Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'Potvrđeno je da Centar za gospodarenje otpadom Lećevica ne predstavlja nikakvu opasnost za okoliš i izvore rijeka'

'Potvrđeno je da Centar za gospodarenje otpadom Lećevica ne predstavlja nikakvu opasnost za okoliš i izvore rijeka'

Međunarodni stručni skup o gospodarenju otpadom održao se danas na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije

Međunarodni stručni skup o gospodarenju otpadom održao se danas na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije. Skup su organizirali Regionalni centar čistog okoliša, Splitsko-dalmatinska županija, a uz potporu i domaćinstvo Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.

Svoja iskustva i primjere iz prakse u gospodarenju otpadom prezentirali su vodeći stručnjaci iz Slovenije i Italije, a o uspostavi cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji te centru za gospodarenje otpadom Lećevica govorili su predstavnici Regionalnog centra čistog okoliša.

Dobar primjer gospodarenja otpadom je Slovenija i grad Ljubljana, koja je praktički europski prvak u odlaganju otpada...

- U 2014. godini smo bili najbolji po podacima Eurostata. Ljubljana je grad s najvišim postotkom odvajanja otpada. U posljednje vrijeme kod nas dolaze ne samo tvrtke slične djelatnosti iz istočne, nego i iz zapadne Europe - Munchena, Beča... Mi smo napravili ogromne promjene 2012. godine i od tada smo s 22 posto odvajanja otpada došlo na 55 posto - kazao je Igor Petek, pomoćnik direktora tvrtke Snaga javno podjetje iz Ljubljane, pa nastavio:

- Promijenili smo i optimizirali način prikupljanja komunalnog otpada. Imamo sistem 'četiri kante' i 'od vrata do vrata'. Svako kućanstvo u Ljubljani ima četiri kante za različite vrste otpada. Postoje i kazne, gradski inspektori su s kažnjavanjem počeli 2015. godine, ali mali je broj prijava zbog nepravilnog odvajanja, a veći je broj prijava zbog nepravilnog odlaganja na javnim površinama.

Tomislav Šuta, direktor Regionalnog centra čistog okoliša iz Splita, otkrio je bio cilj ovog skupa...

- Cilj je bio prikazati održivi sustav na području naše županije s naglaskom na odvajanje i prikupljanje otpada. U našoj županiji se odvaja tek 1,1 posto otpada u kućanstvima. Uspostavili smo suradnju s ljudima iz Italije i Slovenije koji bi nam trebali pomoću u ocijeni projekta. Međutim, naglasak je na gradovima i općinama. Centar za gospodarenje otpadom predstavlja samo dio sustava i nije temelj u uspostavi konačnog sustava. Želimo potaknuti općine i gradove na primarnu selekciju i edukaciju građana - kazao je Šuta.

Govorio je i o tekućem problemu izgradnje centra za gospodarenje otpadom u Lećevici...

- Po zadnjim istražnim radovima utvrđeno je da se centar u Lećevici nalazi u četvrtoj zoni, te očekujemo da se u vrlo kratkom roku izda rješenje Ministarstva zaštite okoliša, te se nakon toga može izdati lokacijska dozvola. Onda bi bili stvoreni svi preduvjeti za izgradnju i otvaranje centra u Lećevici. On ne predstavlja nikakvu opasnost za okoliš, za izvorišta pitke vode i cilj je ovog skupa bio, ponavljam, informirati o tome da nema nikakvog propuštanje u podzemne vode i da je cijeli prostor vodonepropustan. Podsjetimo, bez otvaranja centra, ne možemo govoriti o zatvaranju 15 odlagališta smeća, od kojih se veliki broj nalazi na kršu i truju rijeke Jadro i Žrnovnici.

Slično je potvrdio i Mladen Kuhta iz Hrvatskog geološkog instituta.

- Prema dosadašnjim rezultatima trasiranja koje smo prikupili i od kojeg je prošlo 40 dana, posljednji pregled uzoraka na izvorima pokazuju da se traser još nije pojavio. Riječ je o glavnim izvorištima - Jadro, Žrnovnica Jaruga... Iz toga proizlazi da se regionalni centar nalazi na području četvrte zone zaštite izvorišta Jadro. To znači da s pravne strane izgradnje, taj centar se može graditi - zaključio je Kuhta.

Vaša reakcija na temu