Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
 Andro Krstulović Opara položio vijenac palim partizanima: 'Došao sam se pokloniti hrabrim momcima koji su se bez kalkuliranja goloruki išli boriti za oslobođenje svoga kraja'

Andro Krstulović Opara položio vijenac palim partizanima: 'Došao sam se pokloniti hrabrim momcima koji su se bez kalkuliranja goloruki išli boriti za oslobođenje svoga kraja'

Dojma smo da nikada više nije bilo okupljenih na odavanju počasti stradaloj mladosti

Povodom 76. obljetnice stradanja i strijeljanja mladića Prvog splitskog partizanskog odreda, koji su kopačke zamijenili borbom protiv fašizma, na spomen ploču na Plokitama postavljeni su vijenci.
Grad Split, splitski antifašisti, SRP, Vedra i SDP, RNK Split te brojni štovatelji su se poklonili palim borcima.

- Došao sam se pokloniti hrabrim momcima koji nisu niti jedan trenutak kalkulirali i izašli su doslovce goloruki se boriti za oslobođenje svoga kraja, Splita i Dalmacije i domovine Hrvatske - kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je osobno položio vijenac.

Na vijencu iz Banovine je pisalo 'Palim partizanima Prvog splitskog odreda'.

Kažu da se omalovažava žrtva ovih mladića i antifašistička borba, ali da bi se možda s Vama mogao promijeniti odnos, upitali smo gradonačelnika.

- Ne može se govoriti o valorizaciji ili omalovažavanju žrtava na osnovu jednog čovjeka ili dužnosnika - drži gradonačelnik.

Naglasio je kako je antifašizam utkan u Ustav te da mu je posebno  zadovoljstvo da je bio najmlađi zastupnik '90. godine kad je donošen Ustav i kad je nedvojbeno jasno stavljeno na kojim je tekovinama Hrvatska sazdana.

- Važna sastavnica je sudjelovanje na pobjedničkoj strani snaga koje su pobijedile totalitarni režim koji je zavio u crno u Europu i svijet.
Nakon 76 godina opet ponavljat tu priču i objašnjavati nekome neke zareze, neke pridjeve i iz toga izvlačiti neke teze je po meni naporno i nepotrebno - jasan je Krstulović Opara.

Naraštaji koji će nas izvući iz tog stoljeća, dodao je, ne razumiju o čemu pričaju neki protagonisti koji na današnji dan, kad su se došli pokloniti hrabrim ljudima koji su platili životom da obrane zemlju, izvlače neke zaključke na ovome mjestu.

- Ako žele raspravljati, ostavimo ih nakon ovog dana u kojem smo se došli pokloniti hrabrim ljudima - poručio je.

Na koncu je dodao da hrvatski narod može biti ponosan što u Saboru nema niti jednog predstavnika niti jedne ekstremne stranke koja je revizionistička i otvara teme koje su pobijeđene.

- Dvadeset i pet godina u svim sazivima nemamo niti jednog ekstremista koji postoje u drugim zemljama i danas tražiti marginalce i njih stavljati u prvi red kada se trebamo pokloniti ovim ljudima je deplasirano - ustvrdio je gradonačelnik.

Predsjednik splitskih antifašista prof.dr.sc. Josip Milat je izrazio žaljenje što u Rudušu ne ide netko iz gradske uprave, ali posebno im je drago što je gradonačelnik došao pred spomen ploču na Plokitama i obratio se okupljenima.

- Na vijencu kojega polaže gradonačelnik napisano je palim partizanima Prvog splitskog odreda. Bili bismo zadovoljniji da je napisano kako smo tražili 'Palim borcima Prvog splitskog partizanskog odreda'. Ako su partizani, očito je to splitski partizanski odred. Ali, u svakom slučaju, to je jedan početak za kojega mislimo da bi mogao postati temelj za daljnju suradnju i da bismo mogli u Splitu dobiti lokalitet naziva Prvog splitskog partizanskog odreda - odgovorio je Milat na upit o odnosu prema žrtvama fašizma.

Dodajmo na kraju da smo dojma da nikada više nije bilo okupljenih na odavanju počasti paloj mladosti. Na ploči su izblijedjela slova, ali je crvenom bojom podebljano 'partizani'.

Vaša reakcija na temu