Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay U Srbiji masovno stižu pozivi za vojne vježbe, građanima koji odbiju prijeti - zatvor

U Srbiji masovno stižu pozivi za vojne vježbe, građanima koji odbiju prijeti - zatvor

Zakonska obveza

Posljednjih tjedana na adrese građana i vojnih obveznika diljem Srbije ponovo masovno stižu pozivi za vojne vježbe. Odlazak na te vježbe često znači i izostanak s posla ili fakulteta pa se mnogi uopće ne odazivaju iako je to zakonska obveza, što rezultira novčanim ili zatvorskim kaznama, javlja Nova.rs

“U sandučiću sam našao papir za neisporučenu poštu, pogledao sam adresu i nazvao broj telefona. Bio sam iznenađen kada su me kontaktirali iz vojnog odsjeka, odnosno bivše mjesne zajednice na Zvezdari.

Rekli su mi da je to poziv za vojnu vježbu. Pitali su me koliko godina imam te objasnili da se radi upis u rezervni sastav i da se moram prijaviti', ispričao je Bojan D. (31), koji već nekoliko godina živi i radi u Beogradu, te naveo da se ne planira prijaviti. 

Dolazak na vježbe zakonska je obveza. Ako se netko ne pojavi na poziv ili ne opravda izostanak, morat će platiti od 10.000 do 50.000 dinara ili odslužiti kaznu zatvora do 60 dana. Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obvezi, osobe iz pričuvnog sastava mogu biti pozvane na vježbu najduže 90 dana u jednoj godini.

Vježbanje se prekida ili odgađa u sljedećim slučajevima: bolesti, ako je član kućanstva istovremeno na odsluženju vojnog roka, polaganju ispita, sudjelovanju na međunarodnim sportskim natjecanjima, međunarodnim znanstvenim, istraživačkim i umjetničkim manifestacijama, zbog smrti ili teške bolesti, bolesti u obitelji ili nezgode koja je dovela do teške financijske situacije.

Vaša reakcija na temu