Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Akciji 'Nasilniku 1000 kuna, njoj vječni pokoj!?!' odazvalo se pedesetak Splićana

Akciji 'Nasilniku 1000 kuna, njoj vječni pokoj!?!' odazvalo se pedesetak Splićana

'Tiha šetnja' je išla od Prekršajnog suda, preko MUP-a, Državnog odvjetništva, Centra za socijalnu skrb do mjesta stradavanja 49-godišnjakinje Marice Č.

Povodom posljednjeg ubojstva u Splitu, udruga za promicanje ženskih prava 'Domine' organizirala je 'tihu šetnju' od Prekršajnog suda, preko MUP-a, Državnog odvjetništva, Centra za socijalnu skrb, do mjesta stradavanja 49-godišnjakinje Marice Č. na parkiralištu u Ulici Hrvatske mornarice 32.

Akcijom pod nazivom 'Nasilniku 1000 kuna, njoj vječni pokoj!?!', pokušalo se upozoriti na problem nasilja nad ženama, a okupilo se oko 50-ak građana.

Mirjana Kučer izvršna koordinatorica Domina kaže kako su odlučili organizirati prosvjed jer se ubojstvom jedne žene, koja je odlučila izaći iz nasilne veze, Split upisao u crnu statistiku gradova u kojima žene bivaju ubijene od strane partnera.

- Zovemo to partnerskim nasiljem, a zapravo bi ga trebalo zvati pravim nazivom ‘nasilje nad ženama’. U Hrvatskoj čitav niz godina žene proživljavaju nasilje u različitim oblicima i različitim mjestima, a sve je to skriveno iza obiteljskog nasilja. Nema osnova i standarda koji bi mogli statistički pokazati o kojem je broju riječ. Podaci UN-a kažu da svaka treća žena doživi jedan od oblika nasilja, bilo seksualnog fizičkog, ekonomskog, do najbrutalnijeg, ubojstva - kazala je Kučer i pokušala objasniti kako bi se problem mogao riješiti:

- Prije svega, ratificirala bih Istanbulsku konvenciju koja je uvela u pravnu terminologiju pojam ‘nasilje nad ženama’, koju Hrvatska nije, premda su je drugih 27 država ratificirale, a među kojima je 12 država EU. Uvedimo standarde, poboljšajmo zakone, prikupimo međunarodne preporuke. Drugi korak je edukacija, krenuvši od obrazovnog sustava, nasilje i nasilna komunikacija nije prihvatljivo i ne rješava problem. Potrebno je educirati i one koji su u sustavu, policiju, sudove, socijalne radnike jer nažalost problem nasilja nad ženama se ne shvaća ozbiljno. Još uvijek postoji mišljenje da je to privatna stvar, a nije, jer je to problem svih nas. Zato smo se danas i okupili.

Slavica Bartulović Barač, gradska vijećnica i predsjednica povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Splita, smatra kako su u slučaju nesretne Splićanke zakazale institucije.

- U prošloj godini bilo je više od 200 prijavljenih za obiteljsko nasilje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, no broj žena koje trpe nasilje je veći jer se ne odluče prijaviti nasilnika. Ovaj tragični događaj u kojem je žena prijavila nasilnika pokazuje da su institucije zakazale u pružanju podrške žrtvi i kažnjavanju nasilnika. Povjerenstvo želi poručiti institucijama da efikasnije provode zakon, a žrtvama da nisu same. Smatramo da institucije trebaju osigurati sve mehanizme kako bi se žrtve osjećale sigurnije, a tako i građani da prijave nasilje.

Dogradonačelnica Splita Aida Batarelo došla je iskazati potporu jer je ovo postao vrlo raširen problem te smatra kako tek kada se dogodi ovako jedan stravičan događaj podignemo glave.

- Ovdje se postavlja cijeli niz pitanja, odakle mu oružje, zatim već je bio evidentiran kao nasilnik, do toga na koji način maksimalno odrediti kazne za počinitelje. U ovom slučaju žena je otišla iz kuće, ali ni tada nije bila zaštićena. Uvijek mislimo da Grad može napraviti više, mi smo vam samo jedna od stranaka u postupku, samo s većim novčanikom. Trebaju nam veće ovlasti, sigurnih kuća, kreveta, ali nam trebaju stroge kazne za počinitelje.

Batarelo je kazala kako će Grad pomoći kćeri nesretne žene.

- Ovdje treba vidjeti što je s njihovom kćerkom, vjerojatno je u traumatičnoj situaciji i svakako ću preko naše resorne službe zatražiti sastanak s tom djevojkom da vidimo na koji način joj Grad može pomoći.

Vaša reakcija na temu