Foto: Nikola Radovani Stiže krvavi plavi 'supermjesec'!

Stiže krvavi plavi 'supermjesec'!

Pogledajte video Nikole Radovanija


Rijedak astronomski događaj sutra će imati priliku vidjeti stanovnici nekih dijelova svijeta. Naime, spojit će se tri neobične lunarne pojave: supermjesec, plavi Mjesec i potpuna pomrčina Mjeseca koja se neće vidjeti iz Europe, ali će se u njoj moći uživati u Sjevernoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji. 

Nikola Radovani je prije nekoliko dana snimio Mjesec u Splitu koji će se sutra u svojoj orbiti najviše približiti Zemlji. Tada izgleda 14 posto veći i 30 posto sjajniji. 

Zadnji 'supermjesec' pojavio se na nebu 1. siječnja, a s istim događajem će i završiti prvi mjesec 2018. godine. Supermjesec koji će se dogoditi sutra naziva se još i plavim Mjesecom što je naziv za drugi supermjesec u jednom mjesecu. U prosijeku se to događa svake dvije i pol godine, ali se u kombinaciji s pomrčinom događa jednom u 36 godina. Tijekom pomrčine, zemljina sjena postupno će mjesečev disk pretvarati u narančasti ili crveni, pa će plavi Mjesec tako postati 'krvav'. Poravnanje Sunca, Mjeseca i Zemlje trajat će sat i 16 minuta.


Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare