Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
 'Kraljicom mora' išli Marulićevim tragom

'Kraljicom mora' išli Marulićevim tragom

U sklopu Festivala znanosti organiziran je i posjet Šolti

Posljednjeg dana Festivala znanosti, u suradnji triju fakulteta, Pomorskog, Filozofskog i Učiteljskog fakulteta s Društvom profesora hrvatskoga jezika, u subotu je održana je projektna nastava pod nazivom Marulićevim tragom.

Na školskom brodu 'Kraljica mora' predavanje o povijesti brodogradnje održao je Luka Mudronja, asistent na Pomorskom fakultetu u Splitu. U stručnom predavanju magistar Mudronja predstavio je hrvatsku brodogradnju 20. i 21. stoljeća, uzlet brodogradnje nakon Drugog svjetskog rata te ukazao na nužnost korištenja suvremenih tehnologija u brodogradnji kako bi opstala.

Kapetan broda Ivica Marković s posadom i vanjski suradnik Pomorskog fakulteta, ravnatelj Centra za praktičnu obuku Zoran Mikelić, upoznali su putnike s tehničkim odlikama Kraljice mora, motornog jedrenjaka čija je namjena izobrazba učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta.

Dobrodošlicu na otok Šoltu sudionicima putovanja izrazila je Zorana Kaštelanec, direktorica Turističke zajednice Općine Šolta koja je bila i voditeljica obilaska Nečujma.

Stručno predavanje o životu i djelu Marka Marulića, ispred ljetnikovca don Dujma Balistrilića, imanja gdje je Marko Marulić boravio, održao je dr. sc. Srećko Listeš, predsjednik Društva profesora hrvatskoga jezika.

Ljetnikovac je od propadanja spašen u ožujku 2015. kada je u Splitu načelnik općine Šolta potpisao ugovor o otkupu nečujamske kultune baštine - spomen kuće u kojoj je boravio i stvarao otac hrvatske književnosti - te je tako pozitivan primjer skupljanja 'rasute bašćine'. Cilj projekta je revitalizacija lokacija od iznimne važnosti za hrvatsku baštinu i njeno približavanje najmlađoj i učeničkoj populaciji te podrška lokalnoj upravi u obnovi ljetnikovca.

Prepuni lijepih dojmova, sudionici zaključuju projektnu nastavu posjetom posljednjem počivalištu Vesne Parun i crkvi sv. Stjepana u Grohotama.

Posebne zahvale sudionici upućuju voditeljici projekta, članici Organizacijskog odbora Festivala znanosti, profesorici Suzani Kačić-Bartulović, prodekanu za znanost Pomorskog fakulteta dr. sc. Peri Vidanu i dekanu Filozofskog fakulteta dr. sc. Aleksandru Jakiru koji je i nazočio putovanju.

Vaša reakcija na temu