Andro Krstulović Opara: Ultra je visila o koncu i spasili smo je, a sada je pred nama pet godina vrhunskog glazbenog doživljaja

Andro Krstulović Opara: Ultra je visila o koncu i spasili smo je, a sada je pred nama pet godina vrhunskog glazbenog doživljaja

Posjetitelji kažu da Hrvatsku, osim po sportašima, prepoznaju i po Ultri

Studija koju je naručilo Ministarstvo turizma da se vide učinci Ultra Europe Festivala u Hrvatskoj, kako je rekao direktor HTZ-a Kristjan Staničić, pokazala je impozantne brojke.

- Tijekom trajanja Festivala, tih sedam dana što se tiče potrošnje je više od pola milijarde kuna, efekt na BDP je veći od 280 milijuna kuna, uplate kroz porez i druga davanja su oko 40 milijuna kuna. Izravan marketinški učinak je 25 milijuna eura - dio je brojki koje je iznio Staničić navodeći kako dovoljno govori i sama činjenica da ju je Vlada proglasila strateški važnom i to ne samo zbog utjecaja na turizam nego i na gospodarstvo.

Osim toga, posjetitelji kažu da Hrvatsku, osim po sportašima, prepoznaju i po Ultri.

- Sve to govori da je globalno važan projekt kojega treba podržati - rekao je.

Direktor HTZ-a, naime, bio je na ovogodišnjem predstavljanju Ultra Europe Festivala održanom u hotelu Radisson Blu. Osim Staničića, o važnosti i novitetima Ultre govorili su organizator Joe Bašić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnik Andro Krstulović Opara te direktori lokalnih turističkih zajednica Alijana Vukšić i Joško Stella.

- Kada je Ultra prije pet godina došla u Split imali smo 16.000 postelja, lani 33.000. Radili smo i anketu iz koje smo saznali da nam se mnogi gosti koji dođu na Ultru vraćaju i zimi - naglasila je Vukšić.

Navela je da je Ultra najljepša glazbena razglednica Splita te da očekuju do 150 tisuća gostiju ove godine. 

Stella je istaknuo kako im je prije pet godina na ovom istom mjestu Bašić prezentirao svoju viziju te da su mu povjerovali i stali iza projekta.

- Doprinijela je razvoju županije, nemjerljiv je i marketinški doprinos - podvukao je direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

U kakvim su uvjetima, ove godine uspjeli dogovoriti suradnju podsjetio je gradonačelnik. Podsjetimo, Split je bio bez proračuna, a nekoliko mjeseci je Grad vodila povjerenica Branka Ramljak. Potom je izabran sadašnji gradonačelnik Andro Krstulović Opara, ali u trenucima pregovora najvažniji gradski dokument nije još bio usvojen. Organizaciju je pak ponovno preuzeo Joe Bašić.

- Ultra je visila o koncu i spasili smo je. Ključno je bilo povjerenje i vjerodostojnost te sposobnost kvalitetnog upravljanja - kazao je Krstulović Opara.

Svega 10 mjeseci Vlada ju je na sjednici u Splitu proglasila strateškim projektom, i to, kako je rekao gradonačelnik, zahvaljujući kvalitetno pristupu HTZ-a. (prijedlog izrade studije, op.a.).

- Danas je pred nama narednih pet godina vrhunskog glazbenog doživljaja - podvukao je gradonačelnik koji je i ovom prigodom naglasio kako su gradske firme odlično odradile sav posao vezan uz održavanje.

Da se s Ultrom dogodilo i buđenje turizma ustvrdio je i župan, kako je rekao, ponosan što se održava na našim prelijepim otocima.

- Potiho se nadam da će otkriti i Dalmatinsku zagoru i proširiti se i na Cetinsku i Imotsku krajinu - kazao je najavljujući i daljnju podršku festivalu elektronske glazbe na otvorenom.

Joe Bašić je poručio da žele postati najveći festival i da im je za to potrebno 180 tisuća posjetitelja. Vjeruje kako će to moći ponosno reći za pet godina.

- Krećemo u novi petogodišnji ciklus. Nije Ultra došla do vrhunca. Ovo je povijesni trenutak i hvala svima. Kao povratnik iz Kanade, ovo danas mi daje vjeru da se Hrvatska razvija u dobrom smjeru. Mislim da bi svi Hrvati trebali biti ponosni što su domaćini Ultra Europe - ustvrdio je Bašić. 

Govoreći o boravku gostiju koji dođu u Split i okolicu zbog festivala, kazao je da je prosjek 6,4 dana ostajanja, a da je cilj 10 dana.

Naveo je i kako bilježe 15 do 20 posto porast prodaje ulaznica i ako se taj trend nastavi, mogli bi imati rekordan broj pisjetitelja, 160 tisuća.

Inače, Ultra se održava od 5. do 11. srpnja kada će na Visu označiti kraj spektakla. Centralni događaj je na Poljudu, od 6. do 8. srpnja, a prvi put će na glavnom 'stageu' nastupiti hrvatski DJ, preciznije, hrvatsko-slovenski dvojac.

Od noviteta izdvojimo još i da će se prvi put održati Ultra Regata Party i to u Bolu na Braču.

Odgovarajući na upit medija, Joe Bašić je naveo i kako je s Upravom Hajduka uspostavljen kvalitetan dijalog da se i ubuduće ne remeti europska sezona splitskih 'bijelih'.

Ovom prigodom možemo istaknuti zamjerke odgovornima iz Hajduka što se na 'platnu' s imenima partnera vrti grb s brojkama 19 - 11, a ne s 'dvjema okomitim crtama', kakav mu je službeni opis. Vjerujemo da mogu još promijeniti...

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare