Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Andro Krstulović Opara i Dante Stipica s policijom u preventivnoj akciji u prometu

Andro Krstulović Opara i Dante Stipica s policijom u preventivnoj akciji u prometu

Darivali su vozače prigodnim poklonima, a jedan od zaustavljenih Splićana vratio im je istom mjerom

Preventivnom akcijom u prometu na području cijele Hrvatske policija je u subotu željela podignuti razinu sigurnosti na cestama i upozoriti građane da posebno pripaze u ovo blagdansko vrijeme. 

Splitsko-dalmatinskoj policiji u akciji su se pridružile i osobe iz javnog života koje su darivale uzorne vozače. Župan Blaženko Boban bio je na širini u Solinu, a gradonačelnik Andro Krstulović Opara i vratar Hajduka Dante Stipica s policijom su bili  u Ulici sedam Kaštela. Barem što se Splita tiče, u prometu nije bilo nikakvih problema, a svi zaustavljeni vozači bili su uzorni pa su dobili i prigodni poklon. 

- Zahvaljujući policiji i njihovom radu zadnjih godina bilježimo pad broja prekršaja i smanjenje broja smrtnih slučajeva. Napravili smo nekoliko kontrola jutros, u desetak minuta smo zaustavili šest vozila i svi su bili ispravni. Ovo je hvalevrijedna akcija koja nas potiče na poštivanje drugih i poštivanje zakona, a to će nam svima život učiniti mirnijim, kvalitetnijim i ljepšim - kazao je gradonačelnik i uručio poklon uzornom vozaču Nevenu.

 - Ovakve akcije su dobre, ali moram priznati da sam se iznenadio kad me zaustavila policija i kada su me još usto dočekali gradonačelnik, Stipica i novinari - rekao je Neven koji je gradonačelniku i policiji uzvratio istom mjerom i uručio im prigodne darove za Božić.

- Zaista nisam ovo očekivao. Ovdje sam kao potpora našim policajcima, a mene jedobio sam marmeladu i maslinovo ulje, to će mi malo zasladiti ove gorke dane prije odlaska u ured - komentirao je Opara i zahvalio se na poklonu.

Akciju je pohvalio i vratar Hajduka. 

- Svi znamo koliko je opasnosti u prometu i zapravo smo zadovoljni da imamo ovakve sudionike u prometu koji paze na pravila. Nekada mislimo da je čovjeku najbolja opomena kada ga kazniš, ali ako pogledamo malo šire i dugoročno, nekad je edukacija bitnija i efikasnija. Vjerujem da sam savjestan vozač, ne interesiraju me brzine, nego oprez u prometu, a najvažnije mi je sigurno doći od jedne do druge točke - kazao je Stipica.

Perica Orešković, glavni policijski inspektor u Službi za sigurnost cestovnog prometa, kaže kako su ovakve akcije vrlo bitne i dijelom su zaslužne za to da se sigurnost sudionika u prometu u zadnje vrijeme podigla na višu razinu. Kao odgovor na pitanje kakvi su vozači Splićani Orešković je dao rezultate akcije 'Dan ljubaznosti u prometu' koju su u svibnju provodili s učenicima Prometne škole i uz potporu Turističke zajednice grada Splita.

- Uzeli smo pet nesemaforiziranih raskrižja gdje smo kontrolirali broj vozača koji će se zaustaviti ili se neće zaustaviti pješaku na pješačkom prijelazu. Na žalost, kada smo sve zbrojili ispalo je da se oko 65 posto vozača nije zaustavilo pješaku koji je stupio na pješački ili je pokazao ozbiljnu namjeru da će to učiniti. Tu ima još dosta prostora gdje možemo napraviti pomake. Međutim, danas dajemo samo upozorenja, osim u onim slučajevima kada vozači već imaju upozorenje ili je prekršaj takve prirode da ne možemo izdati upozorenje - kaže Orešković.

Kao najčešći prekršaj ističe brzinu.

- Brzina je uvijek broj jedan, sve kreće od brzine, a kada usto imamo još tehničku neispravnost vozila, konzumaciju alkohola ili drugih opijata, rizik se povećava i dolazi do veće mogućnosti ugroze. Uz pješake, druga najugroženija skupina sudionika u prometu su motociklisti, a u zadnjih desetak godina, uz promjenu zakonske regulative kojom su se povećale kazne i produljili zastarni rokovi, napravili smo ozbiljne pomake, pa danas imamo situaciju da 98 posto vozača i suvozača na motociklima nose kacige - kaže na kraju Orešković.

Vaša reakcija na temu