Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović 'Država poklanja 40 posto investicije u energetsku obnovu zgrade, a uštede na računima za grijanje i hlađenje se osjete odmah'

'Država poklanja 40 posto investicije u energetsku obnovu zgrade, a uštede na računima za grijanje i hlađenje se osjete odmah'

Ne želimo gomilati novac na žiro-računu, već ga želimo upotrijebiti da on bude zamašnjak razvoja i obnove - rekao je direktor Stano-uprave Marko Šundov

U velikoj vijećnici Hrvatske gospodarske komore u Splitu jučer je održana javna tribina s temom 'Energetska obnova višestambenih zgrada' u organizaciji splitske Stano-uprave. Skupilo se pedesetak zainteresiranih građana.

Direktor Stano-uprave Marko Šundov održao je uvodnu riječ, a potom su zanimljive prezentacije imali predstavnik tvrtke Rockwool Adriatic Vjekoslav Visković, zatim Mirela Dragošević iz tvrtke Heros, te Miranda Kulišić, voditeljica protupožarne inspekcije.

- Pokrenuli smo snažnije aktivnosti kako bismo ukazali na važnost educiranja naših sugrađana o poboljšanju energetske učinkovitosti višestambenih objekata. S obzirom na to da je Stano-uprava u vlasništvu Grada i samim time određena prema društveno odgovornom poslovanju, krenuli smo u transformaciju svog poslovanja - kazao je Šundov, pa nastavio:

- Upravo je energetska obnova višestambenih objekata jedna od najznačajnijih aktivnosti kojima tvrtka nastoji ostvariti svoj cilj. Ne želimo gomilati novac na žiro-računu, već ga želimo upotrijebiti da on bude zamašnjak razvoja i obnove. Kao upravitelji, idemo poticati ljude, doslovno ih vući za rukav. 

Stano-uprava je među vodećim tvrtkama u Hrvatskoj po uspješnosti privlačenja sredstava za subvencioniranje energetske obnove višestambenih objekata. 

- Polučili smo značajan uspjeh, a jednostavno smo samo uzeli ono što nam se nudilo. Vodimo računa o teškoj gospodarskoj situaciji i stanju u kojem se nalazi država, a samo mogu reći da je ovo jedinstvena prilika da se krene u realizacije projekata - jasno je poručio Šundov.

Nakon Šundova, prezentaciju je održao voditelj prodaje poduzeća Rockwool Adriatic Vjekoslav Visković. Tvrtka se bavi prodajom i distribucijom izolacije od kamene vune, koja služi kao zvučna, toplinska i protupožarna izolacija na zgradama.

- Ako imate dvojbe oko energetske obnove zgrada, gledajte na to kao na investiciju. Uz to, država praktički poklanja 40 posto iznosa ukupne investicije, a uštede na računima za grijanje i za hlađenje ćete osjetiti odmah. Ulaganje se može početi vraćati već za pet godina.

Govorio je Visković o prednostima korištenja kamene vune, posebice u slučaju požara. Demonstrirao je kako se požar širi zidovima u slučaju izolacije gorivim materijalima u odnosu na kamenu vunu, a na taj segment se posebice osvrnula Miranda Kulišić, voditeljica protupožarne inspekcije.

- Zakonom je detaljno definirano kako građevina mora izgledati da bi bila sigurna u slučaju požara. Najčešći uzrok požara je nemar, zatim kvar na električnim instalacijama, a na posljednjem mjestu, uz značajan porast u posljednjim godinama, je namjerno izazivanje požara. Važno je napomenuti da je 90 posto uzrok smrti u požarima - dim.

Na koncu se okupljenima obratila Mirela Dragošević, predstavnica tvrtke Heros, koja se bavi izradom glavnih projekata.

- Bez detaljno i pravilno napisanog glavnog projekta nema uspjeha. Mi smo ti koji moramo poštovati sve što je definirano zakonom, a s druge strane moramo udovoljiti željama klijenata. Stoga, u cijelom procesu je jako bitna suradnja s predstavnicima stanara - zaključila je Dragošević.

Vaša reakcija na temu