u Hrvatskoj krenuli s tom hibridnom podlogom, a svima drugima treba vremena za adaptaciju, to su stvari o kojima treba voditi računa. Domaćin uvijek zalije jednu polovicu travnjaka, onu drugu gdje je gostujuća ekipa ne zalije pa kad uđeš u utakmicu, pomisliš da su ti kopačke dobre, a onda počneš proklizavati. To stalno rade, a na nama je da se na to sve adaptiramo i budemo što bolji.

Nastavio je o balansu ekipe...

- Sigurno da je Juriću, Nejašmiću, Palaversi, Šegi i ostalima puno lakše iznijeti sezonu uz stabilnu kvalitetu koja bi bila ovdje. Kvaliteta košta, ali ja bih kao trener volio imati par igrača koji će nositi igru na terenu, ali biti primjer i izvan njega, a ne da neki dođu na fini godišnji odmor i uživaju u blagodatima koje Split nudi, od sunca, mora do dobre hrane.

Upitan je je li problem Filipa Steliana težina?

- To su mjerljivi parametri. Lako je za iščitati sve što se tiče količine trke, broja duela, točnih i netočnih pasova, te stanja vezano uz kilograme i masnoću. Rekao sam da nam trebaju igrači u optimalnom stanju.

Ulijedio je upit o stanju Caktaša, kojega se dosta spominjalo na jučerašnjoj presici...

- Ja se ne bavim s tim koliko tko zarađuje, nego isključivo doprinosom na svakom treningu i utakmici. Caktaš je igrač izuzetnih potencijala i koplja se lome na tome koliko se od njega očekuje, a koliko može dati. Treba mu dati određeni mir i omogućiti mu da dođe na igračku razinu koju on može. S pravim pristupom nam Mijo može puno toga donijeti. Mijo je ok, odradio je dobru utakmicu protiv Steaue, svjesni smo da sve to skupa može biti i još bolje i u tom smjeru radimo.

Jairo?

- Brazilac Jairo je spreman za utakmicu, kad ne igra Europu, on odradi kondicijski trening. Došao je kod nas u stanju kakvom igrači obično dolaze i sigurno mu treba vremena. Ako igrač nije prošao pripreme, pitanje je kad će ti početi nešto donositi. Utakmice u Osijeku i protiv Lokomotive su pokazale da on još prolazi proces adaptacije.

Marko Martinović?

- Došao je kod nas, razgovarali smo vezano za njega s trenerom B-ekipom. On je jedan od igrača visokog potencijala, uvijek je bitno da stvaramo što veću bazu u B-momčadi i u selekcijama.

Futacs?

- Svi znamo da je bila prisutna želja za odlaskom koji se nije dogodio. Velik dio priprema nije odradio s ekipom. S jedne strane imaš mlade igrače koji jako dobro rade, ali ne mogu preuzeti kompletnu priču na sebe, a s druge iskusnije koji žele otići. Postoji mogućnost da on i neki drugi tu ostanu, a ja razmišljam da svakome treba dati priliku da pokaže kvalitetu, ne želim ići u negativne kontekste, oni su pod ugovorom, treniraju i moram pokušati svakog tog igrača dovesti što bliže stanju u kojemu bi mogao momčadi nešto donijeti.

Na kraju je upitan bi li bio zadovoljan da na Rujevici ostanu neporaženi...

- Ne razmišljam u smjeru rezultata, nego pripremi utakmice. Ako mi budemo na pravoj razini, vjerujem da možemo odigrati pravu utakmicu, a vidjet ćemo koji će nam to rezultat donijeti.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare