Andro Krstulović Opara: Mladi moraju znati tko je bio Ćiro Gamulin i zbog čega je ubijen

Andro Krstulović Opara: Mladi moraju znati tko je bio Ćiro Gamulin i zbog čega je ubijen

Profesora su ubili talijanski fašisti zvjerskim mučenjem 17. travnja 1942. godine

U povodu 76. obljetnice smrti profesora Ćire Gamulina, danas je, uz spomen ploču, postavljenu njemu u spomen, u atriju splitskih 1. i 2. gimnazije, gradonačelnik Andro Krstulović Opara postavio vijenac.

Profesora Gamulina ubili su talijanski fašisti zvjerskim mučenjem 17. travnja 1942. godine, jer je đacima, zatekavši ih u smijehu, rekao da doba talijanske okupacije, čija se obljetnica tada obilježavala, nije prigoda za smijeh, nego je dan za plakanje. 


- Mladi moraju znati tko je bio Ćiro Gamulin i zbog čega je ubijen. Običan građanin, domoljub, mladi profesor biologije, ali čovjek koji nije htio trpjeti nepravdu i neslobodu. Takav je Split oduvijek bio, a on je jedan od onih kroz koje je naš grad u ta olovna vremena i progovorio. Jedan od njegovih najboljih sinova, hrabrih i pravdoljubivih, među kojima je svatko, kroz povijest, otpor okupatoru i tiraniji pružao na svoj način - riječju ili na drugi način. Ta djela su utkana u svih nas kao izraz nepatvorene i nepokolebljive želje za pravdom i slobodom - rekao je gradonačelnik Krstulović Opara, te zaključio:

- Na nama je da podsjećamo na takve primjere, ljude i postupke, šaljući jasnu poruku tko nam trebaju biti uzori, kako bi mlade generacije stasavale na njima

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare