Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović 'Svjetlo će pobijediti mrak, moramo pokazati da je ljubav jača od mržnje'

'Svjetlo će pobijediti mrak, moramo pokazati da je ljubav jača od mržnje'

Iste sile mraka i neslobode rušile su Feral, ali nije bilo moralne snage da se tada upali svijeća

Ne teroru, ne islamofobiji, ne mržnji kojom će ovaj zločin biti izgovor, samo je jedna od jasnih poruka koju je poslalo oko 100-tinjak građana na Pjaci u subotu navečer.

Uz upaljene svijeće, lampione, mobitele... poslano je tako svjetlo mira iz Splita povodom ubojstva 12 osoba pri napadu na francuski satirički list Charlie Hebdo.

Događaj su organizirali Željko Alfirević, vlasnik restorana 'NoStress', jednog od ugostitelja udruženih u 'Adventilacija na Pjaci' i kćerka mu Sara Alfirević.

Među porukama bila je i naslovnica Feral Tribuna, ne slučajno, jer se većina okupljenih prisjetila slobode izražavanja jedinog satiričkog lista koji je 90-ih čak i paljen, a ubrzo i ugašen.

- Svjetlo će pobijediti mrak. Sada moramo biti zajedno i pokazati da je ljubav jača od mržnje - poručio je Alfirević.

Kazao je i kako smo dopustili da se ugasi Feral Tribune, a da nitko nije trepnuo.

- Kad se ugasi nešto poput toga, dijelom smo se i mi ugasili - dodao je organizator.

Sara Alfirević je također pozdravila okupljene i naglasila kako je važno poslati poruku da je više ljudi za svjetlo nego za mrak i kako bi se podržala sloboda govora, sloboda izražavanja, pogotovo, kako je rekla, u vremenima kada smo sve češće svjedoci govora mržnje i netolerancije.

Među mladim ljudima koji su podržali slobodu govora i izražavanja, ali i poslao sućut francuskom narodu koji je terorističkim činom zavijen u crno bio je i 31-godišnji Gracijano Kalebić.

- Osim sućuti i podrške slobodi izražavanja koja je ugrožena napadom na izvorište demokracije i slobode izražavanja, došao sam dati i potporu islamskoj zajednici. Islam je, kao i svaka religija, religija mira i ljubavi i povezivanje islama s ovim zločinom jest terorizam - pojasnio je Kalebić.

Dodao je i da je paljenje Feral Tribuna bilo zapravo uvertira u neslobodu.

- Iste sile mraka i neslobode rušile su Feral, ali nije bilo moralne snage da se tada upali svijeća, nego su se ljudi, mahom zbog straha distancirali - istaknuo je.

Dodajmo da je među okupljenima sa svijećom u ruci na Pjaci bio i dogradonačelnik Goran Kovačević, te gradska vijećnica Marijana Puljak.

Na koncu skupa podrške vinuti su lampioni u nebo, neka poruka mira leti...

Vaša reakcija na temu