Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić A DI JE KERUM? Evo što kažu gradski vijećnici nakon prekida današnje sjednice zbog nedostatka kvoruma

A DI JE KERUM? Evo što kažu gradski vijećnici nakon prekida današnje sjednice zbog nedostatka kvoruma

Zaiskrilo je između Petra Škorića i Jakova Prkića

Splitska je oporba danas uspjela srušiti kvorum na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o suzbijanju potkornjaka na Marjanu.

- Ne vidimo nikakvog smisla sudjelovati na današnjoj sjednici. Nemamo ništa protiv ovog zaključka kojeg su danas predložili, ali nas brine hoće li se taj zaključak provesti. Gradonačelnik sam bira što će se provesti i ne poštuje odluke Gradskog vijeća, ne poštuje demokratske institucije ove države i mi ne želimo u tome sudjelovati. Koliko god budemo mogli, rušit ćemo kvorum - rekla je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.

- Ovo je upozorenje vladajućima da se uozbilje jer s njihove strane očekujemo ozbiljniji pristup - nadovezao se Goran Kotur, predsjednik splitskog SDP-a.


Zaiskrilo je tada između Jakova Prkića, vijećnika stranke Pametno i Petra Škorića, predsjednika HDZ-a Split i potpredsjednika Gradskog vijeća.

- Ako im je stalo do Marjana, zašto nema vladajućih unutra? Ako im je stalo, neka ostanu i raspravljaju. Svaku sjednicu imamo istu situaciju, ostanemo mi iz oporbe i aktivno raspravljamo, a oni idu kući, na marendu, na pršut - govorio je Jakov Prkić.

Baš u tom trenutku je naišao Škorić.

- Onda Petre, imamo li kvorum? - pitao ga je Prkić.

- Gospodine Prkiću, ako želite nastaviti, nastavit ćemo, ali pokazujete ovdje tko širi histeriju, a kome je stalo do budućnosti Marjana. Ovdje smo da evoluiramo - pokušao je pojasniti Škorić.

- Je, evoluirat ćemo, iz riba u sisavce - dometnuo je Prkić, a Škorić se obratio novinarima.

- Oporbi je stalo samo do širenja histerije. Krenuli su ovo ljeto s Karepovcem, s nečistom vodom, sa zagađenim zrakom... Nije im stalo do ničeg konstruktivnog niti do boljitka grada i države. Ako im je stalo do Marjana, sramotno je prekidati sjednicu na ovakav način i rušiti kvorum. Žele pokazati da imaju većinu, a nemaju većinu niti će je imati, a ovako varaju građane Splita. Nastavit ćemo mi sjednicu, mislim da je neprimjereno u svakom trenutku prebrojavati ruke i rušiti kvorum na ovako bitnoj temi. Svi se pozivamo na pamet i struku, a oni koji su najpametniji ne žele slušati struku nego ruše kvorum. Vladajući imaju svoj plan i vladajući će riješiti problem potkornjaka - govorio je Škorić, ali nije htio odgovoriti na pitanje gdje je Kerum i je li netko išao po njega.

U pomoć je priskočio Tomislav Prljević

- Pa, jel' mora bit? Nema ni Stipe Božića. U konačnici, ni drugi oporbeni vijećnici nisu tu. Nisu nazočni. Kerum je došao i ispričao se što je morao izaći. Imao je obaveza i to je to. Kakav Kerum?! Pa nema ni Aide Batarelo - primijetio je Prljević.

Škorić je bio uporan. 

- Ako bude volje, vjerujem da će se sjednica nastaviti. Ovo je jedinstveni slučaj u povijesti tematskih sjednica gradskih vijeća na kojoj se rušio kvorum. Tematska sjednica nije mjesto gdje se politizira nego problematizira. Oporba s ovim pokazuje da nije za sanaciju Marjana - dodao je.

Ante Čikotić, vijećnik Mosta, zaključio je da ga je sram što je vijećnik u ovakvom sazivu Vijeća.

- Rušenje kvoruma je naš politički alat. Vladajući ne provode zakon, danas se gradonačelnik izrugao zakonu i rekao da ne da gušta državi i da neće provoditi zakone. To je po meni puno skandaloznije od našeg rušenja kvoruma koje je moguće zato što vladajući nisu na svojim radnim mjestima. Mogu se okladiti da nikad neće doći do provedbe zaključaka Gradskog vijeća jer ih gradonačelnik ne želi provoditi. Ja se kao gradski vijećnik sramim što sam u ovom sazivu. Što se mene tiče ja sam za raspuštanje ovakvog Gradskog vijeća koje daje legitimitet ovakvim odlukama. Mi smo se spremni povući iz ovakvog Vijeća dok se ne uspostavi neki zdraviji odnos -  rekao je Čikotić. 


Vaša reakcija na temu