Znate li gdje je i što radi Žan Tabak? Pogledajte intervju s njegovom suprugom Goranom...

Znate li gdje je i što radi Žan Tabak? Pogledajte intervju s njegovom suprugom Goranom...

Posljednjih 16 godina ovaj splitski par živi u Madridu zajedno s troje djece

Proslavljeni hrvatski košarkaš Žan Tabak, član legendarne hrvatske košarkaške generacije koja je u Barceloni osvojila srebrnu olimpijsku medalju, zajedno sa suprugom Goranom ovog ljeta otvara košarkašku akademiju Žan Tabak u Madridu. Ususret novom poslovnom pothvatu, Gorana Tabak dala je intervju za najčitaniji regionalni košarkaški portal Basketball.hr novinarki i prijateljici Fani Stipković u kojem je otkrila planove, razmišljanja o životu, ali i najteže trenutke kojih se i danas sjeća.

Posljednjih 16 godina ovaj splitski par živi u Madridu zajedno s troje djece, kćerkama Ellom i Mar te sinom Lukom, danas jednim od najperspektivnijih hrvatskih mladih košarkaša.

- Moj život je košarka. Velik dio obiteljskih fotografija vezan je upravo uz ovaj sport. Uz oca Ratu Tvrdića, za košarku sam bila vezana od malih nogu. Upravo na jednom od treninga Jugoplastike upoznala sam Žana. Još uvijek se sjećam cijele situacije, dresa koji je nosio, predstavljanja pred trenerom Igorom Karkovićem. Na Igorov upit kako se zove, Žan je rekao svoje ime, no Igor je na saznanje da dolazi iz Biska prokomentirao: 'U Bisku nema Žana, ti si od danas Jozo'. Tako je Žan postao i ostao Jozo među nama! - otkriva Gorana Tabak.

Uz srebrnu olimpijsku medalju iz Barcelone te brojne druge nagrade Žan Tabak osvajač je i NBA lige s klubom Houston Rockets. Kao član hrvatske reprezentacije 1992. godine dobitnik je Državne nagrade za šport 'Franjo Bučar'. Nakon karijere u NBA ligi igrao je u turskom Fenerbahceu, dok je karijeru završio španjolskoj Unicaja Malagi. Tri godine proveo je na mjestu pomoćnog trenera Real Madrida.

Svoje veliko košarkaško znanje zasigurno će biti od velike koristi polaznicima njegove akademije koja s početkom ljeta svoj rad započinje u glavnom španjolskom gradu. No, nije oduvijek sve bilo bajno u domu Tabakovih.

- Najteži nam je bio odlazak iz rodnog Splita. Prvu godinu u Italiji zauvijek ću pamtiti. Bilo je to zaista teško razdoblje, Žan nije previše igrao, no zajedno smo nekako prevladali sve te teškoće i nismo poklekli! - otkriva Gorana Tabak i dodaje:

- Uloga žene u životu sportaša je zaista velika. Žena te može dići ili pokopati. Uz brigu o domu i obitelji, mi smo i najbolji prijatelj ali i osoba koja mora biti puna razumijevanja i pomoći za teške emotivne trenutke kroz koje igrači često prolaze!

Košarkašku dinastiju Tabakovih nastavlja sin Luka koji već igra za hrvatsku U16 reprezentaciju. Iako je već gotovo profesionalni igrač, Luka dobro zna svoje zadatke u obiteljskom domu, ističe Gorana.

- Naša su djeca imala dosta strogi odgoj. Od malih nogu imaju svoje obaveze i drago mi je da su izrasli u divne mlade ljude. Kćeri uz fakultet i rade, dok je Luka odabrao put oca i djeda. Moja je želja vratiti se jednog dana u Hrvatsku, no pošto nas je pet u obitelji i svi imamo jednako pravo glasa, mislim da je Madrid naša posljednja destinacija i da ćemo ostati ovdje živjeti!


Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare