Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'Ministre, potpuno je jasno da izmjenama zakona turističkim vodičima iz kontinentalnih županija i Istre otvarate perspektivno tržište Dalmacije'

'Ministre, potpuno je jasno da izmjenama zakona turističkim vodičima iz kontinentalnih županija i Istre otvarate perspektivno tržište Dalmacije'

Udruga turističkih vodiča Split žali što ste se potpuno oglušili o sve naše prijedloge i primjedbe

Udruga turističkih vodiča Split pisala je ministru turizma Darku Lorencinu zbog Nacrta prijedloga Zakona o pružanju usluga u turizmu. Pismo kojega potpisuje čelnik udruge Leo Nikolić prenosimo u cijelosti.

Poštovani ministre!

Vrlo neugodno smo iznenađeni spoznajom da je 23. lipnja 2015. godine na 233. Sjednici Vlade RH stavljen kao 2. točka dnevnog reda sporan Nacrt prijedloga Zakona o pružanju usluga u turizmu. Formalnim usvajanjem te točke dnevnog reda, Nacrt kreće u redovitu proceduru.

Udruga turističkih vodiča Split (UTVS) sa žaljenjem može konstatirati da ste se potpuno oglušili o sve naše prijedloge i primjedbe koje smo Vam u dobroj vjeri uputili u formi Priopćenja od 4. lipnja 2015. godine. Nakon toga, osim jednog poluslužbenog telefonskog razgovora 9. lipnja i kurtoaznog poziva pomoćnice ministra Božene Lapićnijednu službenu reakciju zapravo nismo zabilježili.

Nema smisla da ponavljamo naše primjedbe navedene u Priopćenju na krajnje sporan Nacrt prijedloga Zakona koji potpuno degradira profesiju turističkog vodiča. Tek možemo još dodati da se iz Nacrta zapravo ne može razabrati kako će se dalje odvijati edukacija turističkih vodiča, u kojem statusu će biti aktualni turistički vodiči u dalmatinskim županijama, kako će biti riješeno pitanje radne diskriminacije, kako će izgledati nacionalna licenca i tko će je na kraju dobiti. Potpuno je jasno da ciljane izmjene idu na ruku turističkim vodičima iz kontinentalnih županija i Istre kojima se otvara perspektivno tržište Dalmacije. Podsjećamo da smo regiju Dalmaciju, između ostalih i mi vodiči našim trudom lansirali u turističku orbitu. Nacionalna licenca bi bila prihvatljiva da se time ne žrtvuje kvaliteta pružanje usluge gostima. Lokalni vodič je u tom smislu nezamjenjiv. Posao turističkog vodiča je vezan za specifične i zaštićene lokalitete koji traže posebnu edukaciju, osobno iskustvo i široko predznanje. No, to je tek jedna razina problema, postavlja se pitanje tko će odrediti koja zemlja zadovoljava kriterije za priznavanje njihovih kvalifikacija u Hrvatskoj. Svaka članica Europske Unije u tom smislu ima različite razine edukacije, a neke uopće i nemaju organiziranu edukaciju za turističkog vodiča. Otvara se i problem koji ima povijesno-političku dimenziju.

Pitamo kako će primjerice vodič iz Austrije ili Venecije predstaviti našu povijest i baštinu s političko-povijesnog aspekta. Ako mi poštujemo našu baštinu i nacionalni identitet, što možemo očekivati onda od stranaca? To nisu bezazlena i nevažna pitanja.

Iz Nacrta prijedloga Zakona iščitavamo da ćete Vi kao ministar na kraju imati faraonske ovlasti u određivanju kriterija za zaštićene cjeline i lokalitete. Prostor i povijesne jezgre dalmatinskih gradova u tom smislu bi trebalo posebno zaštiti i staviti u sklop zaštićenih lokaliteta. Iz ovog Nacrta prijedloga Zakona se ne može precizno iščitati kako će to biti provedeno.

Poseban problem su nacionalne licence koje bi trebali dobiti turistički vodiči iz zemalja koje nisu članice Europske Unije. Dok je još donekle razumljiv argument da se unutar EU to pitanje regulira (mada je posao turističkog vodiča isključivo lokalnog karaktera), nejasno je kako to mislite omogućiti državljanima Japana, Južne Koreje, Tajvana i Kine. Koje povjerenstvo i tijelo će o tome odlučivati i na osnovu čega?

Ovo je tek nekoliko naših primjedbi, ponudili smo Vam u Priopćenju od 4. lipnja pomoć, savjete i korektan dijalog unutar struke, ali ga niste prihvatili. Nije prihvatljiva ni ubrzana procedura u trenutku kada smo svi skupa u borbi na turističkom tržištu usred sezone i nemamo dovoljno vremena da se sustavno bavimo ovom problematikom. Ubrzana procedura isto tako opravdano budi sumnje u motive kreatora Nacrta prijedloga Zakona o pružanju usluga u turizmu.

Sada nam zapravo tek slijedi borba kroz civilno društvo, javnost i medije. Ovakav Nacrt prijedloga Zakona u dijelu koji se tiče turističkih vodiča nije prihvatljiv, pokazuje neznanje i nedostatak vizije, štoviše, dugoročno će biti štetan. U nadi da ćete prihvatiti ravnopravan dijalog i uvažiti mišljenje struke, zahvaljujemo Vam na pažnji!

Vaša reakcija na temu