Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Deni Koraca Ana Šverko će večeras održati predavanje u prostorijama DAS-a

Ana Šverko će večeras održati predavanje u prostorijama DAS-a

Fokusirat će se na koncept povijesnog urbanog krajolika

Treće predavanje ciklusa 'Splitski kolaž' u organizaciji Društva arhitekata Splita, 'Zašto čitati grad', održat će doc.dr.sc. Ana Šverko u utorak, 25. travnja, s početkom u 19 sati u prostorijama DAS-a (Starčevićeva 24c).

O dijalogu između novog i starog Splita u predavanju će se fokusirati na koncept povijesnog urbanog krajolika, preporuku UNESCO-a prema kojoj se kulturna baština više ne percipira niti ne istražuje izolirano od šireg prostornog i društvenog konteksta grada.

- Da bi se osigurao temelj za prihvaćanje tog koncepta, odnosno formiranja strategije razvoja povijesnog grada ujedinjenjem urbanističkog i konzervatorskog pristupa, potrebno je prije svega upoznati i razumjeti njegov prostorni 'vokabular i gramatiku'. 'Čitanje grada' polazište je za rješavanje problema fragmentacije urbanog prostora: prepoznavanje skrivenih urbanih vrijednosti i težnju ka percepciji grada kao koherentne cjeline ugodne za življenje, koju čine vrijednom svi njezini toliko različiti dijelovi - stoji u najavi predavanja, koje je otvoreno za sve zainteresirane građane.

Vaša reakcija na temu