Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić AKTUALNI SAT: Projekti, nedostatak liječnika i dodatno financiranje vjerskih organizacija pod krinkom financiranja organizacija civilnog društva

AKTUALNI SAT: Projekti, nedostatak liječnika i dodatno financiranje vjerskih organizacija pod krinkom financiranja organizacija civilnog društva

Među zanimljivijim točkama su tekuće faze izgradnje Centra u Lećevici i pripremama za turističku sezonu

Izvješće o tekućim fazama izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, analiza prošle turističke sezone i pripreme za nadolazeću, izvješće o radu župana u drugoj polovini prošle godine, neke su od najzanimljivijih točaka sjednice Skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Počelo je, kao i obično, vijećničkim pitanjima i odgovorima. Dok su vladajući pitali o županovim projektima, oporbu je zanimalo stanje u zdravstvu, broj zaposlenih u Županiji i financiranje vjerskih organizacija pod krinkom financiranja organizacija civilnog društva.

- Za financiranje organizacija civilnog društva izdvajamo 100.000 kuna, ali tu nema ni jedna udruga, niti jedan klub već samo sedam Župa. Ovo nije svjetonazorsko pitanje, već pitanje o izvršenju proračuna u kojem je posebna stavka za financiranje vjerskih organizacija. Dodatno ih se financira kroz stavku za civilne organizacije i to je prijevara i nas vijećnika i organizacija civilnog društva - rekao je Ante Renić (Pametno).

- Morat ću odgovoriti u pismenom obliku jer usmeno ne razumijem o čemu govorite. Ako mislite da pomažem Župe, pomažem im i ako je to moj krimen, evo me. Tu sam - odgovorio mu je župan Blaženko Boban.

Renića je zanimalo i zbog čega se povećava broj zaposlenih u Županiji.

- Krajem 2016. i 2017. je bilo 222 zaposlenih, a krajem 2018. godine više od 230, a planira se zaposliti još 15 djelatnika i sedam vježbenika. Pokušavate li oboriti neki rekord u zapošljavanju HDZ-ovaca u jednom mandatu - pitao je Renić.

- Bio bi sretan da su te brojke točne, ali nisu. U odnosu na isti period prošle godine sada imamo 11 zaposlenika manje. Ta brojka je lani bila 253, a sada je 242. Plan prijema smo donijeli jer ga moramo donijeti, a kako ćemo ga realizirati tijekom godine ovisit će o našim potrebama - odgovorio je Boban na što mu je Renić ostavio Službeni glasnik Županije iz kojeg je izvukao brojke o zaposlenicima.

- Ostavit ću vam ovo da ne ispadne da lažem ili da se ne pripremam za svoja pitanja - dodao je Renić.

Mostov Miro Bulj obrušio se na dr. Dragomira Petrica, ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, zbog nedostatka liječnika.

- Što ćete poduzeti da nadoknadite 10 godina rada grobara Petrica, hoćete li i dalje štiti grobara zdravstva i koje ćete korake poduzeti? Grad Sinj izdvojio je 500.000 kuna u proračunu za još jedan tim Hitne pomoći, što ste poduzeli - pitao je Bulj.

- S obzirom na kompleksnost oba pitanja odgovorit ću u pisanoj formi - odgovorio mu je Boban.

Bulj, očekivano, nije bio zadovoljan.

- Nisam zadovoljan jer morate štititi grobara dr. Petrica! U Sinju vam nema niti jedan radiolog. Žene čekaju u redovima da bi obavile ultrazvuk dojke. Pa, mogli ste bar u vezi Hitne pomoći reći jeste li razgovarali sa Sinjom - dodao je Bulj.

Igora Skoku iz stranke Pametno zanimalo je ima li Splitsko-dalmatinska županija turističku ambulantu i planira li ju otvoriti u skorije vrijeme.

- Hvala što ne vrijeđate za govornicom. Turističke ambulante su nam neophodne, ali jedini je problem tko će to financirati i gdje. Lokalna samouprava koja ubire prihode od turizma trebala bi dio vratiti u zdravstveni sustav. Problem je što kad dođe turist onda domicilno stanovništvo gubi na kvaliteti zdravstvene zaštite jer jedan liječnik može pregledati određeni broj ljudi. Turističke ambulante bi trebale financirati Turističke zajednice. Kada sam o tome govorio samo su Bračani pokazali interes za tim, ali nije dobro završilo jer nisu platili - rekao je Petric.

Odgovarajući na pitanja HDZ-ovaca župan je rekao i da će se na jesen početi graditi nova zgrada srednje škole u Omišu, da redovito ima sastanke vezane uz tunel Kozjak i da su dogovorili da projekt podijele u dvije dozvole kako neriješeni imovinsko-pravni odnosi ne bi usporavali početak gradnje i da je veliki interes za projekt 'Tu je tvoj dom' uz pomoć kojeg se nastoji mlade obitelji vratiti u ruralna područja.

Vaša reakcija na temu